Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ekonomika eurozóny aj Únie vzrástla. HDP je stabilný

Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie v prvom štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy vzrástla zhodne o 0,3 percenta. V predchádzajúcom štvrtom štvrťroku 2023 sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny po revízii znížil o 0,1 percenta a v Európskej únii zostal stabilný. Informujeme na základe predbežných údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad […]
Menej ako 1 min. min.

Ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie v prvom štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy vzrástla zhodne o 0,3 percenta. V predchádzajúcom štvrtom štvrťroku 2023 sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny po revízii znížil o 0,1 percenta a v Európskej únii zostal stabilný. Informujeme na základe predbežných údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Údaje z eurozóny za štvrtý štvrťrok boli revidované smerom nadol z predchádzajúceho nulového rastu, čo znamená, že eurozóna bola v druhej polovici 2023 v technickej recesii.

V prvom štvrťroku 2024 však región, ktorý zaviedol euro,  dosiahol najrýchlejší medzikvartálny rast HDP od tretieho štvrťroka 2022. Prekonal aj odhady analytikov, ktorí mu predpovedali v prvých troch mesiacoch roka len veľmi miernu expanziu o 0,1 percenta.

V medziročnom porovnaní sa HDP v prvom štvrťroku 2024 zvýšil v eurozóne o 0,4 percenta po náraste o 0,1 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch a v Únii stúpol o 0,5 percenta (o 0,2 percenta vo štvrtom štvrťroku).

Spomedzi členských štátov bloku, ktorých údaje má Eurostat k dispozícii, najväčší medzikvartálny rast zaznamenalo v 1. štvrťroku Írsko (1,1 percenta), po ktorom nasledovali Lotyšsko, Litva a Maďarsko (vo všetkých 0,8 percenta). Švédsko ako jediný členský štát vykázalo pokles HDP o 0,1 percenta.

Pokiaľ ide o najväčšie ekonomiky eurozóny, v prvom štvrťroku vzrástol HDP Nemecka aj Francúzska medzikvartálne o 0,2 percenta, HDP Talianska o 0,3 percenta a Španielska o 0,7 percenta.

Medziročne sa zvýšil výkon ekonomiky v deviatich štátoch bloku a v štyroch klesol.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie