Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Do zelených opatrení investovala Žilina vyše 1,5 milióna eur

Mesto Žilina aktívne reaguje na problémy spojené so zmenou klímy prostredníctvom množstva iniciatív. V rámci projektu financovaného z Nórskych grantov sa Žiline podarilo realizovať viaceré opatrenia na zlepšenie životného prostredia a adaptáciu na klimatické zmeny. Od roku 2021 do roku 2024 investovalo mesto viac ako 1,5 milióna eur do týchto opatrení. Jedným z hlavných cieľov […]
Menej ako 1 min. min.

Mesto Žilina aktívne reaguje na problémy spojené so zmenou klímy prostredníctvom množstva iniciatív.

V rámci projektu financovaného z Nórskych grantov sa Žiline podarilo realizovať viaceré opatrenia na zlepšenie životného prostredia a adaptáciu na klimatické zmeny. Od roku 2021 do roku 2024 investovalo mesto viac ako 1,5 milióna eur do týchto opatrení.

Jedným z hlavných cieľov bolo zmiernenie emisií skleníkových plynov a zvýšenie schopnosti mesta prispôsobiť sa zmene klímy. Jedným z hlavných opatrení bolo vysadenie 638 nových stromov priamo v meste, čo prispieva k zníženiu prehrievania urbanizovaných oblastí. Okrem toho bola vybudovaná zelená strecha na mestskom úrade, ktorá chráni budovu pred teplotnými výkyvmi a zadržiava zrážkovú vodu.

Revitalizácia priestoru pred mestským úradom a vytvorenie bioparku v mestskej časti Trnové sú ďalšími príkladmi opatrení, ktoré prispievajú k ochrane životného prostredia a zvyšujú biodiverzitu v meste. Projekt tiež zahŕňal znovuvysadenie časti lesa v Zástraní a revitalizáciu vybranej plochy v rámci Lesoparku Chrasť.

Okrem toho mesto zaobstaralo zberných nádob na biologicky rozložiteľný odpad, nákup dvoch elektromobilov na rozvoz stravy pre seniorov a znížilo energetickú náročnosť budovy Materskej školy A. Kmeťa.

V rámci projektu bola tiež vypracovaná Stratégia adaptácie mesta Žilina na zmenu klímy, ktorá stanovila opatrenia pre udržateľné fungovanie mesta v podmienkach meniacej sa klímy.

Primátor mesta Peter Fiabáne zdôraznil, že zlepšenie klimatickej situácie a adaptácia na zmenu klímy sú pre radnicu prioritou. Projekt bol podporený z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie