Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dodávky elektriny sú zabezpečené, uhoľné elektrárne nie sú potrebné, tvrdí nemecký minister

Zásobovanie elektrinou v Nemecku je zabezpečené. Dodávky sú nezávislejšie ako pred energetickou krízou aj po odstavení niekoľkých uhoľných elektrární. Vyhlásil to v pondelok minister hospodárstva Robert Habeck. “To znamená, že niekoľko uhoľných elektrární, ktoré boli počas uplynulých dvoch rokov stále v sieti ako preventívne opatrenie, je nadbytočných a možno ich definitívne odpojiť od siete,” povedal […]
Menej ako 1 min. min.

Zásobovanie elektrinou v Nemecku je zabezpečené. Dodávky sú nezávislejšie ako pred energetickou krízou aj po odstavení niekoľkých uhoľných elektrární. Vyhlásil to v pondelok minister hospodárstva Robert Habeck.

“To znamená, že niekoľko uhoľných elektrární, ktoré boli počas uplynulých dvoch rokov stále v sieti ako preventívne opatrenie, je nadbytočných a možno ich definitívne odpojiť od siete,” povedal pre agentúru DPA.

Ceny elektriny a plynu výrazne klesli a rozšírenie obnoviteľných energií znamená, že “väčšina elektriny teraz pochádza z čistých zdrojov šetrných ku klíme,” skonštatoval Habeck.

Na konci marca bolo odstavených z prevádzky niekoľko nemeckých uhoľných elektrární. Konkrétne, v rýnskej banskej oblasti a v Brandenbursku bolo odstavených sedem blokov na hnedé uhlie, potvrdili energetické spoločnosti RWE a LEAG. Ďalších osem stredne veľkých a menších elektrární na čierne uhlie s celkovou kapacitou 1,3 gigawattov bolo trvalo odstavených zo siete, informovalo v pondelok ministerstvo hospodárstva s odvolaním sa na spolkovú sieťovú agentúru.

Tieto elektrárne dočasne pokračovali vo výrobe elektriny, aby pomohli znížiť spotrebu plynu počas predchádzajúcich dvoch rokov, keď Nemecko rýchlo hľadalo alternatívnu energiu k ruským dodávkam plynu po tom, čo Moskva začala inváziu na Ukrajinu.

Elektrárne mali byť pôvodne vyradené z prevádzky skôr, ale niekoľko blokov uhoľných elektrární nakoniec fungovalo dlhšie, ako sa plánovalo po začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie