Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáce lasagne – recept na výborné cestoviny 3x inak

Lasagne môžete pripraviť na niekoľko spôsobov jednoducho aj sami doma. Nemusia byť iba s mletým mäsom, existuje naozaj mnoho variantov, napríklad aj lasagne zo zeleniny. Odkiaľ pochádzajú lasagne?  Domovom lasagní je južná časť Talianska. Tradične sa toto jedlo vyrába striedaním niekoľkých vrstiev – lasagne, bešamel a mäso. To je základ, ktorý nesmie nikdy chýbať. Potom […]
Menej ako 1 min. min.

Lasagne môžete pripraviť na niekoľko spôsobov jednoducho aj sami doma. Nemusia byť iba s mletým mäsom, existuje naozaj mnoho variantov, napríklad aj lasagne zo zeleniny.

Odkiaľ pochádzajú lasagne? 

Domovom lasagní je južná časť Talianska. Tradične sa toto jedlo vyrába striedaním niekoľkých vrstiev – lasagne, bešamel a mäso. To je základ, ktorý nesmie nikdy chýbať. Potom však záleží na kuchárovi, čo ďalšie do plnky použije, aby bol výsledok chutný. Lasagne sa najčastejšie pripravujú ako slaný pokrm s rôznymi plnkami, napríklad bolonská omáčka alebo zelenina – obľúbený je špenát, baklažán, paradajky či cuketa.

Niektorí dokonca pripravujú lasagne na sladko s tvarohom a s hrozienkami na spôsob žemľovky. Dá sa povedať, že fantázii sa medze nekladú, tak prečo by nemohli byť aj sladké? Nie je to práve typicky talianske, ale každý národ si recepty upravuje podľa svojho vkusu a chutí.

Recept na cesto na domáce lasagne

Ak sa chcete priblížiť pravej talianskej kuchyni, potom si lasagne môžete pripraviť  doma. Domáce cestoviny chutia úplne inak ako tie kupované. S trochou šikovnosti sa vám to podľa nášho receptu určite podarí.

Suroviny

300 g hladkej múky,
3 vajcia,
štipka soli,
3 ČL rastlinného oleja,
1 dl vody. 

Postup prípravy

Do misy nasypete múku, osolíte, pridáte vajcia a olej a riadne premiešate. Malo by vzniknúť hladké a pružné cesto. Ak bude treba, doplníte vodou. Cesto treba dobre prepracovať.
Vzniknutý bochník potom necháte aspoň jednu hodinu odpočívať, aby sa odležal.
Potom ho rozdelíte na 6 rovnakých kúskov, tie vyváľate na pláty veľkosti vašej zapekacej misky. Tieto cestoviny nesušíte, ale ihneď použijete pri príprave pokrmu.
Lasagne ale možno pripraviť aj tak, že vyvaľkáte plát a z neho vykrajujete štvorčeky o veľkosti 5×7 cm, ktoré uvaríte vo vode a následne vrstvíte s rôznymi plnkami. 

Tipy na prípravu lasagní

Používajte vždy hladkú múku. S vodou opatrne, aby ste to neprehnali.
Plátky lasagní vkladajte do vriacej a osolenej vody po jednom kuse, aby sa nezlepili k sebe.
Lasagne sa varia asi 8 minút, mali by byť al dente. Počas varenia vo vode ich opatrne miešajte.
Výborným pomocníkom je koliesko na krájanie pizze. Tým je možné krájať vyvaľkané cesto na menšie obdĺžniky.

Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Recept na lasagne bolognese s mletým mäsom

Na prípravu tohto obľúbeného receptu budete potrebovať bešamel, ktorý pripravíte z 3 lyžíc hladkej múky a 3 lyžíc masla, z ktorých sa upraží svetlá zápražka. Tú potom v kastróly po vychladnutí zalejete horúcim mliekom, dáte na platňu a varíte do potrebného zhustnutia. Okoreníme, nastrúhate do nej trochu muškátového orieška a tvrdého syra a zamiešate.
Mäsovú omáčku si pripravíte jednoducho. Na oleji osmažíte mleté ​​mäso, okoreníte oreganom, pridáte paradajkový pretlak, trochu kečupu, prípadne dosladíte cukrom, zahustíte múkou a povaríte. Ak bude treba, rozriedite zmes vodou.
Zapekaciu misku vymažete tukom, na dno položíte lasagne, zalejete časťou mäsovej omáčky a bešamelu, postrúhate tvrdým syrom a priklopíte opäť lasagňami. Tento postup opakujete, poslednú vrstvu pritom budú tvoriť lasagne posypané strúhaným syrom.
Dáte do predhriatej rúry piecť asi po dobu 30 minút.

Recept na fitness lasagne

Čo si budeme rozprávať, lasagne sú výborným jedlom, ale veľmi výdatným, keď uvážime, že obsahuje obvykle mäso, bešamel a syr. Kto drží diétu a nechce priberať, musí si nájsť recept menej kalorický. Fitness lasagne sú dobrým riešením. Bravčové mleté ​​mäso je možné nahradiť chudým hovädzím, na parmezán zabudnite a postrúhajte radšej nízkotučný tvrdý syr a na výrobu bešamelu je možné použiť namiesto masla a mlieka kefír. 

Na tuku osmažíte nakrájanú cibuľu, pridáte nakrájané paradajky, mrkvu a opekáte. P
otom doplníte mletým hovädzím mäsom, prisolíte a podusíte.
Nakoniec pridáte paradajky, rozriedite vývarom alebo vodou a asi pol hodiny dusíte pod pokrievkou. Zmes dochutíte oreganom, muškátovým orieškom a korením.
Na prípravu bešamelu budete potrebovať kefír, v ktorom rozmiešate múku a strúhaný tvrdý syr.
Na dno zapekacej misky dáte vrstvu mäsovej zmesi, na ňu trochu bešamelu, následne lasagne. Vrstvy opakujte, posledná vrstva bude bešamel, ktorý posypete strúhaným syrom.
Dáte zapiecť do rúry cca na 30 – 40 minút.

Recept na lasagne z toastového chleba

Aj keď sa nejedná o tradičný taliansky recept, lasagne je možné pripraviť aj z toastového chleba. Nevadí, že sa vám nechce pustiť do výroby vlastných cestovín, úplne postačí, keď budete mať doma sendvičový chlieb. 

Najprv treba urobiť paradajkovú omáčku. Na oleji osmažíte nakrájanú cibuľku, pridáte nakrájaný cesnak a paradajkový pretlak. Akonáhle sa začne omáčka variť, nalejete do nej téglik sladkej smotany a krátko povaríte.
Na dno zapekacej misky dáte sendvičový chlieb, nalejete na neho pripravenú omáčku, poukladáte šunkou, posypete tvrdým syrom alebo mozzarellou. Vrstvy opakujete, nakoniec bude vrstva strúhaného syra.
Zapečiete asi 20 minút pri teplote 200 stupňov Celzia.

Zdroj foto: Robyn Mackenzie / Shutterstock.com

Lasagne sú výdatným pokrmom, ktorý je možné pripraviť ako chutný obed alebo rýchlu večeru. Pohostiť nimi však môžete aj svojich hostí a blysnúť sa pred nimi domácou prípravou tohto chutného jedla.

Zdroj: thewholesomedish.com

Tipy na ďalšie chutné recepty

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie