Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Energošmejdi už loví oběti i v restauracích. Deset rad, jak se bránit a podvodníkům nenaletět

Energetické společnosti se s nabídkami předhánějí a loví nové zákazníky na výhodné ceny. Toho ale využívají nepoctiví zprostředkovatelé, kteří se letos objevují ve větší míře. Energetický regulační úřad má zatím od začátku roku nahlášeno 430 podnětů. Loni jich přitom za stejné období bylo jen 290. V době vysokých cen energií se energošmejdům moc nedařilo. Oživení […]
Menej ako 1 min. min.

Energetické společnosti se s nabídkami předhánějí a loví nové zákazníky na výhodné ceny. Toho ale využívají nepoctiví zprostředkovatelé, kteří se letos objevují ve větší míře. Energetický regulační úřad má zatím od začátku roku nahlášeno 430 podnětů. Loni jich přitom za stejné období bylo jen 290.

V době vysokých cen energií se energošmejdům moc nedařilo. Oživení jejich „živnosti“ přichází v období, kdy se objevují stále levnější nabídky. „Důvody jsou dva. Zprostředkovatelé jsou velmi aktivní a navíc lidé mají sami zájem měnit dodavatele. Když energetické společnosti chtějí nové klienty, tak je lákají a mají akce. V tu chvíli jsou aktivnější i zprostředkovatelé,“ řekl pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí úřadu Michal Kebort.

A jak takové případy vypadají? „Pro energošmejdy je typické, že se snaží využít momentu překvapení vyvolaného kombinací svých přesvědčovacích schopností a zavádějících informací. U zákazníka vyvolají dojem, že nabízejí extrémně výhodný produkt, smlouvu je ale nutné uzavřít okamžitě na místě. To zásadně nedoporučujeme! Spotřebitelé by si měli vždy vzít čas na rozmyšlenou, veškeré dokumenty si před podpisem přečíst a vyptat se na všechno, čemu nerozumí,“ řekla členka rady úřadu Markéta Zemanová.

Podle ní se energošmejdi často využívají podomní prodej, ale v poslední době rozšířili pole působnosti. „Nově jsme se setkali i s případy, kdy klienty lovili v restauračních zařízeních,“ upozorňuje Zemanová.

Úřad radí, že by si lidé měli dávat velký pozor na takové nabídky. Férové energetické společnosti totiž neloví zákazníky v jejich domovech, natožpak při obědě v restauraci.

Domácnosti by měly být ostražité také při nereálných slibech. Ty se mohou týkat třeba zrušení stávající smlouvy na dobu určitou. Pokud mají lidé zafixovanou cenu elektřiny, tak ji lze vypovědět až ke konci lhůty uvedené ve smlouvě. Pokud ale neférový zprostředkovatel tvrdí, že smlouvu sám zruší, tak vás klame. „Z porušení této smlouvy plynou smluvní sankce či náhrada za ušlý zisk. Objevují se i situace, kdy za to lidé platí desítky tisíc korun,“ varuje Kebort.

Úřad proto radí pečlivě zkoumat smlouvy a další dokumentaci. Lidé by si měli také prověřit zprostředkovatele, zda svou práci vykonává oprávněně (registr zprostředkovatelů najdete zde).

Podomní prodej mohou energošmejdi obejít

Mnoho lidí má rovněž za to, že pokud obec zakáže podomní prodej, tak se tím automaticky vyřeší problém s energošmejdy. Ve většině případů tomu tak není. Důvod je ten, že obce v případě zákazu vydají příslušnou vyhlášku, která se ale většinou týká prodeje podle živnostenského zákona.

Podle něj ale energošmejdi nepostupují. Zprostředkovatelé totiž svou činnost vykonávají podle energetického zákona, na který se vyhláška obvykle nevztahuje. „Obec ale může na svém území zakázat prodej. Musí vydat speciální vyhlášku na podnikání podle energetického zákona. Upozorňovali jsme na to už v minulém roce,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kebort.

Jak na energošmejdy?

Pokud se však lidé s takovými nabídkami setkají, měli by postupovat podle desatera rad před uzavíráním smluv. V první řadě se radí nespěchat a dobře si promyslet obdrženou nabídku. Důležité je se zeptat, s kým jednáte, a následně takového člověka prověřit přes reference. Lidé by také měli pečlivě číst smlouvu a dát si pozor, aby se ceník nemohl lehce změnit.

Odběratelé by měli být rovněž na pozoru, pokud zprostředkovatel porušil zákaz podomního prodeje. To samé platí i pro nabídky po telefonu. „Ptejte se, kdy a komu jste udělili svolení, aby vás mohl kontaktovat po telefonu. Své svolení můžete kdykoliv odvolat, udělejte to. Jestliže ho dotyčný nemá, porušil zákon,“ uvádí úřad.

Obecně se radí takovému prodejci nedůvěřovat a prověřit ho. Pozor bychom si měli dát také na odměny. Zprostředkovatel totiž může chtít odměnu za zprostředkování. Nejprve je ale nutné se podívat do smlouvy, kolik budete platit. Lidé by si také měli určit strop, kolik chtějí za energie platit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hádka o důchody: Reforma je lež, řekl Juchelka. Bez ní to odnesou mladí, oponoval Křeček

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie