Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáce gaštanové pyré: Tradičná jesenná lahôdka plná vôní a chutí

Keď sa jeseň naplno prejaví so svojimi chladnými ránami a padajúcimi listami, prichádza čas na teplé a útulné chute, ktoré nás dokážu zahriať. Jednou z takých sezónnych pochúťok, ktorá okamžite evokuje pocit domova a pohody, je gaštanové pyré. Táto delikatesa je priam stvorená na dlhé večery, keď si chceme dopriať niečo výnimočné, no zároveň tradičné. […]
Menej ako 1 min. min.

Keď sa jeseň naplno prejaví so svojimi chladnými ránami a padajúcimi listami, prichádza čas na teplé a útulné chute, ktoré nás dokážu zahriať. Jednou z takých sezónnych pochúťok, ktorá okamžite evokuje pocit domova a pohody, je gaštanové pyré. Táto delikatesa je priam stvorená na dlhé večery, keď si chceme dopriať niečo výnimočné, no zároveň tradičné.

Domáce gaštanové pyré recept

Ingrediencie

500 g jedlých gaštanov

50 g cukru (môže byť trstinový)

50 g masla (nesoleného)

100 ml vody

1-2 polievkové lyžice rumu

Štipka soli

1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

kakao pre farbu (voliteľné)

Postup

Pečenie gaštanov: Predhrejte rúru na 200 °C. Každý gaštan jemne narežte na vrchu do kríža, aby sa pri pečení lepšie lúpali. Gaštany rozložte na plech a pečte 20-25 minút, kým sa šupka nezačne otvárať a gaštany nebudú voňavé. Gaštany ošúpte ešte teplé – šupka sa lúpe ľahšie, keď sú ešte teplé.

Varenie gaštanov: Ošúpané gaštany vložte do hrnca, pridajte vodu, aby boli ponorené, a varte na miernom plameni 20 minút, kým úplne nezmäknú. Sceďte gaštany a nechajte ich vychladnúť. Potom ich rozmixujte dohladka pomocou mixéra alebo kuchynského robota. Môžete aj zomlieť.

Príprava cukrového sirupu: V malom hrnci zmiešajte cukor a vodu a zahrievajte na strednom plameni, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne jemný sirup. Do cukrového sirupu pridajte maslo a miešajte, kým sa neroztopí a sirup nebude hladký.

Zmiešanie: Postupne pridávajte cukrový sirup s maslom do rozmixovaných gaštanov a dobre premiešajte. Pridajte rum, vanilkový extrakt (voliteľné) a štipku soli pre vyváženie chutí. Všetko dobre premiešajte, až kým pyré nebude jemné a krémové. Ak máte radšej suchšie pyré tak pridajte len cukor a maslo a rozomeľte. Môžete pridať aj trochu kakaa pre farbu.

Dochutenie a skladovanie: Ak máte radi sladšie pyré, pridajte viac cukru. Ak preferujete jemnejšiu konzistenciu, môžete pridať trochu viac vody alebo rumu. Gaštanové pyré preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Vydrží 4-5 dní, alebo ho môžete zmraziť na neskôr.

Domáce gaštanové pyré otázky a odpovede

Ako najlepšie ošúpať gaštany?

Pred pečením je dôležité narezať vrch gaštanov do kríža, čo uľahčí lúpanie. Po upečení ich ešte teplé ošúpte, pretože studené sa lúpu oveľa ťažšie. Ak sa vám gaštany zle lúpu, môžete ich ponoriť na chvíľu do horúcej vody, aby sa šupka uvoľnila.

Môžem použiť mrazené alebo konzervované gaštany?

Áno, ak nemáte čerstvé gaštany, môžete použiť mrazené alebo konzervované. Uistite sa, že sú už ošúpané a uvarené, čo vám skráti čas prípravy pyré.

Ako dlho vydrží domáce gaštanové pyré?

Domáce gaštanové pyré môžete uchovávať v chladničke v uzatvorenej nádobe približne 4-5 dní. Na dlhšie skladovanie ho môžete zmraziť – v mrazničke vydrží až 3 mesiace.

Môžem gaštanové pyré zmraziť?

Áno, gaštanové pyré sa dá jednoducho zmraziť. Stačí ho rozdeliť do malých nádob alebo vreciek a vložiť do mrazničky. Pred použitím ho nechajte rozmraziť v chladničke.

Čím môžem pyré ochutiť?

Klasické gaštanové pyré sa dá prispôsobiť podľa chuti. Pridať môžete trošku rumu pre bohatšiu arómu, vanilkový extrakt pre jemnosť alebo štipku soli, ktorá zvýrazní sladkosť pyré.

Ako môžem gaštanové pyré využiť?

Gaštanové pyré je všestranné a môžete ho použiť ako náplň do koláčov, dezertov, francúzskych zákuskov alebo ho jednoducho podávať so šľahačkou. Skvele sa hodí aj ako základ pre zákusky alebo ako príloha k sladkým jedlám.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Domáce gaštanové pyré: Tradičná jesenná lahôdka plná vôní a chutí je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie