Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dopyt po operátoroch strojov je o pätinu vyšší než pred pandémiou (flash)

20. februára 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Domáca ekonomika, Flash správy, Trh práce Dopyt po operátoroch strojov je o pätinu vyšší než pred pandémiou 2024 | Flash info o vývoji nezamestnanosti Disponibilná miera nezamestnanosti si v úvode roka udržala úroveň 5,1 %. Počet voľných pracovných miest v januári narástol. Počet zahraničných pracovníkov mierne klesol už druhý mesiac po […]
Menej ako 1 min. min.

Disponibilná miera nezamestnanosti si v úvode roka udržala úroveň 5,1 %.
Počet voľných pracovných miest v januári narástol.
Počet zahraničných pracovníkov mierne klesol už druhý mesiac po sebe, stále však presahuje 100 tisíc.

Disponibilná miera nezamestnanosti sa drží na úrovni 5,1 % už tretí mesiac v rade. Počet ľudí bez práce v januári medzimesačne klesol o vyše 1 000 ľudí. Celková miera nezamestnanosti nezaťažená administratívnymi zmenami taktiež stagnovala na úrovni 6,1 %. Výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti aktuálne bráni kvalifikačný a regionálny nesúlad na slovenskom trhu práce. Takmer polovica zo záujemcov o prácu nepracuje viac ako rok, pričom každý siedmy dokonca viac ako 4 roky. V najproblematickejších okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti dosahuje podiel nízko kvalifikovaných uchádzačov na celkovom počte uchádzačov o prácu viac 40 %. Navyše, väčšina pracovných pozícií je dostupná v okresoch s najnižšou mierou nezamestnanosti na Slovensku.

Dopyt po operátoroch strojov je o patinu vyšší než pred pandémiou. Počet voľných pracovných miest už dlhšie osciluje okolo úrovne 80 tisíc, stále však za svojím historickým maximom roka 2019 zaostáva. S výnimkou operátorov strojov a zariadení zaostávajú ostatné voľné pracovné ponuky za predkrízovou úrovňou v priemere o tretinu. Relatívne najviac operátorov a montérov strojov hľadá Trnavský kraj. Najviac kvalifikovaných remeselníkov v pomere ku ostatným voľných pozíciám chýba v Bratislavskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Najväčší nedostatok špecialistov, manažérov a technikov eviduje Košický kraj. Len v Košiciach tvoria tieto vysoko-kvalifikované pozície viac než pätinu z voľných pracovných ponúk.

Každý desiaty operátor výroby je z cudziny. Nedostatok domácej ponuky práce preto čiastočne kompenzuje pracovná sila zo zahraničia. V januári u nás pracovalo vyše 100 tisíc zahraničných pracovníkov s najväčším zastúpením zamestnancov z Ukrajiny, Srbska a Rumunska. Podiel cudzincov na celkovej zamestnanosti (VZPS) aktuálne predstavuje takmer 4 % a za uplynulých 10 rokov narástol šesťnásobne. Zahraničných pracovníkov v pomere k domácim pribudlo v každom povolaní. Relatívne najviac, vyše 11 %, ich pracuje ako operátori strojov a pomocní pracovníci. Práve tieto manuálne pozície tvoria viac ako dve tretiny voľných pracovných miest a zamestnávatelia majú problém ich obsadiť.

Príspevok Dopyt po operátoroch strojov je o pätinu vyšší než pred pandémiou (flash) je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie