Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dramatická prednáška v Liptovskom Mikuláši

Dom Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši je známy svojimi početnými aktivitami a divadelnými aktivitami. Pracovníci Domu MS sa rozhodli spestriť svoje prednášky o významných udalostiach a osobnostiach regiónu. S nápadom prišiel riaditeľ Domu MS Marek Nemec. Od myšlienky k realizácii je len krok. Pracovník Domu MS  Peter Vrlík, známy matičný autor sa rozhodol prednášku o málo známej osobnosti nášho verejného života […]
Menej ako 1 min. min.

Dom Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši je známy svojimi početnými aktivitami a divadelnými aktivitami. Pracovníci Domu MS sa rozhodli spestriť svoje prednášky o významných udalostiach a osobnostiach regiónu. S nápadom prišiel riaditeľ Domu MS Marek Nemec. Od myšlienky k realizácii je len krok. Pracovník Domu MS  Peter Vrlík, známy matičný autor sa rozhodol prednášku o málo známej osobnosti nášho verejného života zdramatizovať. Spolu s riaditeľom sa rozhodli bližšie priblížiť významnú osobnosť slovenského robotníckeho hnutia – Jána Maršálka. Tento sociálny demokrat sa v Liptovskom Mikuláši aktívne zapojil do práce v odborovej organizácii kožiarskych robotníkov, prispieval do ľavicovej tlače a bol aktívnym spoluorganizátorom 1. mája 1918 v Liptovskom Mikuláši na zhromaždení robotníkov a občanov predniesol prejav o význame prvého mája. Maršalko bol jedným z troch zástupcov Slovenskej sociálno-demokratickej strany, ktorí boli signatármi Deklarácie slovenského národa. Deklarácia bola vyhlásená 30. októbra 1918 v Martine a Slováci sa v nej prihlásili k spolužitiu s Čechmi v spoločnom štáte Československo. Stal sa jedným z poslancov za túto stranu v Národnom zhromaždení, ktoré sa zišlo 14. novembra 1918 v Prahe. Maršalko sa však po roku 1918 výrazne v politike neangažoval, zastával funkciu člena Výkonného výboru Československej strany sociálno-demokratickej robotníckej pre Slovensko, pracoval vo vedení Robotníckej poisťovne a zomiera v zabudnutí v roku 1951 ako sedemdesiattri ročný.

Dramatická prednáška je možno novým počinom a stála za to, že si ju liptovský matičiari vyskúšali. Peter Vrlík sa predstavil v úlohe Jána Maršálka, kde priblížil jeho život, ktorý vyrozprával v prvej osobe. V úlohe Jána Kusendu predsedajúceho prvomájového zhromaždenia, ktorý z roku 1918 prečítal známu prvomájovú rezolúciu, ktorú prijali robotníci  v Liptovskom Mikuláši, sa predstavil matičiar, známy mikulášsky básnik Jozef Daník. A v úlohe zostavovateľa martinskej Deklarácie Samuela Zocha sa predstavil Milan Stromko, ktorý deklaráciu aj prečítal. Netradičná prednáška upútala návštevníkov Domu MS, ktorí sa jej  zúčastnili. Pracovníci matičného stánku v Liptovskom Mikuláši sa rozhodli , že v takejto forme prednášok budú aj naďalej pokračovať.

Viktor PODHORANSKÝ

 

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie