Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Do svojho jedálnička zaraďte nenápadný produkt. Váš mozog bude pracovať na plný výkon

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Avocado_studio). Spájajú sa so stredomorskou kuchyňou, ale oceňujú ich aj v iných častiach sveta. Zdá sa, že slovenský amatérski kuchári sa s nimi ešte len zoznamujú a používajú ich opatrne ako výrazné korenie. Menej často sa hovorí o vlastnostiach kapary, ktoré vás možno prekvapia. Poskytujú vynikajúcu výživu pre mozog, […]
Menej ako 1 min. min.

16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Avocado_studio).

Spájajú sa so stredomorskou kuchyňou, ale oceňujú ich aj v iných častiach sveta. Zdá sa, že slovenský amatérski kuchári sa s nimi ešte len zoznamujú a používajú ich opatrne ako výrazné korenie. Menej často sa hovorí o vlastnostiach kapary, ktoré vás možno prekvapia. Poskytujú vynikajúcu výživu pre mozog, cennú podporu pre srdce a sú užitočné aj na zvýšenie výkonnosti organizmu. Prečo sa ešte oplatí jesť kapary?

Poskytujú vynikajúcu výživu pre mozog, cennú podporu pre srdce a sú užitočné aj na zvýšenie výkonnosti organizmu. Prečo sa ešte oplatí jesť kapary?
Foto: shutterstock.com/Avocado_studio

Kapary – čo sú to kapary?

Zvyčajne ich vidíme na pultoch supermarketov tesne zabalené v pohároch s marinádou. Vieme, že sa dajú použiť na pizzu alebo cestoviny, ale čo sú vlastne kapary? Nie sú ničím iným ako kvetnými púčikmi rastliny nazývanej kapary tŕnitá. Bežne sa vyskytuje v Stredomorí a je známa v Malej Ázii, ale aj v oblastiach Pakistanu, Indonézie, Filipín alebo Austrálie.

Na Slovensku sú zvyčajne k dispozícii naložené v octe alebo konzervované (v tomto prípade sa používa soľ a olej). Ako chutia kapary? Ich vlastnosti možno opísať ako výrazné, trpké a dosť pikantné. Spracovanie im dodáva aj slanú príchuť. Z týchto dôvodov stačí aj malá porcia na zvýraznenie chuti jedál – paštét, omáčok, šalátov, mäsových a zeleninových pokrmov. Kulinárske využitie kapary je preto široké. Treba si však uvedomiť, že chuť nie je ich jedinou prednosťou.

Vlastnosti kapary

Nenápadné guľôčky sú pokladnicou látok prospešných pre ľudské zdravie. Kapari nechýbajú v zložení vitamíny: B2 (známy aj ako riboflavín), B9 (častejšie spájaný pod názvom kyselina listová), E a K. Nechýbajú ani minerálne látky, najmä horčík, meď, sodík, železo a vápnik. Nemožno opomenúť ani prítomnosť flavonoidov – bioaktívnych zlúčenín, medzi ktorými sa ako mimoriadne cenný ukazuje kvercetín. Ako sa to všetko prejavuje na zdraví?

Jedzte pre zdravie mozgu

Hoci o tom nepočujete často, kvercetín je mimoriadne dôležitý pre fungovanie organizmu, najmä pre správne fungovanie mozgu. Kapary sa považujú za jeden z najlepších prírodných zdrojov tejto látky. Vykazuje protizápalové a antioxidačné účinky. Má pozitívny vplyv na pamäť a koncentráciu, ako aj na zníženie rizika vzniku chronických ochorení vrátane cukrovky a rakoviny. Pôsobí aj ako štít v súvislosti s neurodegeneratívnymi ochoreniami tu sa zdôrazňuje jeho význam pri prevencii Alzheimerovej choroby.

Mnoho ľudí sa pýta, či sa kapary dajú jesť pri diéte? Majú nízky obsah kalórií, v 100 gramoch je len 23 kcal.
Foto: youtube.com/@Jedras_

Zdravé stolovanie s kaparami – s čím pomôžu?

Mnoho ľudí sa pýta, či sa kapary dajú jesť pri diéte? Majú nízky obsah kalórií, v 100 gramoch je len 23 kcal. Preto sa stávajú výborným doplnkom jedál ľudí, ktorí sa obávajú, že diétne obmedzenia musia znamenať mdlé a nevýrazné jedlá.

Spomínaný kvercetín tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Ak k tomu pridáme rutín prítomný v kapari, získame produkt s blahodarným účinkom na utesnenie ciev. Zaradenie kapary do jedálnička prospeje srdcu a celému kardiovaskulárnemu systému. Ich bohaté zloženie zároveň poslúži na zvýšenie výkonnosti organizmu, čo je dôležité nielen pre športovcov, ale aj pre ľudí zotavujúcich sa z chorôb a zranení.

Kapary – kontraindikácie

Kto by nemal jesť kapary vo veľkých množstvách? Kontraindikácie sa týkajú najmä nakladaných kapár, ktoré obsahujú veľké množstvo soli. Toto obľúbené korenie je pri nadmernej konzumácii škodlivé a opatrní musia byť najmä ľudia s vysokým krvným tlakom. Na kapary by si mali dávať pozor aj pacienti s ochorením obličiek a osteoporózou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepší doplnok k údeninám, mäsu a vajciam. Tatárska omáčka s týmto prídavkom chutí ešte lepšie

Skombinujte avokádo s týmito ingredienciami. Je to najlepšia nátierka na chlebíček alebo úžasný dip

The post Do svojho jedálnička zaraďte nenápadný produkt. Váš mozog bude pracovať na plný výkon appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie