Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dva alebo možno tri litre denne? Koľko vody by sme mali skutočne vypiť?

07.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Dva, tri alebo možno len jeden liter denne? V dôsledku záplav protichodných informácií sa veľa ľudí pýta, koľko vody by sme mali denne vypiť, aby sme si udržali zdravie a pohodu. Odpoveď však stále nie je jasná! Koľko vody by sme mali skutočne vypiť za deň?Foto: shutterstock/fizkes Známa […]
Menej ako 1 min. min.

07.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes).

Dva, tri alebo možno len jeden liter denne? V dôsledku záplav protichodných informácií sa veľa ľudí pýta, koľko vody by sme mali denne vypiť, aby sme si udržali zdravie a pohodu. Odpoveď však stále nie je jasná!

Koľko vody by sme mali skutočne vypiť za deň?
Foto: shutterstock/fizkes

Známa teória hovorí, že každý z nás by mal vypiť aspoň dva litre vody denne. Niekto uvádza množstvo zodpovedajúce ôsmim pohárom, niekto hovorí aj o troch litroch. Dnes nám však stále viac lekárov a dietológov pripomína, že neexistujú dôkazy o tom, že by to mala byť priemerná denná potreba vody. Konzumujeme ju aj v tekutých a pevných potravinách – niektoré jej obsahujú veľa! Koľko pohárov vody by sme teda mali vypiť každý deň?

Koľko vody by sme mali skutočne vypiť za deň?

Ľudské telo neustále stráca vodu: močom, potom a dokonca aj dýchaním. Denne takto vylúčime asi dva a pol litra vody, zrejme aj preto sa domnievame, že by sme mali prijať rovnaké množstvo.

Toto odporúčanie pravdepodobne pochádza zo smerníc Americkej rady pre potraviny a výživu z roku 1945 – táto inštitúcia vtedy odporúčala prijať mililiter tekutiny na každú skonzumovanú kalóriu jedla. Prijať však neznamená piť!

Nie každý chápe, že tieto usmernenia zohľadňujú aj vodu obsiahnutú v potravinách, a predsa je väčšina potravín voda. Zelenina a ovocie obsahujú veľa vody – až 80 až 95 percent. Všetky polievky a jogurty tiež obsahujú približne rovnaké množstvo vody.

Je zaujímavé, že voda sa nachádza aj v takých nesamozrejmých výrobkoch, ako sú tvaroh, varené alebo pečené zemiaky, cestoviny, mäso a miešané vajíčka! Voda je tiež zložkou žltého syra, chleba a dokonca aj pizze, ktorá z nej pozostáva až zo 40-50 percent.

Čoraz viac odborníkov hovorí, že by sme mali piť toľko vody, koľko sa nám žiada, a jednoducho jej množstvo zvýšiť v lete a v čase intenzívnej námahy, napr. pri intenzívnom fyzickom cvičení.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tréner poukázal na jeden cvik. Je to najlepší spaľovač tukov. „Môžete to robiť kdekoľvek“

Posilní srdce a vyhladí vrásky. Toto sú ideálne raňajky pre zrelé ženy

The post Dva alebo možno tri litre denne? Koľko vody by sme mali skutočne vypiť? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie