Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Doplácame na rozdrobený telekomunikačný trh, pomohla by integrácia

Expertná správa k budúcnosti jednotného trhu EÚ tvrdí, že rozdrobený telekomunikačný sektor v EÚ je jedným z hlavných dôvodov, prečo Európa stráca  konkurencieschopnosť. Správu o stave jednotného trhu pripravuje pre európskych lídrov bývalý taliansky premiér Letta, zverejnená má byť zajtra (18. apríla). Euractiv získal jej predbežnú verziu. „Existuje naliehavá potreba dobehnúť a posilniť jednotný trh v […]
Menej ako 1 min. min.

Expertná správa k budúcnosti jednotného trhu EÚ tvrdí, že rozdrobený telekomunikačný sektor v EÚ je jedným z hlavných dôvodov, prečo Európa stráca  konkurencieschopnosť.

Správu o stave jednotného trhu pripravuje pre európskych lídrov bývalý taliansky premiér Letta, zverejnená má byť zajtra (18. apríla). Euractiv získal jej predbežnú verziu.

„Existuje naliehavá potreba dobehnúť a posilniť jednotný trh v oblasti financií, energetiky a elektronických komunikácií,“ píše Letta. Minulé rozhodnutia podľa neho spomaľujú rozvoj telekomunikačného sektora v EÚ.

V telekomunikačnom sektore je potrebné posunúť sa od „národného prístupu“ k európskemu, aby sme mohli konkurovať firmám z USA, Číny a Indie. Letta však neuvádza, ako by celoeurópska konsolidácia mohla vyzerať.

Najväčšie telekomunikačné firmy v Európe žiadajú, aby regulačné orgány povolili zlúčenia firiem na úrovni jednotlivých krajín. Cezhraničné zlučovanie firiem podľa nich nevytvára dostatočne veľký trhový potenciál.

Letta varoval pred kopírovaním „modelov, ktoré sú výrazne odlišné od našich a nezodpovedajú európskej realite“.

Práve to je však najčastejší argument európskych telekomunikačných spoločností, prečo v Európe chýbajú investície do rozvoja telekomunikačnej infraštruktúry. Súčasná situácia tak neumožňuje dosiahnuť dostatočný pokrytie a kvalitu služieb, čo môže mať negatívny vplyv na všetkých užívateľov.

Európska komisia predpokladá, že na dosiahnutie cieľov v oblasti informačných spojení budú do roku 2030 potrebné investície vo výške 174 miliárd eur.

V telekomunikačnej legislatíve tlačia štáty na „minimum harmonizácie”

Členské štáty pravdepodobne príjmu legislatívu o telekomunikáciách ako nariadenie, nie ako smernicu. Podmienkou má byť aj väčšia voľnosť.

Lettova správa ďalej zdôrazňuje, že Európska únia prosperuje vďaka silnému partnerstvu medzi veľkými a malými podnikmi. Zdôrazňuje, že toto prepojenie by sa malo zachovať.

Správe tiež vysvetľuje, že ak sa relevantnú škálu pre telekomunikačných operátorov identifikuje európsky trh, trhové mechanizmy umožnia konsolidáciu a rast „pri plnom rešpektovaní európskych princípov, cieľov a pravidiel“ Firmy budú môcť využiť väčšie trhy a prístup k väčšiemu množstvu zákazníkov, pri rešpektovaní európskych noriem a pravidiel hospodárskej súťaže.

Nový regulačný rámec by sa mal opierať o „centralizovaný orgán EÚ zodpovedný za zaručenie súdržnosti pravidiel“ jednotného trhu, ako aj o koordináciu rôznych regulačných orgánov. Nezávislé vnútroštátne orgány by sa mali zaoberať otázkami, „ktoré pre svoj rozsah alebo význam zostávajú vnútroštátnymi“.

Lettova správa pozitívne hodnotí nedávnu bielu knihu Komisie. Tá otvára cestu k deregulácii trhu a predstavuje dvanásť rôznych scenárov budúcnosti v oblasti telekomunikácií. Zúčastnené strany sa môžu k bielej knihe vyjadriť vo verejných konzultáciách do 30. júna.

Letta by mal v správe, ktorá bude oficiálne prezentovaná zajtra, odporučiť plán na urýchlenie integrácie telekomunikačného trhu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie