Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáca bazová zmrzlina

Domáca bazová zmrzlina je skutočným klenotom medzi letnými dezertmi, prinášajúcim osviežujúci vánok do horúcich letných dní. Tento recept vychádza z tradičnej európskej obľuby v bazových kvetoch, ktoré sú známe nielen svojimi liečivými účinkami, ale aj výraznou arómou, ktorá dokáže premeniť obyčajnú zmrzlinu na exkluzívny gastronomický zážitok. Využitie bazových kvetov v kuchyni má dlhú tradíciu, a […]
4 min.

Domáca bazová zmrzlina je skutočným klenotom medzi letnými dezertmi, prinášajúcim osviežujúci vánok do horúcich letných dní. Tento recept vychádza z tradičnej európskej obľuby v bazových kvetoch, ktoré sú známe nielen svojimi liečivými účinkami, ale aj výraznou arómou, ktorá dokáže premeniť obyčajnú zmrzlinu na exkluzívny gastronomický zážitok. Využitie bazových kvetov v kuchyni má dlhú tradíciu, a práve v letných mesiacoch, keď sú bazové kvety v plnom kvete, je ideálny čas na to, aby ste si vychutnali ich jedinečnú chuť.

Výroba domácej zmrzliny môže byť pre mnohých skvelou letnou aktivitou, ktorá nie je len zábavná, ale aj veľmi odmeňujúca. Príprava bazového sirupu z čerstvých kvetov je jednoduchý proces, ktorý vás vtiahne do sveta domácich produktov a otvorí vám dvere k experimentovaniu s rôznymi príchutiami. Samotná zmrzlina potom v sebe ukrýva jemnú, kvetinovú chuť, ktorá je jemne vyvážená kyslosťou citróna a bohatstvom smotany.

Tento recept je dokonalým spôsobom, ako priniesť kúsok prírody priamo na stôl. Či už sa rozhodnete zmrzlinu podávať na rodinných stretnutiach, priateľských posedeniach alebo ako sladký záver večere, bazová zmrzlina je vždy osviežujúcou a neotrelou voľbou. Okrem toho, že je absolútne lahodná, je aj vizuálne príťažlivá, čo ju robí ideálnou pre príležitosti, keď chcete na svojich hostí urobiť dojem.

Pripravte sa teda na to, že sa ponoríte do prípravy tohto jedinečného letného potešenia. Nasledujúci postup vám krok za krokom ukáže, ako z obyčajných ingrediencií vyčarovať dezert, ktorý oslavuje všetko krásne, čo môže letná sezóna ponúknuť.

Recept Domáca bazová zmrzlina

Ingrediencie

Bazový sirup

20 kvetov bazy

1 liter vody

1 kg cukru

2 citróny (šťava aj strúhaná kôra)

Zmrzlina

500 ml bazového sirupu

500 ml smotany na šľahanie

250 ml kondenzovaného mlieka

Postup

Najskôr si pripravte bazový sirup. Prevarte vodu s cukrom a varte, kým sa cukor nerozpustí. Vypnite a vložte bazové kvety spolu s citrónom nakrájaným na kolieska. Všetko spolu nechajte vychladnúť a potom preceďte cez husté sito alebo cez čistú látkovú plienku. Sirup skladujte v čistých, sterilizovaných fľašiach.

V miske zmiešajte bazový sirup, smotanu na šľahanie a kondenzované mlieko. Všetko dôkladne vymiešajte ručným mixérom alebo v kuchynskom robote s metlou na šľahanie. Zmes prelejte do vhodnej nádoby na mrazenie, ideálne do kovovej alebo silikónovej formy pre lepší prenos chladu. Zmrzlinu nechajte zamraziť aspoň 6 hodín, ale ideálne cez noc.

Pred podávaním nechajte zmrzlinu pár minút pri izbovej teplote, aby sa ľahšie naberala. Zmrzlinu naberte pomocou zmrzlinovej lyžice a podávajte v chladených miskách alebo pohároch.

Tipy

Ak máte zmrzlinovač, môžete použiť zmrzlinovač na dokonalejšiu textúru zmrzliny. Po zmiešaní základnej zmesi postupujte podľa návodu na zmrzlinovač.

Pre intenzívnejšiu chuť môžete do zmrzliny pridať čerstvé alebo mrazené jahody alebo maliny, ktoré skvele doplnia chuť bazy.

Domáca bazová zmrzlina otázky a odpovede

Ako vyrobiť bazový sirup z čerstvých kvetov bazy?

Na výrobu bazového sirupu potrebujete najskôr zbierať čerstvé kvety bazy, ktoré by mali byť zbierané v suchom počasí a v plnom kvete. Potom kvety zalejte vriacou vodou, pridajte citrónovú šťavu a kôru a nechajte lúhovať 24 až 48 hodín. Nakoniec pridajte cukor, prevaríte, a scedíte. Sirup uložte v sterilizovaných fľašiach.

Môže sa táto zmrzlina pripraviť bez zmrzlinovača?

Áno, táto zmrzlina sa môže pripraviť aj bez zmrzlinovača. Po zmiešaní všetkých ingrediencií zmes uložte do vhodnej nádoby a nechajte zamraziť. Odporúča sa každú hodinu zmrzlinu premiešať, aby ste zabránili tvorbe veľkých kryštálov ľadu a zabezpečili hladkú textúru.

Ako dlho môže bazová zmrzlina vydržať v mrazničke?

Domáca zmrzlina obvykle vydrží v mrazničke v dobrom stave 1 až 2 mesiace. Uistite sa, že je uložená vo vzduchotesnej nádobe, aby sa zachovala jej chuť a konzistencia.

Ako dosiahnuť najlepšiu konzistenciu zmrzliny?

Pre najlepšiu konzistenciu je dôležité použiť dostatočné množstvo tuku, ktoré je v tomto prípade dodávané smotanou. Kľúčom je aj dôkladné premiešanie zmesi počas mrazenia, aby ste získali hladkú a krémovú textúru.

Aké iné príchute môžem pridať do bazovej zmrzliny?

K bazovej zmrzline sa hodí množstvo príchutí. Skvelo sa kombinuje s citrónom, limetkou alebo mätou pre sviežejší nádych. Môžete pridať aj jahody, maliny alebo čučoriedky pre ovocný twist.

Ako najlepšie podávať bazovú zmrzlinu?

Bazovú zmrzlinu podávajte v chladených miskách alebo pohároch. Ako dokonalý doplnok môžete použiť čerstvé ovocie, mätové lístky alebo trochu extra bazového sirupu na ozdobu. Ideálna je ako dezert po letnom obede alebo ako osviežujúca pochúťka na záhradnej párty.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Domáca bazová zmrzlina je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie