Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáci černicový džem: Lahodná pochúťka plná antioxidantov a vitamínov – Jednoduchý recept na zdravý a chutný džem z čerstvých černíc

Černicový džem je jedným z najlepších spôsobov, ako si uchovať chuť leta počas celého roka. Černice, ktoré sú v sezóne na konci leta a začiatkom jesene, sú plné antioxidantov, vitamínu C a vlákniny. Ich prirodzená sladkosť a jemná kyslastá chuť z nich robí ideálne ovocie na prípravu džemov, sirupov alebo koláčov. Černicový džem je lahodný […]
Menej ako 1 min. min.

Černicový džem je jedným z najlepších spôsobov, ako si uchovať chuť leta počas celého roka. Černice, ktoré sú v sezóne na konci leta a začiatkom jesene, sú plné antioxidantov, vitamínu C a vlákniny. Ich prirodzená sladkosť a jemná kyslastá chuť z nich robí ideálne ovocie na prípravu džemov, sirupov alebo koláčov. Černicový džem je lahodný nielen na pečive či palacinkách, ale tiež ako doplnok k rôznym dezertom alebo dokonca k slaným pokrmom, napríklad k mäsu či syrom.

Jednou z výhod prípravy černicového džemu je, že černice prirodzene obsahujú vysoké množstvo pektínu, čo znamená, že džem dobre zhustne bez potreby pridávať komerčné želírovacie prísady. To z neho robí jednoduchý a prirodzený produkt, ktorý si môžete pripraviť aj bez špeciálnych prísad. Okrem toho, tento recept je mimoriadne flexibilný – môžete ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií, či už pridaním škorice, vanilky alebo iných korenín, ktoré zvýraznia chuť černíc a pridajú džemu jedinečnú arómu.

Príprava džemu je navyše skvelý spôsob, ako využiť väčšie množstvo čerstvých černíc a užívať si ich aj počas zimy. Tento proces je rýchly, jednoduchý a džem má dlhú trvanlivosť, ak sa správne uskladní. Je to dokonalý doplnok na každodenné raňajky alebo ako darček pre priateľov a rodinu, ktorí ocenia domáci černicový džem plný autentickej chuti černíc.

Džem z černíc môžete prispôsobiť aj podľa toho, ako máte radi jeho konzistenciu – ak máte radšej hladší džem, prepasírujte ovocie cez sito, aby ste odstránili semienka. Naopak, ak vám neprekážajú, môžete nechať džem v jeho prirodzenej forme a vychutnávať si kúsok leta v každej lyžičke.

Černicový džem recept

Ingrediencie

1 kg čerstvých alebo mrazených černíc

500 g cukru (podľa chuti)

Šťava z 1 citróna

100 ml vody

Voliteľné: 1 lyžička vanilkového extraktu alebo 1 škoricová tyčinka na ochutenie

Postup

Príprava černíc: Ak používate čerstvé černice, dôkladne ich umyte a odstráňte poškodené plody. Mrazené černice nechajte rozmraziť a dobre odkvapkať.

Varenie černíc: Vložte černice do veľkého hrnca, pridajte vodu a priveďte k varu. Na miernom plameni ich varte asi 10 minút, kým nezačnú púšťať šťavu a nezmäknú.

Pridanie cukru a citrónovej šťavy: Pridajte cukor a citrónovú šťavu, dobre premiešajte. Ak chcete, pridajte škoricovú tyčinku alebo vanilkový extrakt, ktoré džemu dodajú jemnú arómu. Znovu priveďte zmes k varu.

Varte džem: Na miernom plameni varte džem približne 20-30 minút, pričom ho občas premiešajte, aby sa nepripálil. Džem by mal postupne hustnúť, ako sa černice rozvaria a cukor skaramelizuje.

Kontrola konzistencie: Ak chcete vedieť, či je džem pripravený, použite „tanierikový test“. Dajte tanierik do mrazničky na pár minút a potom naň kvapnite trochu džemu. Ak džem po chvíli stuhne a nie je tekutý, je hotový.

Plnenie do pohárov: Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Otočte poháre hore dnom na 5-10 minút, aby sa vytvoril podtlak a poháre sa správne zapečatili.

Skladovanie: Džem skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke.

Tipy

Ak preferujete jemnejšiu konzistenciu džemu, môžete černice pred varením prepasírovať cez jemné sito, aby ste odstránili semienka.

Množstvo cukru môžete upraviť podľa sladkosti černíc a vašich chuťových preferencií.

Černicový džem otázky a odpovede

Prečo je černicový džem zdravý?

Černice sú bohaté na antioxidanty, vitamín C, vitamín K a vlákninu. Tieto látky pomáhajú posilniť imunitný systém, zlepšujú trávenie a podporujú zdravie srdca. Černicový džem je chutný spôsob, ako si dopriať tieto výživné látky po celý rok.

Môžem použiť mrazené černice na prípravu džemu?

Áno, mrazené černice sú vhodné na prípravu džemu a zachovávajú si všetky výživové hodnoty. Pred varením ich nechajte rozmraziť a odkvapkať, aby sa zbavili nadbytočnej vody.

Ako zistím, že je džem dostatočne hustý?

Použite „tanierikový test“. Dajte malý tanierik do mrazničky na pár minút a kvapnite naň trochu džemu. Ak džem po chvíli stuhne a nepreteká, je hotový. Ak je stále tekutý, varte ho dlhšie.

Koľko cukru mám použiť?

Bežný pomer je 1 kg černíc na 500 g cukru. Množstvo cukru môžete upraviť podľa vašich chuťových preferencií a sladkosti černíc. Ak preferujete menej sladký džem, môžete množstvo cukru znížiť, ale pamätajte, že cukor pôsobí aj ako konzervant.

Ako dlho vydrží černicový džem?

Ak je správne sterilizovaný a uzavretý, černicový džem môže vydržať až jeden rok. Po otvorení ho skladujte v chladničke a spotrebujte do 2-3 týždňov.

Môžem do džemu pridať iné príchute?

Áno, černicový džem môžete ochutiť vanilkovým extraktom, škoricou alebo klinčekmi. Tieto prísady dodajú džemu zaujímavý chuťový profil a zvýraznia prirodzenú chuť černíc.

Ako sterilizovať poháre na džem?

Poháre môžete sterilizovať vo vriacej vode po dobu 10-15 minút alebo ich vložte do rúry predhriatej na 120 °C na 15 minút. Tento proces zabezpečí, že džem vydrží dlhšie.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Domáci černicový džem: Lahodná pochúťka plná antioxidantov a vitamínov – Jednoduchý recept na zdravý a chutný džem z čerstvých černíc je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie