Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáca bazalková zmrzlina. Fantastické letné osvieženie

Vitajte vo svete nečakaných a fascinujúcich chutí! Ak ste milovníkom zmrzliny a radi skúšate nové a nezvyčajné recepty, bazalková zmrzlina je presne to, čo hľadáte. Tento dezert kombinuje krémovú textúru s bylinkovou sviežosťou, čo vytvára neopakovateľný zážitok pre vaše chuťové poháriky. Bazalka je bylinka, ktorú si väčšina z nás spája s talianskou kuchyňou, najmä s […]
Menej ako 1 min. min.

Vitajte vo svete nečakaných a fascinujúcich chutí! Ak ste milovníkom zmrzliny a radi skúšate nové a nezvyčajné recepty, bazalková zmrzlina je presne to, čo hľadáte. Tento dezert kombinuje krémovú textúru s bylinkovou sviežosťou, čo vytvára neopakovateľný zážitok pre vaše chuťové poháriky.

Bazalka je bylinka, ktorú si väčšina z nás spája s talianskou kuchyňou, najmä s pestom alebo paradajkovými omáčkami. Avšak jej osviežujúca chuť a aromatické vlastnosti robia z bazalky ideálnu prísadu aj do sladkých pokrmov. Táto zmrzlina je dokonalým príkladom toho, ako bazalka môže prekročiť hranice tradičného využitia a stať sa hviezdou v sladkom dezertu.

Príprava bazalkovej zmrzliny nie je zložitá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár. Základom je čerstvá bazalka, ktorá zmrzline dodá svoju charakteristickú chuť a vôňu. Kombinácia bazalky s krémovou smotanou, sladkým medom alebo cukrom a jemnou vanilkou vytvára lahodný a osviežujúci dezert, ktorý vás prekvapí svojou harmóniou chutí.

Jedným z najväčších pôvabov domácej bazalkovej zmrzliny je jej prirodzenosť. Nepotrebujete žiadne umelé prísady ani farbivá – všetko, čo potrebujete, sú kvalitné čerstvé suroviny. Tento recept je skvelou príležitosťou, ako využiť bazalku zo svojej záhrady alebo z trhoviska a premeniť ju na niečo jedinečné.

Bazalková zmrzlina je ideálnym dezertom na letné dni, kedy hľadáme niečo ľahké, osviežujúce a zároveň výnimočné. Je tiež skvelým nápadom na prekvapenie vašich hostí na letnej párty alebo rodinnom stretnutí. Jej neobvyklá chuť zaručene upúta pozornosť a bude sa o nej hovoriť ešte dlho po tom, čo zmizne posledná lyžička.

Navyše, táto zmrzlina ponúka veľa možností na experimentovanie. Môžete pridať kúsok citrónovej šťavy pre extra kyslosť, trošku mletej mäty pre ešte viac sviežosti alebo dokonca pár kúskov tmavej čokolády pre kontrast chutí. Každá zmena môže priniesť nový a zaujímavý rozmer tomuto už tak fascinujúcemu dezertu.

Tak neváhajte a vyskúšajte tento recept na domácu bazalkovú zmrzlinu. Zaručene si zamilujete jej jedinečnú chuť a osviežujúce vlastnosti. Prajem vám veľa radosti pri príprave a ešte viac pri jej vychutnávaní!

Bazalková zmrzlina recept

Ingrediencie

1 šálka čerstvých bazalkových listov (bez stoniek)

2 šálky smotany na šľahanie (33-36% tuku)

1 šálka plnotučného mlieka

3/4 šálky cukru

4 žĺtky

1 lyžička vanilkového extraktu

štipka soli

Postup

Príprava bazalkového základu: Bazalkové listy umyte a osušte. V mixéri ich rozmixujte spolu s mliekom, až kým nedosiahnete hladkú zmes. Pre dosiahnutie jemnejšej konzistencie môžete zmes precediť cez jemné sito alebo gázu, aby ste odstránili kúsky listov.

Príprava smotanového základu: V hrnci na strednom ohni zohrejte smotanu a polovicu cukru. Zmes zohrievajte, kým nezačne jemne bublinkovať (nevarte).

Príprava vaječného základu: Medzitým v miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom, až kým zmes nebude bledá a krémová.

Spojenie základov: Horúcu smotanovú zmes pomaly prilievajte do žĺtkov, stále miešajúc, aby sa žĺtky nezrazili. Potom celú zmes vráťte do hrnca a na miernom ohni varte, kým zmes nezačne hustnúť a nezačne pokrývať zadnú časť lyžice. Dávajte pozor, aby ste ju neprevarili.

Spojenie s bazalkovou zmesou: Pridajte bazalkovú zmes a vanilkový extrakt do hrnca so smotanovým základom a dobre premiešajte. Pridajte štipku soli pre vyváženie chutí.

Chladenie: Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom ju vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.

Zmrazenie: Vychladenú zmes nalejte do zmrzlinovača a zmrazte podľa pokynov výrobcu zmrzlinovača. Ak nemáte zmrzlinovač, môžete zmes vložiť do plytkej nádoby a umiestniť ju do mrazničky. Počas zmrazovania ju každých 30 minút premiešajte, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu, a to aspoň 3-4 hodiny.

Podávanie: Hotovú bazalkovú zmrzlinu môžete podávať ihneď alebo ju skladovať v uzavretej nádobe v mrazničke. Pred podávaním ju nechajte pár minút zmäknúť pri izbovej teplote.

Bazalková zmrzlina otázky a odpovede

Môžem použiť sušenú bazalku namiesto čerstvej?

Nie, sušená bazalka nemá rovnakú intenzitu chuti ani vôňu ako čerstvá bazalka. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov odporúčame použiť čerstvé bazalkové listy.

Aký typ mlieka je najlepší pre tento recept?

Najlepšie je použiť plnotučné mlieko, pretože dodáva zmrzline bohatšiu a krémovejšiu textúru. Môžete však použiť aj nízkotučné mlieko, ale zmrzlina nebude tak krémová.

Môžem nahradiť smotanu na šľahanie?

Smotana na šľahanie je dôležitá pre dosiahnutie správnej krémovej konzistencie zmrzliny. Môžete skúsiť použiť smotanu s nižším obsahom tuku, ale výsledná textúra môže byť menej krémová.

Ako dlho môžem skladovať bazalkovú zmrzlinu v mrazničke?

Domácu bazalkovú zmrzlinu môžete skladovať v mrazničke až 2 týždne. Pre najlepšiu chuť a textúru však odporúčame konzumovať ju do 1 týždňa.

Čo robiť, ak nemám zmrzlinovač?

Ak nemáte zmrzlinovač, môžete zmes naliať do plytkej nádoby a umiestniť ju do mrazničky. Počas zmrazovania ju každých 30 minút premiešajte, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu, a to aspoň 3-4 hodiny.

Môžem pridať do zmrzliny aj iné prísady?

Áno, môžete experimentovať s pridaním citrónovej šťavy, mletej mäty alebo kúskov tmavej čokolády pre zaujímavé chuťové variácie. Tieto prísady môžu obohatiť chuť zmrzliny a pridať jej nový rozmer.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Domáca bazalková zmrzlina. Fantastické letné osvieženie je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie