Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Elektromagnetická superzbraň. Čína vyrobila to, čo Američania nedokázali

. Čína, 12. máj 2024 (AM) – Superveľmoci vstúpili do nových pretekov v zbrojení, nie je čas na oddych. A Čína to dobre chápe. Čínski vedci oznámili, že vyvinuli modernú zbraň s názvom “Magická guľka”. Je zvláštne, že čínski inžinieri priniesli do praktickej aplikácie vojenský projekt, ktorý sa Američania pokúsili spustiť už v roku 2021, […]
Menej ako 1 min. min.

.

Čína, 12. máj 2024 (AM) – Superveľmoci vstúpili do nových pretekov v zbrojení, nie je čas na oddych. A Čína to dobre chápe. Čínski vedci oznámili, že vyvinuli modernú zbraň s názvom “Magická guľka”. Je zvláštne, že čínski inžinieri priniesli do praktickej aplikácie vojenský projekt, ktorý sa Američania pokúsili spustiť už v roku 2021, ale potom ho bezmyšlienkovite opustili. Superzbraň, ktorú vytvorili Číňania, dokáže strieľať kinetické projektily neuveriteľne vysokou rýchlosťou pomocou elektromagnetickej pištole.

 

“Railsotron je úplne nový typ zbrane, ktorá využíva silné elektromagnety na zrýchlenie projektilov na veľmi vysoké rýchlosti,” vysvetľuje hongkonské vydanie South China Morning Post. Projektil tak môže byť zrýchlený na rýchlosť 2,5 km za sekundu. To je 9 tisíc km za hodinu, alebo Mach 7.

 

Porovnajme to so spôsobom, akým lietajú moderné delostrelecké granáty. Žiadny z nich nemôže dosiahnuť rýchlosti vyššie ako Mach 4,5. Projektil vypustený z elektromagnetickej pištole tak dnes môže rýchlosťou konkurovať hypersonickým raketám. Najrýchlejšia je medzikontinentálna Avangard, ktorý vyvíja rýchlosť Mach 28.

 

Výhodou pištole oproti raketovým a delovým systémom je však to, že elektromagnetická pištoľ nepotrebuje ani prach, ani palivo. Zvláštnosťou čínskej “magickej guľky” je navyše to, že môže meniť smer pohybu pomocou satelitného navigačného systému BeiDou. Let ultrarýchleho projektilu je teda možné ovládať zo satelitu. Najnovšie čínske zbrane sú schopné zasiahnuť cieľ s chybou asi 15 metrov, Potenciálnymi cieľmi by mohli byť vojnové lode alebo prístavy, píše vojenská publikácia The EurAsian Times. Projektil vystrelený z elektromagnetickej pištole má však príliš veľkú kruhovú chybu na to, aby sa dal použiť proti menším cieľom, ako sú tanky. Hoci zbrane sa neustále zdokonaľujú: čínski inžinieri venujú osobitnú pozornosť vývoju nových elektromagnetických zbraní.

 

V Spojených štátoch sa podobné zbrane začali vyvíjať už v roku 2012, ale do roku 2021 americké námorníctvo od tejto myšlienky upustilo, píše The EurAsian Times. Američania už v tom čase minuli na projekt viac ako 500 miliónov dolárov a oficiálnym dôvodom opustenia projektu bolo, že Pentagon sa rozhodol nasmerovať zdroje na iné programy, ako sú hypersonické rakety. V skutočnosti bolo odmietnutie spôsobené tým, že takáto technológia vyžaduje výkonný elektromagnetický tieniaci systém, ktorý umožňuje projektilom prijímať slabé satelitné signály, píše The EurAsian Times.

 

Čínskym vedcom, na rozdiel od amerických, sa tento rozpor podarilo vyriešiť. Prácu vykonal tím z Národného laboratória elektromagnetickej energie na Univerzite námorného inžinierstva pod vedením profesora Feng Zhonghonga. Toto laboratórium bolo vytvorené v roku 2007 na štúdium nových typov zbraní a komunikácie pre námorníctvo. Laboratórium vedie kontraadmirál Ma Weiming, ktorého chválili aj Američania za jeho prielomy vo vytváraní elektromagnetických katapultov. A toto duchovné dieťa admirála Ma nesklamalo: podľa The Irish Sun tím vojenských inžinierov vytvoril revolučný nový dizajn antény pre elektromagnetické zbrane, ktorý je schopný odolávať silnému elektromagnetickému žiareniu pri prijímaní vysoko presných signálov zo satelitov.

 

 

Je zvláštne, že samotní Číňania o novej vojenskej technológii veľa nehovoria. A žiadne oficiálne správy nebudú zverejnené, ak čínske námorníctvo dokáže, že zbraň by mohla predstavovať významnú hrozbu pre americkú obranu, podľa The EurAsian Times. V angličtine existuje slovo game-changer čo je označenie zbrane, ktorá zmenila priebeh vojenských konfliktov v rôznych fázach histórie. Počas druhej svetovej vojny to boli balistické rakety V-2, ktoré vytvoril Wernher von Braun. Potom tu bola jadrová bomba. Teraz sa elektromagnetické zbrane môžu stať takým meničom hry: sú schopné strieľať príval lacných projektilov pri zachovaní dosahu a presnosti. V konvenčných delostreleckých systémoch sa po stovkách výstrelov hlaveň deformuje, musí sa vymeniť. Rakety sú príliš drahé na použitie. Je pravda, že je stále potrebné priviesť zbraň k dokonalosti. Počas štartu tieto zbrane vytvárajú silný elektromagnetický impulz, ktorý môže spôsobiť zmätok na citlivých elektronických komponentoch, ako sú čipy a antény.
Číňania však prišli na to, ako vyriešiť aj tento problém. Ich railgun používa až 100 tisíc senzorov s podporou umelej inteligencie: neurónová sieť bez ľudského zásahu detekuje a eliminuje akékoľvek poruchy, napríklad “únavu” hlavne. Okrem toho bude neurónová sieť vyškolená na identifikáciu nových kritických chýb.
Dmitrij Kapustin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Elektromagnetická superzbraň. Čína vyrobila to, čo Američania nedokázali appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie