Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dominik Hašek o druhém Naganu i kandidatuře do Senátu za TOP 09: Kalousek má často pravdu

Upřímně, čekal jste, že na letošním domácím šampionátu získáme zlato?Tak já to trochu čekám každý rok, ale dlouho se nám to vyhýbalo. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vladimír Růžička o mladé manželce, dceři a kandidatuře do eurovoleb za PRO Jindřicha Rajchla. Jsem pronárodní, říká Kdy jste poprvé začal věřit, že by se to mohlo podařit?Myslím, že […]
Menej ako 1 min. min.

Upřímně, čekal jste, že na letošním domácím šampionátu získáme zlato?
Tak já to trochu čekám každý rok, ale dlouho se nám to vyhýbalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vladimír Růžička o mladé manželce, dceři a kandidatuře do eurovoleb za PRO Jindřicha Rajchla. Jsem pronárodní, říká

Kdy jste poprvé začal věřit, že by se to mohlo podařit?Myslím, že jsme do play off bojů nastupovali jako jeden z favoritů. Alespoň v mých očích. Vycházel jsem z toho, jak jsem kluky viděl v každém zápase hrát a navíc jsme ještě o pár hráčů posílili.

Co podle vás o českém triumfu rozhodlo?
Týmový výkon, výborná fyzička, brankářská jistota. A pak to, že v rozhodujících momentech ti hráči, od kterých se to nejvíce čekalo, se ukázali v tom nejlepším světle a dokázali zápasy rozhodnout.

Česká republika získala zlato po čtrnácti letech. Věříte, že se tím znovu nastartuje zlatá éra českého hokeje?
O tom rozhodnou jenom hráči. Určitě mají obrovskou motivaci. První krok pro to už v každém případě udělali.

Nejemotivnější bylo přivítání na Staromáku. Kdykoli mám tu možnost, tak vždy musím zpětně nahoru poděkovat panu Havlovi, že pro nás poslal letadlo. Bez té cesty domů a podělení se o tu radost tady s fanoušky by Nagano nikdy nebylo takové, jaké dodnes je.

Letošní úspěch českých hokejistů někteří přirovnávají k Naganu. Vnímáte to podobně?
Určitě. Alespoň to cítím v nadšení ve společnosti. Tím, že byl šampionát doma, tak o to větší byl i zájem a nejenom mezi běžnými hokejovými fanoušky.

Čeští šampioni mají v plánu slavit minimálně týden, jak dlouho jste historický úspěch v Naganu slavili vy?
No, my jsme moc dlouho slavit nemohli. Ale možná o to více jsme těch cca 48 hodin mezi posledním zápasem a odletem zpět do NHL využili. Cesta autobusem do Tokia, let domů, přivítání na Ruzyni a návštěva u prezidenta Havla jsou už dnes opředeny legendami.

Co se vám z tehdejších oslav vybaví?
V zásadě vše, co jsem zmiňoval. Ale samozřejmě úplně nejemotivnější bylo přivítání na Staromáku. Kdykoli mám tu možnost, tak vždy musím zpětně nahoru poděkovat panu Havlovi, že pro nás poslal letadlo. Bez té cesty domů a podělení se o tu radost tady s fanoušky by Nagano nikdy nebylo takové, jaké dodnes je.

Předseda českého hokejového svazu Alois Hadamczik chce prosadit, aby se reprezentantům zvýšily odměny. Za zlatou medaili ze současných půl milionu korun na milion, je to podle vás adekvátní?
Toto je věcí svazu. Do toho nemám důvod mluvit.

Pojďme k politice. Letos kandidujete do Senátu za TOP 09. Jak vnímáte předsedkyni této strany Markétu Pekarovou Adamovou, která v poslední době čelí kritice? Například za nepovedenou výměnu ministryně Heleny Langšádlové nebo za její apel na koaliční partnery, aby z vlády odešel ministr školství za STAN Mikuláš Bek…
Ano, do Senátu v obvodě Benešov kandiduji s podporou TOP 09. Co se týče hodnotového žebříčku, tak mi tato strana je velmi blízká, a proto jsem její předsedkyni oslovil a sdělil jí svůj záměr. Jsem rád, že mě následně vedení strany podpořilo a nyní už začínám rozjíždět kampaň, která vyvrcholí v zářijových volbách.

Předsedkyni TOP 09 veřejně kritizuje i zakladatel strany Miroslav Kalousek. Jak vnímáte jejich spory?
Ano, jejich spory, tedy spíše kritiku od Miroslava Kalouska, vnímám. Nevidím v tom nic zásadního. Samozřejmě nikdy nebude každý člověk se vším souhlasit. A to ani uvnitř strany, jejíž hodnoty sdílíte.

Konsolidační balíček měl být mnohem agresivnější, aby se deficit státních financí začal rychleji zpomalovat.

Miroslav Kalousek otevřeně kritizuje nejen některé kroky TOP 09, ale i vládu Petra Fialy. Souhlasíte s jeho názory?
V mnohém s jeho názory souhlasím. Co se týče například konsolidačního balíčku, tak sdílím též jeho názor, že měl být mnohem agresivnější, aby se deficit státních financí začal rychleji zpomalovat. Je to v zájmu budoucnosti naší země. Proto chci aktivně vstoupit do politiky, abych pomáhal dělat a dělal rozhodnutí, která jsou správná pro budoucnost naší země a jejích občanů. A to i taková rozhodnutí, která nemusí být krátkodobě zrovna nejpopulárnější, ale v budoucnu se nám vrátí.

Jak vidíte budoucnost koalice Spolu? Neměla by TOP 09 splynout s ODS?
Splynutí ODS s TOP 09? Neslyšel jsem ani z jedné strany, že by o něco podobného byl zájem. Poslední volby ukázaly, že tato koalice byla správná. I jejich spolupráce v parlamentu je na velmi dobré úrovni. Samozřejmě, někdy to znamená, že některá ze stran musí udělat ústupek.

Čím si vysvětlujete klesající preference TOP 09?
Určitý pokles v preferencích vládnoucích stran je po dvou letech vládnutí velmi běžným jevem. V každém případě je třeba ho nyní zastavit a tvrdou prací tyto preference během druhé poloviny volebního období opět začít navyšovat. Tým odhodlaných lidí, kteří pro své voliče – a nejen je – chtějí dělat maximum, na to Topka má.

Je vaše kandidatura do Senátu prvním krokem k tomu, abyste za čtyři roky kandidoval na prezidenta ČR?
Tuto otázku jsem v poslední době dostal vícekrát. Vůbec o podobném kroku nyní nepřemýšlím. Všechnu svoji energii zaměřuji na kampaň, která by mi pomohla v obvodě Benešov dostat se do Senátu. A potom samozřejmě chci být tím nejlepším senátorem. Ale nejdříve musím udělat ten první krok.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Zlatí hokejisté předvedli na Staroměstském náměstí nevídanou show. Takhle vypadaly oslavy mistrů světa

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie