Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Erdogan sa ostro vyjadril na Netanjahuovu adresu. Psychopat a upír, hovorí o izraelskom premiérovi

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za psychopata a upíra, ktorý sa živí krvou, informuje agentúra AP. Turecká hlava štátu sa takto vyjadrila po nedeľnom izraelskom údere pri Rafahu na juhu Pásma Gazy, v dôsledku ktorého vypukol smrtiaci požiar v tábore pre vysídlených Palestínčanov. Prirovnáva ho k Hitlerovi Izraelská armáda […]
Menej ako 1 min. min.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za psychopata a upíra, ktorý sa živí krvou, informuje agentúra AP.

Turecká hlava štátu sa takto vyjadrila po nedeľnom izraelskom údere pri Rafahu na juhu Pásma Gazy, v dôsledku ktorého vypukol smrtiaci požiar v tábore pre vysídlených Palestínčanov.

Prirovnáva ho k Hitlerovi

Izraelská armáda preveruje možnosť, že smrť 45 civilistov v utečeneckom tábore pri Rafahu spôsobilo po údere vznietenia munície, ktorú mali palestínski bojovníci v blízkosti uskladnenú. Incident Netanjahu označil za tragickú chybu.

V prejave k zákonodarcom svojej vládnucej strany AKP Erdogan pripísal zodpovednosť za smrť Palestínčanov aj európskym krajinám a Spojeným štátom. Zároveň kritizoval štáty Organizácie islamskej spolupráce (OIC) za to, že nepodnikli spoločné kroky proti Izraelu.

Izraelskí opoziční lídri sú nespokojní s krokmi súčasnej Netanjahuovej vlády. Rokovali o pláne, ako ju ukončiť

“Amerika, táto krv je aj na tvojich rukách. Ste za túto genocídu zodpovední prinajmenšom rovnako ako Izrael. Ach, hlavy štátov a vlád Európy, vy sa tiež podieľate na izraelskej genocíde, na tomto barbarstve, na tomto upírskom čine Izraela, pretože ste mlčali,” povedal Erdogan.

Erdogan sa ostro na Netanjahuovu adresu vyjadruje pravidelne. V polovici mája vyhlásil, že by izraelskému premiérovi mohol závidieť nacistický diktátor Adolf Hitler. K Hitlerovým činom Netanjahove kroky v Pásme Gazy Erdogan prirovnal aj v decembri.

Teroristický útok

Naopak o palestínskom islamistickom hnutí Hamas, ktorého teroristický útok na Izrael vlani 7. októbra spustil izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy, Erdogan vyhlásil, že “nejde o teroristickú organizáciu, ale o oslobodeneckú skupinu” bojujúcu za ochranu palestínskych území. EÚ a USA považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

Izrael začal bombardovanie a koncom októbra aj pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku vedenom Hamasom na pohraničnej obce vlani 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci zabili 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a zajali vyše 250 rukojemníkov.

Izraelská armáda tvrdí, že samotná jej munícia nemohla spôsobiť požiar v Rafahu

Pri doposiaľ jedinom pokoji zbraní na konci novembra prepustili viac ako stovku rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov.

Podľa aktuálnej bilancie palestínskych úradov ovládaných Hamasom odvtedy prišlo vo vojne o život najmenej 36 171 Palestínčanov a ďalších 81 420 bolo zranených.

Údaje nemožno nezávisle overiť a nerozlišujú medzi zabitými civilistami a bojovníkmi, ktorých izraelská armáda podľa posledného Netanjahuovho vyjadrenia zabila okolo 14-tisíc.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie