Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eskalácia proti NATO? Rusko chce údajne zmeniť hranice v Baltiku, Moskva to poprela

Litovský šéf diplomacie Gabrielius Landsbergis uviedol, že avizované ruské plány predstavujú zjavnú eskaláciu proti NATO a EÚ, ktorá musí vyvolať náležitú reakciu. Zdroj z Moskvy mal medzičasom plány na revíziu hraníc poprieť. Ruské ministerstvo obrany navrhuje revíziu hraníc ruských teritoriálnych vôd v Baltskom mori, informovala v stredu agentúra Interfax s odvolaním sa na návrh zákona, […]
Menej ako 1 min. min.

Litovský šéf diplomacie Gabrielius Landsbergis uviedol, že avizované ruské plány predstavujú zjavnú eskaláciu proti NATO a EÚ, ktorá musí vyvolať náležitú reakciu. Zdroj z Moskvy mal medzičasom plány na revíziu hraníc poprieť.

Ruské ministerstvo obrany navrhuje revíziu hraníc ruských teritoriálnych vôd v Baltskom mori, informovala v stredu agentúra Interfax s odvolaním sa na návrh zákona, ktorý na vládnom webe zverejnila ruská vláda.

Podľa agentúry Reuters Rusko navrhlo úpravu hranice okolo ruských ostrovov vo východnej časti Fínskeho zálivu a v Kaliningradskej oblasti.

Rusko však v zapätí odmietlo, že má v pláne revidovať štátnu hranicu v Baltskom mori. Podľa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA, to uviedol nemenovaný vojensko-diplomatický zdroj.

„Neboli a nie sú žiadne zámery na revíziu šírky teritoriálnych vôd, ekonomickej zóny, kontinentálneho šelfu pri pevninskom pobreží a štátnej hranice Ruskej federácie v Baltskom mori,“ uviedol zdroj podľa RIA Novosti

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) predtým v stredu s odvolaním sa na návrh uznesenia ruskej vlády informovala, že podľa dokumentu, ktorý pripravilo ministerstvo obrany, má Rusko v úmysle vyhlásiť časť vodnej plochy na východe Fínskeho zálivu, ako aj pri mestách Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradskej oblasti, za svoje vnútorné morské vody.

Rusko zintenzívňuje hybridné útoky proti členom NATO, okrem špionáže dochádza aj na násilné činy

Európske spravodajské služby v posledných týždňoch odhalili sériu aktivít, ktorú označili za ruskú špionáž. Figuruje medzi nimi aj proruská sieť odhalená v Česku, ktorej aktér získal tento týždeň na Slovensku dočasnú ochranu. 

Na tento účel sa mali merať geografické súradnice bodov, ktoré určujú polohu základných línií a od nich sa bude merať šírka teritoriálneho mora Ruskej federácie, ako aj priľahlá zóna pri pobreží a ostrovoch.

Na hraniciach s Fínskom má ruská vláda podľa pôvodnej správy Interfaxu v úmysle upraviť súradnice v oblasti niekoľkých ostrovov a v blízkosti mysu rieky Narva. Na hranici s Litvou sa mala preskúmať oblasť Kurskej kosy, oblasti Mysu Taran, mysu južne od Mysu Taran, ako aj Baltskej kosy.

Autori návrhu mali tvrdiť, že súčasné geografické súradnice stanovené Radou ministrov ZSSR v roku 1985 „nezodpovedajú úplne súčasnej geografickej situácii“.

Štáty EÚ sa zhodli na nákupe zbraní pre Ukrajinu z ruských peňazí

Deväťdesiat percent zo získaných peňazí pôjde na nákup zbraní pre Ukrajinu. Maďarsko aj Slovensko naznačovali, že majú problém odsúhlasiť využitie financií na vojenské účely. Nakoniec plánu dali zelenú. 

RFE/RL dodala, že dokument s návrhom na revíziu hraníc bol predložený na verejnú diskusiu takmer súčasne so začiatkom cvičení o použití taktických jadrových zbraní.

Do manévrov, ktoré sa od utorka konajú v Južnom vojenskom okruhu, sú nasadené aj komplexy Iskander a lietadlá vyzbrojené raketami Kinžal.

Účelom cvičenia je pripraviť personál na použitie nestrategických jadrových zbraní, ako aj reagovať na „provokatívne vyhlásenia a hrozby jednotlivých západných predstaviteľov“, uviedla tlačová služba ruského ministerstva obrany.

Litva: Pýta si to náležitú reakciu

Fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová v reakcii na snahy Ruska zmeniť námorné hranice v Baltskom mori zdôraznila, že Moskva musí dodržiavať dohovor o morskom práve.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis v statuse na sieti X označil avizované návrhy za ďalšiu ruskú hybridnú operáciu, ktorej cieľom je šíriť strach, neistotu a pochybnosti o zámeroch Ruska v Baltskom mori. Dodal, že ide o zjavnú eskaláciu proti NATO a EÚ, ktorá musí vyvolať náležitú reakciu.

Another Russian hybrid operation is underway, this time attempting to spread fear, uncertainty and doubt about their intentions in the Baltic Sea. This is an obvious escalation against NATO and the EU, and must be met with an appropriately firm response.

— Gabrielius Landsbergis🇱🇹 (@GLandsbergis) May 22, 2024

Baltské more sa po udalostiach, ktoré prišli v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine, začalo familiárne nazývať aj „jazerom NATO“. Po začiatku invázie v roku 2022 totiž prehodnotili svoju tradičnú pozíciu neutrality Švédsko aj Fínsko a vstúpili do Severoatlantickej aliancie. S výnimkou ruskej exklávy Kaliningrad a jeho územia pri Fínskom zálive tak pri baltskom pobreží dnes ležia len štáty NATO.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie