Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dobré správy: Od septembra budú zdravotné poisťovne preplácať nové lieky

Dobrou správou pre diabetikov je, že zdravotné poisťovne budú od septembra hradiť nové lieky na cukrovku a ďalšie chronické ochorenia. Kategorizačná komisia pre lieky na júnovom zasadnutí schválila rozšírenie indikačných kritérií u viacerých liekov a zároveň zaradila nový liek pre diabetikov,“ informovalo ministerstvo zdravotníctva. Už v septembri tak pribudne v zozname kategorizovaných liekov nový liek […]
Menej ako 1 min. min.

Dobrou správou pre diabetikov je, že zdravotné poisťovne budú od septembra hradiť nové lieky na cukrovku a ďalšie chronické ochorenia.

Kategorizačná komisia pre lieky na júnovom zasadnutí schválila rozšírenie indikačných kritérií u viacerých liekov a zároveň zaradila nový liek pre diabetikov,“ informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Už v septembri tak pribudne v zozname kategorizovaných liekov nový liek Rybelsus, ktorý obsahuje účinnú látku semaglutid. Rybelsus sú perorálne tablety určené na liečbu pacientov s diabetes mellitus 2. typu.

Ďalším liekom sa rozšíria indikácie

Okrem pridania nového lieku boli schválené aj rozšírenia indikácií u už existujúcich liekov, ako je Jardiance (účinná látka empagliflozín) bude používaný aj na liečbu chronickej choroby obličiek. Liek Jakavi s účinnou látkou ruxolitinib bude indikovaný aj na liečbu imunologickej reakcie štepu proti hostiteľovi. Rinvoq s účinnou látkou upadacitinib bude používaný pre liečbu Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Nové lieky zvýšia dostupnosť liečby

Ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje, že kategorizácia liekov sa na Slovensku vykonáva s ohľadom na finančnú stabilitu systému. Prijaté rozhodnutia posilnia dostupnosť liečby pre pacientov s chronickými ochoreniami, pričom ich náklady budú znášať zdravotné poisťovne.

Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že ak má byť liek kategorizovaný, držiteľ registrácie lieku musí podať ministerstvu zdravotníctva žiadosť o zaradenie lieku do Zoznamu kategorizovaných liekov. Rozhodnutie o podaní žiadosti o kategorizáciu lieku a konkrétnej indikácie je totiž plne v kompetencii držiteľa registrácie,“ uviedlo ministerstvo.

Po posúdení žiadosti sa návrh prerokuje na kategorizačnej komisii a v prípade splnenia zákonných podmienok môže ministerka rozhodnúť o zaradení lieku do zoznamu.

The post Dobré správy: Od septembra budú zdravotné poisťovne preplácať nové lieky appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie