Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dodržiavajte tieto pravidlá. Magnólia sa každoročne obsype kvetmi

1.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliia Zhekova). Kvitnúca magnólia je stotožňovaná s jemnosťou a eleganciou. Ako jeden z najkrajších druhov kvitnúcich na jar sa spája aj ako symbol znovuzrodenia. Je to rastlina, ktorá nesmie chýbať v záhrade, pretože príjemne voňajúce kvety často dosahujú priemer až niekoľko centimetrov. Napriek vašim úprimným želaniam a záhradníckemu úsiliu […]
Menej ako 1 min. min.

1.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliia Zhekova).

Kvitnúca magnólia je stotožňovaná s jemnosťou a eleganciou. Ako jeden z najkrajších druhov kvitnúcich na jar sa spája aj ako symbol znovuzrodenia. Je to rastlina, ktorá nesmie chýbať v záhrade, pretože príjemne voňajúce kvety často dosahujú priemer až niekoľko centimetrov. Napriek vašim úprimným želaniam a záhradníckemu úsiliu sa nemôžete dočkať takéhoto pohľadu? Vysvetlíme vám, prečo magnólia nekvitne.

Kvitnúca magnólia je stotožňovaná s jemnosťou a eleganciou.
Foto: shutterstock/Nataliia Zhekova

Počas teplých dní poteší najviac

Magnólie si vyberajú záhradníci, ktorí chcú mať veľkolepé kvitnutie už od skorej jari. Niektoré odrody, ako napríklad magnólia hviezdokvetá, sú schopné vytvárať elegantné okvetné lístky už v marci. Všeobecne sa uznáva, že termín kvitnutia magnólií je zvyčajne od marca do mája.

Nevyhýbajte sa výletom do záhrady počas slnečných a teplých dní – a to nielen z estetických dôvodov. Keď vonku stúpne teplota, kvety magnólií voňajú najkrajšie.

Prečo magnólia nekvitne? Možno jej miesto nevyhovuje

Magnólie nemajú rady studený a nárazový vietor. Zle znášajú aj presádzanie, preto je pri rozhodovaní o pestovaní kvitnúcich kríkov alebo stromov dôležité vybrať pre nich vhodný kút v záhrade.

Najlepšie miesto pre magnólie býva slnečné, teplé a odľahlé. Rastlina vyžaduje úrodnú pôdu s mierne kyslým pH. Pred výsadbou skontrolujte pH – ideálne by malo byť v rozmedzí 5,5 až 6, pretože zásaditá pôda môže spôsobiť, že magnólie nebudú kvitnúť.

Najlepšie miesto pre magnólie býva slnečné, teplé a odľahlé.
Foto: shutterstock/piontec

Zmrznutá magnólia nekvitne

Pri hľadaní príčin problémov pri pestovaní musíte pozerať na špecifickosť rastliny. Magnólie nasadzujú kvetné puky koncom leta alebo začiatkom jesene. Z tohto dôvodu sú počas zimy náchylné na mrazy. Ak táto situácia nastane, nemožno očakávať bohaté kvitnutie.

Z tohto dôvodu sa odporúča magnólie na zimu prikryť agrofóliou, aby sa zvýšila šanca na prežitie púčikov. Je to dôležité najmä v prípade mladších druhov. Dobrý nápad je aj mulčovanie pôdy okolo kmeňa, ktoré chráni korene pred nízkymi teplotami.

Chyby pri hnojení magnólií

Na podporu kvitnúcich kríkov nešetríme hnojivami. Hnojivá správne dávkujte a prispôsobujte ročnému obdobiu. Nadmerné používanie dusíkatých hnojív v lete a na jeseň je pre kvitnutie magnólií smrteľné. Môžu sa používať od jari do júla. Vtedy zvyšujú riziko vymrznutia kríkov.

Na jeseň potrebujú magnólie ďalšie živiny, najmä draslík a fosfor. Tie podporujú nasadzovanie kvetných pukov a zvyšujú odolnosť rastlín voči nepriaznivým podmienkam.

Nadmerné používanie dusíkatých hnojív v lete a na jeseň je pre kvitnutie magnólií smrteľné.
Foto: shutterstock/Floki

Ak bola magnólia zasiata zo semien, na kvety si budete musieť počkať

Kvitnutie magnólií nastáva po niekoľkých rokoch pestovania. Viditeľnosť prvých kvetov závisí najmä od konkrétneho druhu a spôsobu rozmnožovania. Ak si kúpite sadenicu získanú výsevom semien, bude to skutočná skúška trpezlivosti. Takéto druhy kvitnú najneskôr, niekedy aj po 10 rokoch.

Pre rýchlejšie kvitnutie vyberajte stromčeky štepené na kmeni. Elegantné kvety sa začnú objavovať po 2 až 4 rokoch.

Ošetrenie, ktoré magnólie neznesú

Pri údržbe záhrady je lepšie nebyť príliš horlivý. V súvislosti s pestovaním magnólií je najhoršie prerezávanie. Malo by sa obmedziť len na príležitostné situácie, keď sa strom príliš rozrástol alebo na odstránenie zmrznutých a pichľavých výhonkov. Najlepší čas na prerezávanie magnólií je tesne po skončení ich kvitnutia, zvyčajne v máji.

Najlepší čas na prerezávanie magnólií patrí tesne po skončení ich kvitnutia, zvyčajne v máji.
Foto: shutterstock/Tales by Pictures

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto rastliny rastú aj v tieni! Vysaďte ich pod stromy alebo pod múr. Celá záhrada sa rozkvitne kvetmi

Upokojujú nervy a okysličujú. Najzdravšie črepníkové rastliny produkujú kyslík aj v noci

The post Dodržiavajte tieto pravidlá. Magnólia sa každoročne obsype kvetmi appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie