Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ekonomika v závere roka zaostala za očakávaniami (flash)

14. februára 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Domáca ekonomika, Flash správy, Trh práce Ekonomika v závere roka zaostala za očakávaniami 2024 | Flash odhad HDP a zamestnanosti HDP vzrástlo v poslednom štvrťroku o 0,3 %, čo je medziročne viac o 1,2 %. Domáci dopyt pravdepodobne potiahli nahor EÚ fondy, no v menšej miere než sme čakali Za celý rok ekonomika […]
Menej ako 1 min. min.

HDP vzrástlo v poslednom štvrťroku o 0,3 %, čo je medziročne viac o 1,2 %.
Domáci dopyt pravdepodobne potiahli nahor EÚ fondy, no v menšej miere než sme čakali
Za celý rok ekonomika rástla o 1,1 %, desatinu pod očakávaním prognóz IFP, no stále najrýchlejšie vo V4.
Zamestnanosť stúpa v súlade s rastom HDP mierne nad 0 % už 6 kvartálov po sebe.

Slovenská ekonomika na konci roka zaostala za očakávaniami. Oproti predchádzajúcemu kvartálu zrýchlila len mierne o 0,3 %, medziročne rástla o 1,2 %. Spotreba domácností zostala tlmená aj v poslednom štvrťroku a jej rast v roku 2023 skončil v znamení prehratého boja s infláciou. Tak ako spotreba aj objemy vývozu pravdepodobne nedosiahli úrovne roka 2022. Exporty sa podľa mesačných údajov prepadli najmä vplyvom slabšieho vývozu energeticky náročných odvetví, hlbšiemu prepadu celkových vývozov zabránili automobilky. Čistý zahraničný obchod bol však podobne ako v predošlých štvrťrokoch medziročne vyšší a podržal ekonomický rast nad nulou. Bolo to výsledkom prepadu dovozov či už slabšími objemami dovozu energií alebo čerpaním nahromadených domácich zásob z minulých rokov. Zo zásob sa pravdepodobne čerpali aj investície, ktoré kulminovali v značnom medziročnom pluse z dôvodu ukončujúcich aktivít financovaných z EÚ zdrojov. EÚ fondy potiahli v závere roka ekonomiku menej, než sme čakali v prognóze. Aj napriek tomu rástla slovenská ekonomika vďaka zdrojom z EÚ najrýchlejšie vo V4.

Zamestnanosť si udržala vlažný rast aj v závere roka. V poslednom kvartáli 2023 pribudlo na trhu práce viac ako 2 tisíc zamestnancov, čo predstavuje medzikvartálny nárast len o 0,1 %. Medziročne rast zamestnanosti zrýchlil na 0,3 %. Nové pracovné miesta generoval pravdepodobne najmä sektor stavebníctva, verejná správa a vysokokvalifikované služby. Predpokladáme, že pokračoval trend presunu časti pracovníkov zo zamestnaneckého pomeru na živnosť, tak ako sme to videli už v treťom kvartáli. Koncoročný výsledok na trhu práce je kombináciou viacerých protichodných faktorov. Zvýšené odchody do predčasných dôchodkov, spomalenie zahraničného ale aj domáceho dopytu tlmili dynamiku zamestnanosti. Na druhej stane pokračujúci rastúci dovoz pracovnej sily zo zahraničia čiastočne kompenzoval nedostatok pracovnej sily a potiahol rast zamestnanosti nahor.

Príspevok Ekonomika v závere roka zaostala za očakávaniami (flash) je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie