Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáci brusnicový džem: Zdravá a chutná pochúťka plná antioxidantov a vitamínov – Recept na jednoduchú prípravu lahodného džemu z brusníc

Brusnicový džem je skvelým spôsobom, ako využiť túto sezónnu bobuľu a zároveň si vychutnať jej jedinečnú sladkokyslú chuť. Brusnice, ktoré sú známe svojimi bohatými výživovými vlastnosťami, sú plné antioxidantov, vitamínu C a vlákniny. Tieto malé červené plody majú prirodzenú kyslosť, ktorá sa pri varení krásne vyváži s cukrom a koreninami, ako je škorica alebo vanilka. […]
Menej ako 1 min. min.

Brusnicový džem je skvelým spôsobom, ako využiť túto sezónnu bobuľu a zároveň si vychutnať jej jedinečnú sladkokyslú chuť. Brusnice, ktoré sú známe svojimi bohatými výživovými vlastnosťami, sú plné antioxidantov, vitamínu C a vlákniny. Tieto malé červené plody majú prirodzenú kyslosť, ktorá sa pri varení krásne vyváži s cukrom a koreninami, ako je škorica alebo vanilka. Okrem toho majú brusnice vysoký obsah pektínu, čo znamená, že džem prirodzene zhustne aj bez použitia komerčných želírovacích látok.

Brusnicový džem je nielen vynikajúci ako klasický sladký doplnok k raňajkovému pečivu, ale aj ako príloha k rôznym mäsovým pokrmom, najmä k hydine a divine. Vďaka svojej sviežej chuti výborne ladí s týmito ťažšími jedlami a dodáva im svieži kontrast.

Aj keď je jeho príprava jednoduchá, výsledný produkt ponúka široké možnosti využitia. Brusnicový džem môžete použiť ako nátierku, plnku do koláčov, prílohu k syrom či dokonca do omáčok k mäsu. Je to tiež výborný spôsob, ako si uchovať chuť brusníc na celý rok, keďže brusnice sú dostupné len sezónne.

Príprava tohto džemu je rýchla a jednoduchá, a výsledok je vždy vynikajúci. Brusnice sa pri varení rýchlo rozpadávajú, čo znamená, že džem má krásnu, hustú a jemnú konzistenciu. Tento recept vám ponúkne možnosť vytvoriť si vlastný domáci brusnicový džem, ktorý si zamilujete nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho výživové hodnoty.

Brusnicový džem recept

Ingrediencie

1 kg čerstvých alebo mrazených brusníc

500 g cukru (alebo podľa chuti)

200 ml vody

Šťava z 1 citróna

1 škoricová tyčinka (voliteľné)

1 vanilkový struk alebo 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

Postup

Príprava brusníc: Ak používate čerstvé brusnice, dôkladne ich umyte a odstráňte poškodené plody. Mrazené brusnice nechajte pred prípravou rozmraziť.

Varenie brusníc: Vložte brusnice do veľkého hrnca a pridajte 200 ml vody. Zohrejte ich na strednom plameni a varte asi 10 minút, kým plody nezmäknú a nezačnú praskať.

Pridanie cukru a citrónovej šťavy: Pridajte cukor a citrónovú šťavu, dobre premiešajte. Ak chcete džemu dodať zaujímavejší chuťový profil, pridajte škoricovú tyčinku alebo vanilkový extrakt.

Varte džem: Znížte teplotu a nechajte džem variť ďalších 20-30 minút. Pravidelne ho miešajte, aby sa nepripálil. Počas varenia brusnice zmäknú a rozpadnú sa, čím sa džem prirodzene zahustí.

Kontrola konzistencie: Pre zistenie, či je džem hotový, použite „tanierikový test“. Dajte malý tanierik do mrazničky na pár minút, potom naň kvapnite trochu džemu. Ak džem po chvíli stuhne a nerozteká sa, je pripravený.

Plnenie do pohárov: Horúci džem nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov, pevne uzavrite a otočte poháre hore dnom na 5-10 minút, aby sa vytvoril podtlak a správne zapečatili.

Skladovanie: Džem skladujte na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke.

Tipy

Ak máte radi jemnejší džem, môžete brusnice pred varením jemne rozdrviť alebo rozmixovať ponorným mixérom.

Množstvo cukru môžete prispôsobiť podľa sladkosti brusníc a vašich chuťových preferencií.

Brusnicový džem otázky a odpovede

Prečo je brusnicový džem dobrý pre zdravie?

Brusnice sú bohaté na antioxidanty, najmä vitamín C, a obsahujú veľa vlákniny. Pomáhajú podporovať imunitný systém a zdravie srdca, a navyše sú prospešné pre udržanie zdravej hladiny cukru v krvi. Brusnicový džem tak ponúka lahodný spôsob, ako si dopriať tieto výživové výhody.

Kedy je sezóna brusníc a môžem použiť mrazené brusnice?

Sezóna čerstvých brusníc je zvyčajne na jeseň, od októbra do decembra. Mrazené brusnice sú výbornou alternatívou a môžete ich použiť počas celého roka bez straty výživových hodnôt či chuti.

Ako zistím, že je brusnicový džem pripravený?

Najlepším spôsobom, ako skontrolovať konzistenciu, je „tanierikový test“. Dajte malý tanierik do mrazničky na pár minút a potom naň kvapnite džem. Ak sa po vychladnutí džem neroztečie a má gélovú konzistenciu, je hotový.

Môžem do džemu pridať iné prísady?

Áno, brusnicový džem môžete obohatiť rôznymi prísadami, ako je škorica, vanilka, pomarančová kôra alebo klinčeky. Tieto príchute dodajú džemu zaujímavú arómu a ešte viac zvýraznia jeho chuť.

Ako dlho vydrží brusnicový džem?

Ak je džem správne sterilizovaný a uzavretý, môže vydržať až jeden rok na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 2-3 týždňov.

Môžem použiť brusnicový džem aj ako prílohu k mäsu?

Áno, brusnicový džem sa skvele hodí ako príloha k mäsovým pokrmom, najmä ku kuracine, divine alebo morčaciemu mäsu. Je to tradičný doplnok k sviatočným jedlám a výborne sa kombinuje s ťažšími slanými jedlami.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Domáci brusnicový džem: Zdravá a chutná pochúťka plná antioxidantov a vitamínov – Recept na jednoduchú prípravu lahodného džemu z brusníc je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie