Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáci posilňovač pre buxus. Bude pekne rásť a poteší vás svojim vzhľadom

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NadyaTk). V záhradách je veľmi obľúbený buxus – je veľmi dekoratívny, cez zimu nezhadzuje listy a je pomerne nenáročný na pestovanie. Ako sa starať o ker, aby bol krásny a zdravý? Dôležité je zabezpečiť správne podmienky, ale je tiež dobré dodať rastline dodatočnú silu. Bujný buxus je ozdobou mojej […]
Menej ako 1 min. min.

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NadyaTk).

V záhradách je veľmi obľúbený buxus – je veľmi dekoratívny, cez zimu nezhadzuje listy a je pomerne nenáročný na pestovanie. Ako sa starať o ker, aby bol krásny a zdravý? Dôležité je zabezpečiť správne podmienky, ale je tiež dobré dodať rastline dodatočnú silu. Bujný buxus je ozdobou mojej záhrady. To všetko preto, že ho zalievam špeciálnym odvarom z dvoch zložiek. Vytvára nové výhonky a pekne rastie.

Zaujíma vás, čo urobiť, aby váš buxus rástol rýchlejšie? Vyrobte si domáci kondicionér a zalievajte ho.
Foto: shutterstock/NadyaTk

Ako sa starať o buxus?

Buxus je vždyzelený ker, ktorý sa s obľubou vysádza v záhradách. Je to mimoriadne všestranná rastlina, pretože má široké využitie – je vhodná na pestovanie v zemi aj v kvetináčoch, možno ju vysádzať jednotlivo (ako solitéru) alebo v skupinách. Je to vynikajúci ker na vytváranie živých plotov, obrubníkov, špalier a rastlinných sôch a je vhodný aj do mnohých záhradných kompozícií. Keďže veľmi dobre znáša strihanie a má schopnosť rýchlo regenerovať, možno ho formovať počas celého vegetačného obdobia a vytvárať rôzne geometrické tvary. Okrem toho nie je buxus veľmi náročný, hoci má svoje preferencie.

Buxus nie je náročný na polohu. Uprednostňuje slnečné alebo polotienisté stanovište, hoci sa mu bude dariť aj v tieni. Je však vhodné vyhnúť sa stanovišťu na plnom slnku, pretože to môže spôsobiť presychanie a žltnutie listov. Tento ker rastie v akejkoľvek priemernej záhradnej pôde, ale najlepšie mu vyhovuje úrodná, humusová a priepustná pôda. Uprednostňuje hlinité a vápenaté pôdy s pH 6,5-7,0. Ako sa starať o buxus? Je to ker odolný voči suchu a nemá rád nadmerné zalievanie, ktoré môže viesť k hnilobe koreňov, žltnutiu listov a odumieraniu nadzemných častí. Rastlinu zalievajte mierne, ale systematicky, najmä druhy pestované na slnečných miestach.

Drevina buxus má pomalý rast, čo znamená, že si nevyžaduje intenzívne hnojenie. Ideálny čas na hnojenie je na jar a v prípade potreby môžete ošetrenie zopakovať začiatkom leta. Vyhnite sa však hnojeniu na jeseň, inak začne ker vytvárať nové výhonky, ktoré nestihnú pred príchodom zimy otužovať a vymrznú. Spravidla sa buxus strihá 2 – 3-krát ročne. Tento postup má pozitívny vplyv na rast a vývoj rastliny tým, že stimuluje tvorbu nových výhonkov. Umožňuje tiež dať rastline požadovaný tvar.

Krušpán nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, ale oplatí sa mu pomôcť rásť.
Foto: shutterstock.com/Yarygin

Čo sa dá urobiť, aby buxus rástol rýchlejšie? Použite kondicionér

V mojej záhrade rastie buxus už niekoľko rokov. Je svieži, zdravý a svojím krásnym vzhľadom lahodí oku. To všetko preto, že rastline poskytujem vhodné podmienky na správny rast a vývoj, ale nielen to. Už niekoľko sezón používam domáci kondicionér, ktorý rýchlo zlepšuje jeho stav. Jeho príprava je mimoriadne jednoduchá – budete potrebovať prísady, ktoré má väčšina z nás v kuchyni.

Najprv vezmem asi 10 vaječných škrupín (musia byť umyté a vysušené, čo pomôže odstrániť všetky látky, ktoré by mohli hnojivo znečistiť) a rozdrvím ich. Obsahujú veľa živín, napríklad vápnik, železo, fluór a síru, ktoré podporujú rast rastlín. Potom rozdrvené škrupiny vložím do nádoby a zalejem ich pol litrom 9 % octu. Nádobu prikryjem a zmes nechám stáť dva dni. Nakoniec roztok precedím cez gázu a zriedený ho použijem na zalievanie buxusu (1 polievková lyžica prípravku na liter vody).

Konkrétny výrobok používam raz za dva týždne. Je to najlepší a najjednoduchší prípravok na posilnenie buxusu, pretože mu dodáva správne živiny, stimuluje tvorbu nových výhonkov a zvyšuje odolnosť voči chorobám a škodcom. Výsledkom je, že ker rastie sviežo a zdravo. Kondicionér je vhodný aj pre levanduľu, orgován, bazu čiernu, niektoré ovocné stromy a zeleninu. Vzhľadom na jeho silné odkysľovacie vlastnosti by sa však nemal používať pre kyslomilné rastliny, ako sú rododendrony, azalky, hortenzie alebo vresy.

Vaječné škrupiny dodajú rastlinám vápnik, železo, fluór a síru, ktoré podporujú rast.
Foto: súkromný archív

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedno ošetrenie a nové listy buxusu vystrelia ako z praku. Termín sa blíži

Kedy kladie vijačka krušpánová vajíčka? Ako zachrániť krušpán po napadnutí vijačkou?

The post Domáci posilňovač pre buxus. Bude pekne rásť a poteší vás svojim vzhľadom appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie