Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

ECB rozhodla o obrovskom znížení úrokových sadzieb

Európska centrálna banka (ECB) na svojom poslednom monetárnom stretnutí rozhodla podľa údajov Trading Economics o výraznom znížení úrokovej sadzby. Uvoľnenie menovej politiky zrejme očakával takmer každý, no možno nie až na takej úrovni. Tento trend pravdepodobne bude pokračovať aj v poslednom kvartáli tohto roku. ECB znížila sadzbu na 3,65 % ECB znížila úrokové sadzby hlavných […]
Menej ako 1 min. min.

Európska centrálna banka (ECB) na svojom poslednom monetárnom stretnutí rozhodla podľa údajov Trading Economics o výraznom znížení úrokovej sadzby. Uvoľnenie menovej politiky zrejme očakával takmer každý, no možno nie až na takej úrovni. Tento trend pravdepodobne bude pokračovať aj v poslednom kvartáli tohto roku.

ECB znížila sadzbu na 3,65 %

ECB znížila úrokové sadzby hlavných refinančných operácií a jednodňových refinančných obchodov na 3,65 % a 3,90 %. Ide celkovo o druhý pokles v tomto roku, pričom najprv nastalo zníženie zo 4,50 % na 4,25 % a teraz na 3,65 %. Centrálna banka tak rozhodla o celkovom znížení o 60 bázických bodov.

ECB znížila úrokovú sadzbu. Zdroj: Tradingeconomics

Projekcie inflácie zostávajú v súlade s predchádzajúcimi prognózami: 2,5 % v roku 2024, 2,2 % v roku 2025 a 1,9 % v roku 2026, aj keď sa očakáva krátkodobý nárast, keďže pokles cien energií z ročných porovnaní zmizne. Predpokladá sa, že jadrová inflácia klesne z 2,9 % v roku 2023 na 2,0 % v roku 2026, a to aj napriek mierne vyššej inflácii služieb.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým
rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov
retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s
finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť,
či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť
podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Inflácia je stále nad cieľom

Je dôležité upozorniť, že domáce inflačné tlaky sú stále zvýšené v dôsledku rastúcich miezd, ale zmiernenie nákladov práce a zisky firiem pomáhajú kompenzovať tento vplyv. To znamená, že ECB stále nestlačila infláciu pod svoj cieľ 2 %. Za mesiac august je inflácia v eurozóne na úrovni 2,2 %, avšak už celý rok sa pohybuje v intervale od 3 do 2 %.

Inflácia v eurozóne za posledný rok. Zdroj: Tradingeconomics

Inflácia na Slovensku

Je pravdepodobné, že v najbližšom roku bude znižovanie úrokových sadzieb pokračovať. Ale to iba za predpokladu, že inflácia nebude stúpať. Presne to sa deje na Slovensku. Posledné dva mesiace inflácia, paradoxne, narastá. Zatiaľ čo v júni bola na minime 2,1 %, v júli stúpla na 2,6 % a v auguste opäť na 2,8 %. Ide o najvyššiu úroveň od februára tohto roku.

Augustový výsledok inflácie v eurozóne kontrastoval so sériou predchádzajúcich mesiacov s infláciou nad hranicou 2,5 %, čo naznačuje určitý pokrok smerom k inflačnému cieľu ECB na úrovni 2 %. Spomalenie však bolo spôsobené prudkým poklesom nákladov na energie. Bez energií a nespracovaných potravín zostal rast cien nezmenený.

Ak sa viac zaujímate o ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

The post ECB rozhodla o obrovskom znížení úrokových sadzieb appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie