Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Energie v minulom týždni výrazne zdraželi, plyn o viac ako desať percent. Elektrina prekonala dôležitú hranicu

Ceny energií v 21. týždni na burzách zaznamenali výrazný rast. Elektrina zdražela o takmer šesť percent a po dlhom čase opäť prekročila psychologickú hranicu sto eur za megawatthodinu. Cena plynu sa zvýšila dokonca o viac ako desať percent. Elektrina s dodávkou v budúcom roku pre slovenský trh stála v piatok na pražskej burze PXE 102,6 eura/MWh, […]
Menej ako 1 min. min.

Ceny energií v 21. týždni na burzách zaznamenali výrazný rast. Elektrina zdražela o takmer šesť percent a po dlhom čase opäť prekročila psychologickú hranicu sto eur za megawatthodinu. Cena plynu sa zvýšila dokonca o viac ako desať percent.

Elektrina s dodávkou v budúcom roku pre slovenský trh stála v piatok na pražskej burze PXE 102,6 eura/MWh, čo je o 5,7 percenta viac ako v predchádzajúcom týždni. Počas týždňa dokonca jej cena vyskočila až na 104,4 eura/MWh. Na porovnanie – Slovenské elektrárne na základe zmluvy so štátom dodávajú v súčasnosti elektrinu pre domácnosti za cenu iba mierne vyššiu ako 61 eur/MWh.

Podobne sa v minulom týždni zvýšila aj cena zemného plynu na holandskej burze TTF. Plyn s dodaním v nasledujúcom mesiaci sa predával za 34,115 eura/MWh, keď v medzitýždňovom porovnaní jeho cena vzrástla o 10,8 percenta. Najvyššie ceny energií boli v tomto roku na burzách začiatkom januára. Plyn stál 5. januára 34,228 eura/MWh a elektrina 100,13 eura/MWh.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie