Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáci jahodový sirup od babičky

Vôňa čerstvých jahôd je jednou z najkrajších vôní, ktoré nás prenášajú do letných dní plných slnka, piknikov a sladkých maškŕt. Jahody sú symbolom leta, a ich sezóna je vždy dlho očakávaným obdobím, kedy si môžeme vychutnať ich sladkosť naplno. Keď však sezóna pomaly končí, je tu spôsob, ako si ich chuť uchovať na dlhšie obdobie […]
5 min.

Vôňa čerstvých jahôd je jednou z najkrajších vôní, ktoré nás prenášajú do letných dní plných slnka, piknikov a sladkých maškŕt. Jahody sú symbolom leta, a ich sezóna je vždy dlho očakávaným obdobím, kedy si môžeme vychutnať ich sladkosť naplno. Keď však sezóna pomaly končí, je tu spôsob, ako si ich chuť uchovať na dlhšie obdobie – skúste si pripraviť domáci jahodový sirup.

Domáci jahodový sirup je viac než len sladidlo; je to esencia leta uzavretá v pohári. Tento sirup je ideálny na dochutenie rôznych jedál a nápojov. Či už ho použijete na palacinky, zmrzlinu, do jogurtu, alebo ako prísadu do letných limonád a koktailov, vždy prinesie nádych čerstvosti a sladkosti. Navyše, príprava vlastného sirupu zaručuje, že viete presne, čo obsahuje, bez pridaných konzervantov a umelých aróm.

Proces prípravy domáceho jahodového sirupu je jednoduchý a nevyžaduje veľa času ani špeciálnych zručností. Všetko, čo potrebujete, sú čerstvé jahody, cukor, voda a citrónová šťava. Tento základný recept môžete ľahko obohatiť o ďalšie ingrediencie podľa vašej chuti, ako napríklad vanilkový lusk alebo lístky mäty, ktoré dodajú sirupu jedinečný nádych.

Príprava sirupu je aj skvelou rodinnou aktivitou. Deti môžu pomáhať s umývaním a krájaním jahôd, a celý proces varenia môže byť príjemným zážitkom, ktorý prináša radosť z tvorenia niečoho chutného a zdravého. Varenie sirupu tiež zaplní váš domov nádhernou vôňou, ktorá pripomína letné dni a dozrievajúce ovocie na záhrade.

Sterilizácia fliaš je kľúčovým krokom, aby váš sirup vydržal čo najdlhšie. Tento krok zabezpečuje, že váš sirup bude nielen chutný, ale aj bezpečný na konzumáciu po dlhšiu dobu. Uchovávanie sirupu na chladnom a tmavom mieste potom zaručí, že si jeho chuť budete môcť vychutnať aj počas chladnejších mesiacov, keď letné ovocie nie je dostupné.

Domáci jahodový sirup je nielen skvelým doplnkom do vašej kuchyne, ale aj krásnym darčekom pre vašich blízkych. Kto by sa nepotešil krásnej fľaške plnej sladkej esencie leta? Stačí pridať peknú etiketu a možno aj malú mašličku a darček, ktorý poteší každého milovníka jahôd, je hotový.

Domáci jahodový sirup recept

Ingrediencie

1 kg čerstvých jahôd (umytých a zbavených stopiek)

500 g kryštálového cukru

250 ml vody

Šťava z jedného citróna

Postup

Jahody dôkladne umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na menšie kúsky.

Vo veľkom hrnci zmiešajte nakrájané jahody, cukor, vodu a citrónovú šťavu. Hmotu priveďte do varu na stredne vysokej teplote, občas premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil. Po dosiahnutí varu znížte teplotu a nechajte jemne variť približne 20-25 minút, kým jahody úplne nezmäknú a nezačnú sa rozpadávať.

Zmes preceďte cez jemné sito alebo gázu do iného hrnca, aby ste odstránili pevné časti a získali čistý sirup. Precedený sirup vráťte na sporák a na miernom ohni varte ďalších 10-15 minút, kým sirup nezhustne do požadovanej konzistencie.

Kým sa sirup varí, pripravte si sterilizované sklenené fľaše. Fľaše a viečka dôkladne umyte a nechajte ich vysušiť v rúre pri 100°C po dobu 15 minút alebo ich umyte v umývačke riadu.

Horúci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš pomocou lievika, pričom nechajte asi 1 cm voľného priestoru od hrdla fľaše. Fľaše dôkladne uzavrite a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

Uchovávajte fľaše s jahodovým sirupom na chladnom a tmavom mieste. Otvorený sirup skladujte v chladničke a spotrebujte do 2-3 týždňov.

Tipy

Na zvýšenie chuti môžete do sirupu pridať vanilkový lusk alebo niekoľko lístkov mäty počas varenia.

Jahodový sirup je výborný na palacinky, vafle, jogurt, zmrzlinu alebo ako prísada do osviežujúcich nápojov a kokteilov.

Domáci jahodový sirup otázky a odpovede

Môžem použiť mrazené jahody namiesto čerstvých?

Áno, môžete použiť mrazené jahody. Uistite sa, že ich dôkladne rozmrazíte a osušíte pred použitím, aby ste predišli prebytočnej vlhkosti, ktorá by mohla zriediť sirup.

Ako dlho vydrží domáci jahodový sirup?

Neotvorený jahodový sirup skladovaný na chladnom a tmavom mieste vydrží niekoľko mesiacov. Otvorený sirup uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 2-3 týždňov.

Môžem znížiť množstvo cukru v recepte?

Množstvo cukru môžete upraviť podľa vašej chuti, ale majte na pamäti, že cukor pôsobí aj ako konzervant. Zníženie cukru môže skrátiť trvanlivosť sirupu.

Čo robiť, ak sirup nie je dostatočne hustý?

Ak je sirup po varení stále príliš tekutý, môžete ho vrátiť na sporák a variť na miernom ohni ďalších 5-10 minút, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Ako sterilizovať fľaše?

Fľaše a viečka dôkladne umyte a osušte. Potom ich položte do rúry a nechajte ich vyhrievať pri 100°C po dobu 15 minút. Môžete ich tiež sterilizovať vo vriacej vode po dobu 10 minút.

Je možné pridať do sirupu ďalšie príchute?

Áno, môžete pridať vanilkový lusk, lístky mäty, alebo dokonca korenie ako škoricu počas varenia, aby ste získali rôzne príchute.

Prečo pridávame citrónovú šťavu do sirupu?

Citrónová šťava pomáha vyvážiť sladkosť sirupu a zároveň pôsobí ako prirodzený konzervant, ktorý predlžuje trvanlivosť sirupu.

Ako najlepšie využiť jahodový sirup?

Jahodový sirup je výborný na palacinky, vafle, zmrzlinu, jogurt, alebo ako prísada do osviežujúcich nápojov a koktailov. Môžete ho použiť aj ako náplň do koláčov alebo prísadu do marinád.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Domáci jahodový sirup od babičky je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie