Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Show more...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

USA a Mexiko budú spolupracovať pri kontrole dovozu ocele z Číny

Spojené štáty budú spolupracovať s Mexikom v záujme odstránenia medzier pri dovoze ocele a hliníka, ktoré Čína a ďalšie krajiny využívajú na obchádzanie dovozných ciel, oznámila v stredu Lael Brainardová, hlavná ekonomická poradkyňa amerického prezidenta Joea Bidena. Informujú agentúry AFP a DPA. Čína vyrába príliš veľa dotovanej ocele, čo vedie k prudkému nárastu jej vývozu, […]
Less than 1 min. min.

Spojené štáty budú spolupracovať s Mexikom v záujme odstránenia medzier pri dovoze ocele a hliníka, ktoré Čína a ďalšie krajiny využívajú na obchádzanie dovozných ciel, oznámila v stredu Lael Brainardová, hlavná ekonomická poradkyňa amerického prezidenta Joea Bidena. Informujú agentúry AFP a DPA.

Čína vyrába príliš veľa dotovanej ocele, čo vedie k prudkému nárastu jej vývozu, povedala Brainardová. Oceľ z Mexika sa tak po novom bude môcť do USA dovážať bez cla len vtedy, ak bola roztavená a odliata v Mexiku, USA alebo Kanade. V opačnom prípade by sa v budúcnosti uplatňovali clá vo výške 25 percent.

Čínsky premiér varoval pred „oddelením svetových ekonomík“. Súperenie v technológiach sa vyostruje

Podobne na dovoz hliníka z Mexika, ktorý sa primárne tavil alebo odlieval napríklad v Číne, Bielorusku, Iráne alebo Rusku, sa budú vzťahovať clá vo výške desať percent. Dovoz čínskej ocele a hliníka na americký trh cez Mexiko, čím sa obchádzajú clá, podkopáva americké investície, dodala Brainardová.

Mexiko je teraz povinné poskytnúť colným orgánom USA príslušné doklady o pôvode o oceli a hliníku, ktoré sa majú doviezť do USA. Nové opatrenia znamenajú ďalšiu eskaláciu v už i tak vyostrenom obchodnom konflikte medzi USA a Čínou.

Únia robí s Čínou v mene zelenej dohody družbu 21. storočia

V máji USA oznámili, že na elektromobily z Číny uvalia osobitné stopercentné clá, čo fakticky znamená ich odstránenie z amerického trhu, keďže konečná cena by bola príliš vysoká pre drvivú väčšinu kupujúcich automobilov.

Vláda USA tiež zavádza nové alebo výrazne zvýšené clá na solárne články alebo polovodiče z Číny.

Did you like the article? Support SIA NEWS!

Your support will help us to continue the operation and development of the SIA NEWS system.
Thank you for all your support.

Enter a valid amount.
Thank you for your support.
Your payment could not be processed.
revolut banner

Categories

en_US