Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dokončovanie výstavby bytov sa spomalilo. Počty skolaudovaných bytov zaznamenali prepad

Výrazné spomalenie dokončovania výstavby bytov pokračovalo druhý štvrťrok po sebe. Za apríl až jún sa tak skolaudovalo 4363 bytov, počty dokončených bytov sa tak oproti vlaňajšku prepadli o 16,3 percenta. Zároveň sa v druhom štvrťroku začalo stavať 4619 nových bytov, čo je takmer rovnaký počet ako v rovnakom období minulého roka, no menej ako päťročný […]
Menej ako 1 min. min.

Výrazné spomalenie dokončovania výstavby bytov pokračovalo druhý štvrťrok po sebe. Za apríl až jún sa tak skolaudovalo 4363 bytov, počty dokončených bytov sa tak oproti vlaňajšku prepadli o 16,3 percenta.

Zároveň sa v druhom štvrťroku začalo stavať 4619 nových bytov, čo je takmer rovnaký počet ako v rovnakom období minulého roka, no menej ako päťročný predpandemický priemer. V stredu o tom informoval Štatistický úrad.

Prevažovali dokončené byty

Medzi dokončenými bytmi prevažovali podľa Štatistického úradu byty v rodinných domoch, tvorili podiel 65 percent. Pri porovnaní v dlhodobom časovom rade bol aktuálny počet dokončených bytov najnižší spomedzi druhých štvrťrokov od roku 2020.

Vývoj dokončenosti bytov bol v jednotlivých krajoch veľmi nerovnomerný, medziročný pokles zaznamenalo celkovo päť z ôsmich krajov Slovenska. Počty kolaudácií sa najvýraznejšie, takmer o 60 percent, prepadli v Košickom kraji a o viac ako 30 percent v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Dokončené byty v krajoch v 2. štvrťroku 2024. Zdroj: ŠÚ SR

Naopak, viac bytov ako pred rokom sa dokončilo v Prešovskom kraji, a to o viac ako 80 percent, a o vyše tretinu v Trenčianskom kraji.

Počty dokončených bytov však počas druhého štvrťroka až v siedmich z ôsmich krajov Slovenska dosahovali vyššie hodnoty ako v priemere rokov pred pandémiou COVID-19, v dvoch z nich dokonca o viac ako 40 percent.

Dlhodobo dominantné postavenie v bytovej výstavbe má Bratislavský kraj, ktorý má štvrtinový podiel zo všetkých dokončených bytov v rámci Slovenska.

Začaté byty v rodinných domoch klesli

Z celkového počtu začatých bytov tvorili byty v rodinných domoch podiel 48 percent. Rodinnej bytovej výstavbe sa darilo horšie, v medziročnom porovnaní spomalila takmer o pätinu, a oproti priemeru rokov pred pandémiou až o dve pätiny.

Pri pohľade do regiónov Slovenska počty začatých bytov v rodinných či bytových domoch medziročne klesli v šiestich z ôsmich krajov a súčasne v dvoch krajoch dynamickejšie vzrástli.

Začaté byty v krajoch v 2. štvrťroku 2024. Zdroj: ŠÚ SR

Až o vyše pätinu sa prepadol začiatok výstavby v Trnavskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, naopak, dvojnásobne viac bytov sa začalo stavať v Bratislavskom kraji a nárast bytových stavebných povolení o vyše 90 percent evidoval aj Košický kraj.

V porovnaní s rokmi pred pandémiou bol začiatok výstavby vo väčšine krajov pomalší, len v Žilinskom a Trnavskom kraji prevýšili hodnoty spred pandémie.

Súčasne ku koncu júna 2024 bolo na Slovensku rozostavaných takmer 80-tisíc bytových jednotiek, čo bolo len mierne menej ako pred rokom a súčasne takmer o desatinu viac ako v predpandemických rokoch.

Počty rástli v dvoch krajoch

Počty bytov a domov vo výstavbe medziročne rástli len v Žilinskom a Prešovskom kraji, v ostatných šiestich krajoch klesli. V porovnaní s predpandemickým priemerom bola rozostavanosť vyššia až v šiestich krajoch a nižšia len v dvoch, v Bratislavskom a Košickom kraji.

V súhrne za prvý polrok 2024 sa na Slovensku dokončilo 8481 nových bytov, čo predstavovalo medziročný pokles o 13,4 percenta. Zároveň sa začalo stavať 8469 bytov, čo bolo medziročne menej o 14,3 percenta.

Z regionálneho hľadiska bola najvyššia dokončenosť v Bratislavskom kraji a najvyšší rozbeh výstavby v Žilinskom kraji.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie