Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dostať hypotéku bude pre skupinu Slovákov o pár dní náročnejšie. Týka sa to aj vás?

Získať hypotéku môže byť pre niektorých ľudí náročnejšie. Ako totiž informuje portál Pravda.sk, opatrenia Národnej banky Slovenska hovoria, že žiadateľ o úver musí po splátke úveru mať finančnú rezervu vo výške aspoň 40 % čistého príjmu. Pri žiadosti o úver banka odráta z čistého príjmu sumu životného minima za každého člena domácnosti a budúcu splátku […]
Menej ako 1 min. min.

Získať hypotéku môže byť pre niektorých ľudí náročnejšie. Ako totiž informuje portál Pravda.sk, opatrenia Národnej banky Slovenska hovoria, že žiadateľ o úver musí po splátke úveru mať finančnú rezervu vo výške aspoň 40 % čistého príjmu.

Pri žiadosti o úver banka odráta z čistého príjmu sumu životného minima za každého člena domácnosti a budúcu splátku úveru. To znamená, že ľuďom, ktorí majú hraničný príjem, môže aj niekoľkoeurové zvýšenie životného minima narobiť problémy. Zabráni im to totiž v získaní dostatočne vysokého úveru.

Ako postupovať?

V prípade, že žiadateľ o hypotéku má nedostatočný príjem, môže podniknúť viacero krokov. Môže napríklad počkať na prípadný trinásty plat, ktorý dostane v júni, prípadne na odmeny, ktoré jeho plat zvýšia. Následne môže počas leta požiadať o hypotéku.

Najideálnejšou voľbou je, ak žiadateľ o úver požiada v banke, ktorá do priemeru počíta iba posledných šesť výplat. Na základe toho dôjde k prejaveniu sa efektu odmien na bonite klienta v maximálnej splátke.

Okrem toho si žiadateľ môže zvoliť banku, ktorá ponúka dlhšiu splatnosť hypotéky. Na základe toho bude splátka nižšia.

K zvyšeniu príjmu môže prispieť aj ďalší ručiteľ, napríklad jeden z rodičov. Žiadatelia taktiež majú možnosť nájsť si lacnejšiu nehnuteľnosť, na ktorú bude nižší úver stačiť.

Dobrou správou je, že pre väčšinu klientov nie je pri posudzovaní splácať úver vyššia suma životného minima veľkým problémom. Spôsobené je to tým, že priemerná mzda rastie, vďaka čomu je efekt vyššieho životného minima prekonaný.

Okrem toho iba časť klientov žiada od banky úver v plnej výške, pri ktorom bude na hrane limitov pomeru splátky úveru k ich príjmu.

Zvyšovanie životného minima má však aj mnoho pozitívnych noviniek. Porastú totiž viaceré príspevky, ako napríklad rodičovský dôchodok alebo minimálne dôchodky.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

V apríli rast hypoték klesol na takmer 3 percentá

Počas minulého roka a na začiatku tohto roka zostala produkcia nových hypotekárnych úverov na Slovensku približne na stabilnej úrovni, ktorá bola asi o tretinu nižšia než v predchádzajúcom období. K tomuto vývoju prispelo najmä zvýšenie úrokových sadzieb, pokles aktivít na trhu s nehnuteľnosťami a obmedzená dostupnosť bývania.

„Rast hypoték medziročne postupne spomalil na úroveň 2,9 % k aprílu 2024, pričom ďalšie výraznejšie spomalenie sa už neočakáva. Tento trend spomalenia je pozorovaný v celej EÚ, pričom Slovensko si udržiava rastovú úroveň nad mediánom Únie,“ informovala centrálna banka.

Úrokové sadzby pre nové hypotéky v poslednom období fluktuovali a boli medzi štvrtými a piatymi najvyššími v eurozóne. Ich najvyššia hodnota dosiahla 4,66 % v januári tohto roku a klesli na 4,59 % do konca marca. NBS zatiaľ vníma túto situáciu skôr ako stagnáciu než ako pokles trendu.

The post Dostať hypotéku bude pre skupinu Slovákov o pár dní náročnejšie. Týka sa to aj vás? appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie