Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dopravní značku „průjezd zakázán“ řidiči rádi ignorují. Policie je bezmocná, stačí dobrá výmluva

Před změnami ve vyhlášce, k nimž došlo v roce 2016, platilo, že do míst za dopravním značením „průjezd zakázán, je možné vjet pouze tehdy, pokud dojde k přerušení jízdy. Řidič tak musel zastavit a například něco z auta vyložit nebo naopak něco naložit – typicky u svého domu. Také ale mohl prostě jen vystoupit, rozhlédnout se, protáhnout se […]
Menej ako 1 min. min.

Před změnami ve vyhlášce, k nimž došlo v roce 2016, platilo, že do míst za dopravním značením „průjezd zakázán, je možné vjet pouze tehdy, pokud dojde k přerušení jízdy. Řidič tak musel zastavit a například něco z auta vyložit nebo naopak něco naložit – typicky u svého domu. Také ale mohl prostě jen vystoupit, rozhlédnout se, protáhnout se a pak znovu nastoupit a pokračovat v cestě.

K TÉMATU: Kouzelné červené tlačítko v autě: Může zachránit život, pro mnoho řidičů je však záhadou

Pokud by ale za značkou nezastavil a policie ho přitom nachytala, dostal by řidič blokovou pokutu za porušení zákazu vjezdu ve výši až dvou tisíc korun. Pro policii zároveň nebylo těžké přestupek dokázat, jednoduše se stačilo pohybovat za řidičem a celou jízdu zdokumentovat palubní kamerou. Pokud by řidič v úseku za dopravním značením zastavil, pokutě by se pochopitelně vyhnul. V současné době to však řidiči mají ještě o poznání snazší.

Aktuálně už totiž není potřeba jízdu za značkou s nápisem „průjezd zakázán“ přerušovat. Podle nové vyhlášky se řidič dopustí přestupku jen ve chvíli, kdy se snaží objíždět „dopravně složitou situaci“ nebo si zkracuje trasu. Za zákaz je teď tedy možné vjet z jakéhokoliv jiného důvodu než z daných dvou, které jsou přesně vymezené vyhláškou.

Řidiči kochající se architekturou

Řidiči tak v případě policejní kontroly stačí říci prakticky cokoliv: Třeba, že hledá ztraceného domácího mazlíčka, kochá se místní architekturou nebo jen shání nějaký obchod. Policie tak může pokutovat pouze ty řidiče, kteří mají až příliš bizarní výmluvu nebo ty, kteří se k přestupku sami přiznají.

Jak je patrné, značku „průjezd zakázán“ by mohli dostatečně výmluvní řidiči pohodlně ignorovat. Může to být pro ně lákavé, protože její umístění povětšinou opravdu naznačuje existenci zkratky, kterou lze ušetřit čas i nervy. Jenže na druhou stranu se dává tam, kde by zvýšený provoz mohl znepříjemnit život tamním obyvatelům.

Obvykle jde o klidná místa sousedící s vytíženější komunikací, kde průjezd většího množství aut může působit potíže. Jinak řečeno, značka vyzývá řidiče mimo jiné k tomu, aby byli ohleduplní a do dané oblasti vjížděli opravdu jen tehdy, pokud v ní mají co dělat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidičům kamionů chybějí odstavné plochy u dálnic. Často parkují na místech, kde nejsou vidět

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie