Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dunaj bude kulminovať neskôr, povedal Taraba. Na povodňovej vlne z Nemecka štát zarobí desiatky miliónov

Stúpajúcu hladinu Dunaja zvládneme. Po rokovaní vlády o tom ubezpečil minister životného prostredia Tomáš Taraba. Vyjadril sa tak na základe komunikácie s okolitými krajinami. Problémy na Dunaji spôsobuje povodňová vlna z Nemecka, kde po veľkých lejakoch došlo k záplavám. Ľudia zodpovední za riadenie tokov riek podľa Tarabu situáciu vyhodnotili ako zvládnuteľnú. Zhodnotili ju tak, že […]
Menej ako 1 min. min.

Stúpajúcu hladinu Dunaja zvládneme. Po rokovaní vlády o tom ubezpečil minister životného prostredia Tomáš Taraba. Vyjadril sa tak na základe komunikácie s okolitými krajinami. Problémy na Dunaji spôsobuje povodňová vlna z Nemecka, kde po veľkých lejakoch došlo k záplavám.

Ľudia zodpovední za riadenie tokov riek podľa Tarabu situáciu vyhodnotili ako zvládnuteľnú. Zhodnotili ju tak, že “budeme vedieť manažovať prietoky vôd bez toho, aby sme museli nejak zvyšovať odtok z Dunaja nad rámec výroby elektrickej energie, som veľmi rád, že sa nám podarilo aktivovať všetkých osem turbín.”

Pôvodne sa počítalo, že dnes okolo 11:00 mala nastať na Dunaji kulminácia, avšak napokon to bude neskôr. 

“Vzhľadom na to, že aj prestalo pršať, vyčasilo sa, tak môžeme ísť do zvyšovania odtokov z okolitých riek a najmä z tých záplavových oblastí, takže kulminácia sa posunie približne na polnoc s tým, že vlastne budeme manažovať toky tak, že na krátku chvíľu sa možno dostaneme do pásma druhého stupňa protipovodňovej ochrany,” informoval Taraba a zdôraznil, že to kompetentní bez problémov dokážu “zmanažovať” a nepríde ku žiadnym výrazným záplavám.

Paradoxne dokáže štát na krízovej situácii aj zarobiť. A to konkrétne na výrobe elektrickej energie vo vodnej elektrárni Gabčíkovo, ktoré produkcia vďaka zvýšenej hladine vzrástla. 

“Vďaka tomu, že sme nezvýšili zbytočne prietok vody a zostali sme stále vo fáze výroby elektrickej energie, tak za dva dni sme zarobili tri milióny navyše. Do pondelka očakávame, že už to bude 12- miliónov a celkovo, kým toto celé prejde, to budú desiatky miliónov eur, ktoré sme získali pre Slovensko,” povedal Taraba s tým, že v oblasti manažovania tokov patrí Slovensko medzi špičku. Avizoval preto aj odmeny ľuďom, ktorí na tom pracovali.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie