Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eduard Chmelár: ZMENY V RTVS SÚ NEVYHNUTNÉ K neutíchajúcej hystérii o reforme (nie zrušení, ako zavádzajú opozičné sily) verejnoprávnych médií len niekoľko poznámok. Posla…

ZMENY V RTVS SÚ NEVYHNUTNÉ K neutíchajúcej hystérii o reforme (nie zrušení, ako zavádzajú opozičné sily) verejnoprávnych médií len niekoľko poznámok. Poslankyňa SaS Mária Kolíková si osvojila extrémistický slovník svojho straníckeho šéfa a blúzni o policajnom štáte a návrate k totalite. Pritom sa odvoláva na nejaké “dáta” (populárne slovíčko progresívcov, ktorí zabudli na slovenské slovo […]
2 min.

ZMENY V RTVS SÚ NEVYHNUTNÉ

K neutíchajúcej hystérii o reforme (nie zrušení, ako zavádzajú opozičné sily) verejnoprávnych médií len niekoľko poznámok. Poslankyňa SaS Mária Kolíková si osvojila extrémistický slovník svojho straníckeho šéfa a blúzni o policajnom štáte a návrate k totalite. Pritom sa odvoláva na nejaké “dáta” (populárne slovíčko progresívcov, ktorí zabudli na slovenské slovo “údaje”), ktoré vraj dokazujú, že RTVS pod Machajovým vedením je “najobjektívnejšia televízia na Slovensku”. Už viackrát som vysvetľoval, že je to veľmi manipulatívne tvrdenie, lebo objektivitu nemôžete zmerať prieskumom verejnej mienky. Na to slúžia špecifické obsahové analýzy, ktoré si však vyžadujú expertíznu činnosť. Tento podvod pod názvom “najobjektívnejšie médium” si účelovo platí každé vedenie verejnoprávnej televízie od čias Richarda Rybníčka, no pre nás majú nulovú výpovednú hodnotu. Ale splňme liberálom sen a poskytnime im nejaké relevantné “dáta”.

Na obrázku vidíte výsledky prieskumu agentúry Median, ktoré ukázali, že RTVS je až tretím najdôveryhodnejším zdrojom informácií po internete a súkromných spravodajských staniciach. Už porovnanie s Českom ukazuje priepastný rozdiel, keď verejnoprávna Česká televízia má viac ako dvojnásobnú dôveryhodnosť oproti RTVS. O zúfalo arogantnej až ignorantskej neobjektívnosti našich verejnoprávnych médií som už písal veľakrát. Nejde však len o spravodajstvo. Všimol si vôbec niekto, že komerčné televízie už majú aj viac športu, viac vlastnej tvorby a viac kvalitnej publicistiky ako samotná RTVS? Divák a poslucháč má úplne legitímne právo pýtať sa, na čo si to vlastne platí.

Opozícia medzitým zmenila taktiku a vyčíta vládnej koalícii, že s ňou mala o probléme viac komunikovať. Haló, vy ste sa práve zobudili?? Snažili sme sa upozorňovať na neudržateľnosť tejto situácie dlhé roky, ale boli ste to vy, ktorí dialóg odmietali a generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj popierajúc realitu dokonca tvrdil, že všetko je v poriadku. Povedzte mi, ako má pristupovať parlament k tomu, keď vedenie verejnoprávnej televízie vedome porušuje mediálnu legislatívu? Musí byť spôsob, ako ho odvolať. Veď zákonodarná moc má nielen právo, ale aj povinnosť a zodpovednosť dohliadať na chod tejto inštitúcie.

A napokon, keď sa už my nezhodneme na tom, v akom stave sú verejnoprávne médiá, prečítajte si zápisnice zo zasadnutí Rady RTVS. Nikto nespochybňuje nezávislosť tohto orgánu, takže tam nájde všetky dôvody na zásadné zmeny vo fungovaní RTVS. Napríklad vo svojom uznesení z 18. marca tohto roka Rada sama skonštatovala, že “sú potrebné legislatívne zmeny, ktoré umožnia efektívnejšie fungovanie RTVS a dôslednejšie napĺňanie jej verejnoprávneho poslania”. To nehovoria koaliční poslanci, ale nezávislí mediálni experti, ktorých väčšina nie je tejto vláde naklonená.

Takže ja sa nečudujem Marte Jančkárovej alebo Mirovi Frindtovi, že si teatrálne prelepujú ústa čiernou páskou, lebo im tečie do topánok a lebo sami umlčiavali ľudí, s ktorými nesúhlasili. Týmto praktikám je koniec. Vládna koalícia však teraz musí ustrážiť, aby neupadla do opačného extrému a neponížila RTVS na vládnu televíziu. Vláda bude vo svojom zámere úspešná jedine vtedy, ak zabezpečí vyvážený verejný priestor pre slobodnú diskusiu všetkých relevantných prúdov spoločnosti, ak posilní domácu tvorbu a vráti tejto verejnoprávnej inštitúcii celospoločenský rešpekt a dôveru.



Zdroj: Eduard Chmelár

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie