Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Domáci šípkový džem: Tradičná pochúťka plná vitamínu C, antioxidantov a jedinečnej chuti – Recept na prípravu zdravého a lahodného džemu

Šípkový džem je nielen výnimočne chutný, ale aj mimoriadne výživný. Šípky, známe svojím vysokým obsahom vitamínu C, boli po stáročia používané ako prírodný prostriedok na podporu imunity a liečenie rôznych chorôb. Tento malý červený plod, ktorý je obzvlášť obľúbený v období jesene, sa stal základom mnohých tradičných receptov, pričom šípkový džem patrí medzi najobľúbenejšie. Jeho […]
Menej ako 1 min. min.

Šípkový džem je nielen výnimočne chutný, ale aj mimoriadne výživný. Šípky, známe svojím vysokým obsahom vitamínu C, boli po stáročia používané ako prírodný prostriedok na podporu imunity a liečenie rôznych chorôb. Tento malý červený plod, ktorý je obzvlášť obľúbený v období jesene, sa stal základom mnohých tradičných receptov, pričom šípkový džem patrí medzi najobľúbenejšie.

Jeho príprava môže byť trochu náročnejšia, hlavne kvôli pracnému čisteniu šípok, no výsledná chuť a zdravotné prínosy to rozhodne stoja za to. Šípkový džem má jemne sladkokyslú chuť, ktorá je ideálna na doplnenie raňajkového pečiva, palaciniek, alebo aj do rôznych dezertov. Vďaka svojej intenzívnej chuti a vysokému obsahu vitamínov si šípkový džem našiel miesto v mnohých tradičných domácnostiach ako základ zdravého životného štýlu.

Šípky, ktoré sa zberajú najlepšie po prvých mrazoch, keď ich chuť zjemnie, sú jednou z mála plodín, ktoré prežijú aj v chladných podmienkach. Ich plody sú plné vitamínov a antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti sezónnym ochoreniam, a preto je šípkový džem ideálnym spôsobom, ako si zachovať ich výživové hodnoty po celý rok.

Džem zo šípok je dokonalým príkladom toho, ako môžeme využívať prírodné suroviny na prípravu tradičných jedál plných zdravotných výhod. Aj keď jeho príprava si vyžaduje trochu viac trpezlivosti, konečný výsledok je sladká, chutná a výživná pochúťka, ktorá obohatí každý stôl. Tento recept vám ukáže, ako si tento skvost môžete jednoducho pripraviť doma.

Šípkový džem recept

Ingrediencie

1 kg šípok (zrelé, červené plody)

500 g cukru (môže byť aj trstinový)

Šťava z 1 citróna

500 ml vody

1 lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový struk (voliteľné)

Postup

Zber a čistenie šípok: Zbierajte šípky, keď sú červené a zrelé, ideálne po prvom mraze, ktorý zjemní ich chuť. Šípky umyte, odstráňte stopky a suché konce.

Príprava šípok: Šípky je potrebné prerezať a odstrániť semienka a chlpatú dužinu vo vnútri, čo môže byť trochu časovo náročné. Následne umyté šípky vložte do hrnca.

Varte šípky: Pridajte 500 ml vody a priveďte šípky k varu. Varte na miernom plameni približne 20-30 minút, kým šípky úplne nezmäknú. Po uvarení môžete hmotu rozmixovať ponorným mixérom, aby sa džem stal jemnejším.

Pridanie cukru a citrónovej šťavy: Pridajte cukor a citrónovú šťavu, dobre premiešajte. Pokračujte vo varení ďalších 30-40 minút, kým džem nezačne hustnúť. Ak chcete džem viac zahustiť, môžete pridať želírovací cukor alebo pektín podľa návodu.

Kontrola konzistencie: Pre zistenie, či je džem hotový, použite „tanierikový test“. Dajte tanierik do mrazničky na pár minút a potom naň kvapnite trochu džemu. Ak džem stuhne a neprelieva sa, je pripravený.

Plnenie do pohárov: Horúci džem nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov a ihneď pevne uzavrite. Poháre otočte hore dnom na 5-10 minút, aby sa vytvoril podtlak a zabezpečilo správne zapečatenie.

Skladovanie: Šípkový džem skladujte na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke.

Tipy

Príprava šípok môže byť časovo náročná, ale výsledný džem bude mimoriadne chutný a zdravý.

Ak chcete jemnejší džem, môžete prepasírovať uvarené šípky cez jemné sito, aby ste odstránili zvyšné kúsky a dužinu.

Vanilkový extrakt pridá džemu jemnú sladkú arómu, ktorá sa skvele dopĺňa s jemne kyslou chuťou šípok.

Šípkový džem otázky a odpovede

Prečo je šípkový džem zdravý?

Šípkový džem je bohatý na vitamín C, ktorý je dôležitý pre posilnenie imunity. Šípky obsahujú aj antioxidanty, vitamíny A, E a K, a minerály ako vápnik a železo. Preto džem zo šípok podporuje celkové zdravie, bojuje proti voľným radikálom a zlepšuje odolnosť voči infekciám.

Kedy je najlepší čas na zber šípok?

Najlepší čas na zber šípok je na jeseň, ideálne po prvom mraze. Mrazom ošetrené šípky majú jemnejšiu chuť a nie sú také horké. Ak nemôžete čakať na mráz, môžete šípky po zbere zamraziť, aby dosiahli rovnaký efekt.

Musím šípky čistiť pred varením?

Áno, je dôležité šípky dôkladne očistiť. Je potrebné odstrániť semienka a vnútorné chĺpky, ktoré môžu byť dráždivé. Tento krok je pracný, ale nevyhnutný pre dosiahnutie jemnej a hladkej konzistencie džemu.

Môžem použiť mrazené šípky na prípravu džemu?

Áno, mrazené šípky sú skvelé na prípravu džemu, najmä ak ich chcete zbierať pred prvým mrazom a uchovať na neskoršiu prípravu. Mrazenie tiež zjemní chuť šípok a zachová ich výživové hodnoty.

Aký je najlepší spôsob, ako zahustiť šípkový džem?

Šípky prirodzene obsahujú pektín, takže džem zhustne aj bez pridania komerčného pektínu. Ak však chcete urýchliť proces zahustenia, môžete použiť želírovací cukor alebo pridať trochu komerčného pektínu.

Ako dlho vydrží šípkový džem?

Ak je správne sterilizovaný a uzavretý, šípkový džem môže vydržať až rok, ak ho skladujete na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 2-3 týždňov.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Domáci šípkový džem: Tradičná pochúťka plná vitamínu C, antioxidantov a jedinečnej chuti – Recept na prípravu zdravého a lahodného džemu je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie