Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dostálová: Vládu ANO s ODS si teď neumím představit. A SPD? Opustit NATO je holý nesmysl

ANO dlouhé měsíce dominuje předvolebním průzkumům. Vrcholní představitelé hnutí zcela jistě čím dál více zvažují svůj koaliční potenciál. Sněmovní volby by se totiž měly uskutečnit již na podzim příštího roku. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládnout s ODS? To by nebyl problém. Na jméno to ale nepřiznáme, naznačují z ANO „Pro ANO by byl velmi dobrý takový […]
Menej ako 1 min. min.

ANO dlouhé měsíce dominuje předvolebním průzkumům. Vrcholní představitelé hnutí zcela jistě čím dál více zvažují svůj koaliční potenciál. Sněmovní volby by se totiž měly uskutečnit již na podzim příštího roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládnout s ODS? To by nebyl problém. Na jméno to ale nepřiznáme, naznačují z ANO

„Pro ANO by byl velmi dobrý takový volební výsledek, který by zajišťoval, že nás nikdo neobejde. A s kým budeme jednat? Pro nás budou zásadní programové shody. Vzhledem k tomu, co se teď odehrává v ‚politickém ringu‘, si nyní vládu s ODS neumím představit,“ řekla Dostálová pro CNN Prima NEWS.

O vládním tandemu ANO a ODS se ve veřejném prostoru spekuluje dlouhodobě. Redakci CNN Prima NEWS dokonce někteří představitelé ANO sdělili, že by jim nevadilo, pokud by opoziční hnutí po sněmovních volbách 2025 s ODS vládlo. Autoři zmíněných výroků nicméně nechtěli být jmenováni.

Šéf ANO Andrej Babiš chtěl s občanskými demokraty vládnout již po volbách v roce 2017. Tehdy předseda ODS Petr Fiala jeho veřejnou nabídku odmítl. Znovu se zmíněné spekulace vyrojily v roce 2021. I v tomto případě dal Fiala jasně najevo, že o ANO nestojí – držel se myšlenky koalice Spolu a PirSTAN.

Od jmenování Fialova kabinetu se navíc vztahy mezi ODS a ANO výrazně zhoršily. Zástupci obou uskupení proti sobě v médiích ostře vystupují. Proč se tedy mluví o modro-modré koalici i v souvislosti s obdobím po volbách 2025? Z ideologického hlediska by šlo zcela jistě o stabilnější spolupráci než v případě současné názorově velice různorodé pětikoalice.

Na otázku, zda je opozičnímu ANO – alespoň z programového hlediska – ze všech parlamentních stran nejblíže právě ODS, Dostálová odpověděla, že to neumí říct. „Neznám program ODS. Záleží také, jestli do voleb 2025 půjdou samostatně, nebo zda zase ustoupí dvěma malým stranám a zachovají Spolu. ODS si sama musí říct, zda chce nadále zachraňovat dvouprocentní a tříprocentní strany,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny.

S SPD v určitých oblastech spolupracujeme. Někteří poslanci a poslankyně z SPD jsou velmi šikovní. V mnohých věcech si rozumíme.

Často se objevují spekulace, že by se novým partnerem ANO mohlo stát SPD. Hnutí Tomia Okamury, které po sněmovních volbách 2021 s ANO skončilo v opozici, je nyní nejostřejším kritikem současné vlády.

„S SPD v určitých oblastech spolupracujeme. Někteří poslanci a poslankyně z SPD jsou velmi šikovní. V mnohých věcech si rozumíme. Pro nás je ale naprosto nepřekročitelné vystupování z EU nebo z NATO. To je totálně no-go,“ zmínila Dostálová. Narážela tak na skutečnost, že Tomio Okamura a spol. často mluví o referendech, v nichž by se občané mohli vyslovit, zda chtějí zůstat součástí EU či Severoatlantické aliance.

„Vystoupit z EU by pro nás byla ekonomická sebevražda. A vystupovat z NATO? To už je úplně holý nesmysl. Jak bychom se sami ubránili… Třeba se postoj SPD po volbách změní. Jsme ochotni jednat s každou demokratickou stranou,“ dodala Dostálová.

Celý rozhovor s Klárou Dostálovou naleznete pod tímto odkazem. Lídryně hnutí ANO do Evropského parlamentu a místopředsedkyně Sněmovny se například rozpovídala o volební kampani, sporech s koalicí Spolu i o svém postoji k ruské invazi na Ukrajinu. Dostálová rovněž prozradila, kdy vstoupí do hnutí ANO.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Vondra: Babiš má hloupé a nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

Nerudová: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost. Hnutí STAN mi přirostlo k srdci

Bžoch: V ANO se na vládě s SPD neshodneme. Lipavského bych za postoj k Ukrajině pochválil

Kolář: Jsem pro debatu o spojení ODS, lidovců a TOP 09 v jednu stranu. Potřebujeme vítězit

Zaorálek: Bezpečnostní hrozbou je Lipavský. Prezidenta Pavla dosadili na Hrad oligarchové

Gregorová exkluzivně po návštěvě Charkova: Lidé na hřbitově chodí s lopatou a pohřbívají syny

Talíř: Porazíme ANO v eurovolbách. Okamura a Fico jsou trojští koně Ruska

Konečná: Ohledně míru na Ukrajině musíme Putinovi věřit, jen brání svou zemi před ohrožením

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie