Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Egypt: Muslimové, kteří byli rozlícení kvůli stavbě nového kostela, zaútočili na koptské křesťany a vypálili jejich domy (video)

Připomínám, že koptští křesťané byli na území Egypta dávno před mohamedány, kteří území dobyli mnohem později. Jejich zbytky zejména v posledních letech čelí neustálým útokům, vraždám, vypalování kostelů i jejich domovů. Přesně to je předobraz budoucnosti, Evropy, která se nechává dobýt bez boje. Hlavně obyvatelé islamizovaných evropských zemí by se na podobné výjevy měli dívat […]
Menej ako 1 min. min.

Připomínám, že koptští křesťané byli na území Egypta dávno před mohamedány, kteří území dobyli mnohem později. Jejich zbytky zejména v posledních letech čelí neustálým útokům, vraždám, vypalování kostelů i jejich domovů.

Přesně to je předobraz budoucnosti, Evropy, která se nechává dobýt bez boje. Hlavně obyvatelé islamizovaných evropských zemí by se na podobné výjevy měli dívat proto, aby viděli budoucnost svou či svých dětí a vnoučat.

Ještě horší útoky jsou velmi dobře známy například z Nigérie, kde není týdne, aby nedošlo k napadení, částečnému vyvraždění obyvatel a vypálení kostelů a domovů křesťanských komunit.

Ti, kteří přežijí, jsou ze svých vesnic vyhnáni a dané území je záhy ovládnuto muslimy. Něco podobného však zažívají také v severních oblastech Konga či jinde v Africe.

Ovšem o Egyptě tyto skutečnosti neví příliš mnoho lidí, neboť jen málokoho napadne, že se něco velmi podobného děje i v zemi, kam mnoho Evropanů jezdí na dovolenou.

I když v Egyptě jen zřídka dojde situace tak daleko, aby byly celé vesnice vypleněny a obyvatelstvo vyhnáno, k incidentům, jako je ten níže popsaný, kdy jsou místní křesťané zbiti a přijdou o domovy, dochází velmi často.

V jihoegyptské provincii Minjá bylo 23. dubna místními muslimy zapáleno několik domů místních koptských křesťanů kvůli stavbě nového kostela.

Incident se odehrál v obci Al-Fawakher v provincii Minya, která je domovem asi 3 000 křesťanských rodin, které vyznávají koptskou pravoslavnou církev. Zprávy uvádějí, že místní muslimové nedávno reagovali nepříznivě na to, že koptská komunita získala souhlas se stavbou nového kostela.

Another video as this islamic mob attack the homes of the innocent Coptic Christians. The Police were clearly standing by and watching

فيديو آخر يظهر هجوم هذا الغوغاء الإسلاميين على منازل الأقباط الأبرياء. كانت الشرطة تراقب بوضوح دون التدخل#ChristiansMENA https://t.co/Zn2sYeXYLO pic.twitter.com/e98WxBCsXt

— Christians MENA (@ChristiansMENA) April 27, 2024

„Věří se, že útoky byly vyvolány pokusem o stavbu nového kostela ve vesnici Al-Fawakher,“ řekl zdroj.

Zpráva dále uvádí, že když se islámským fanatikům za trest nepodařilo vyhnat křesťany z jejich domovů, vypálili jejich domy, zatímco byli ještě uvnitř.

Uživatelé sociálních sítí sdíleli videa davů oslavujících před hořícími budovami. Podle skupiny Copts United extremisté zaútočili na koptské domy kameny a skandováním a mnoho jich bylo zapáleno za křiku žen a dětí. Dále uvedli, že poté, co útoky začaly, bezpečnostní personál na místo dlouhou dobu nedorazil.

Koptský biskup Anba Makarius ve svém prohlášení z 24. dubna uvedl, že později bezpečnostní síly dorazily a dostaly situaci pod kontrolu a zatkly podněcovatele. Státní orgány postižené odškodní a pachatele poženou k odpovědnosti.

Uvedl, že nyní už ve vesnici vládne klid.

Vypalování křesťanských domů je nejnovějším příkladem sektářského násilí namířeného proti egyptské menšině koptských křesťanů, kteří jsou již dlouho pronásledováni a vystaveni právní diskriminaci.

Konvertovat od islámu je v Egyptě protizákonné, křesťané nesmějí zastávat vysoké funkce a teroristické útoky na kostely jsou běžné, zejména v Minjá.

Podle organizace Copts United se podobný útok kvůli stavbě kostela odehrál v pátek v jiné vesnici. Egyptská vláda je obviňována z podhodnocování počtu křesťanů v zemi se 111 miliony obyvatel – jejich počet se udává mezi 5 a 15 %.

Většina z nich jsou členové koptské pravoslavné církve, která má svůj původ v raném období křesťanství. Jsou tedy v Egyptě mnohem déle než muslimové…

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie