Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ethereum ETF a ich dopad na decentralizáciu

Zatiaľ čo komunita oslavuje schválenie spotových fondov obchodovaných na burze Ethereum (ETF) v Spojených štátoch, jeden výkonný riaditeľ odvetvia kritizoval centralizovanú povahu týchto produktov. Kryptomeny ako Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH) vznikli s cieľom odstrániť potrebu sprostredkovateľov a umožniť prevod finančných prostriedkov bez ústredného orgánu. Mona El Isa, zakladateľka spoločnosti Avantgarde Finance, tvrdí, že zavedenie […]
Menej ako 1 min. min.

Zatiaľ čo komunita oslavuje schválenie spotových fondov obchodovaných na burze Ethereum (ETF) v Spojených štátoch, jeden výkonný riaditeľ odvetvia kritizoval centralizovanú povahu týchto produktov. Kryptomeny ako Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH) vznikli s cieľom odstrániť potrebu sprostredkovateľov a umožniť prevod finančných prostriedkov bez ústredného orgánu.

Mona El Isa, zakladateľka spoločnosti Avantgarde Finance, tvrdí, že zavedenie ETF hrozí centralizáciou kryptomien, čo podkopáva ich pôvodný účel. „Emitenti ETF vkladajú zastarané technológie späť do krypto produktov a podkopávajú ich účel, len aby zostali relevantné,“ povedala El Isa pre Cointelegraph.

TradFi a decentralizácia

El Isa poukazuje na to, že Ether ETF vyvoláva záujem tradičných financií (TradFi), pretože štruktúra a regulácie ETF sú „známe územie“ a hovoria jazykom konvenčných financií. Avšak, prístup k Ethereu prostredníctvom ETF chýba hlavným výhodám decentralizovaného a deprostredkovaného dizajnu Etherea.

Výhody vlastnej úschovy

Podľa El Isa investori pravdepodobne uprednostnia vlastnú úschovu pred držaním ETF, pretože ponúka viac výhod. „Očakávam, že časom, keď si investori zvyknú na kryptomeny, budú chcieť držať Ethereum bez úschovy, aby využili všetky výhody tejto technológie: nízke náklady, odstránenie rizika protistrany a okamžitú schopnosť obchodovať,“ povedala El Isa.

Noncustodial alebo self-custodial krypto peňaženky umožňujú používateľom vlastniť Bitcoin tým, že prevezmú plnú zodpovednosť za držanie súkromného kľúča alebo skutočných aktív. Na rozdiel od samoobslužných riešení, spotové krypto ETF neumožňujú investorom držať kryptomenu, pretože sa spoliehajú na správcov tretích strán, ako je Coinbase.

Diskusia o decentralizácii

Niektorí priemyselní riaditelia súhlasili s tým, že schválenie ETF Ether vyvolalo vzrušenie investorov aj diskusiu o decentralizácii. Vedúci finančných produktov spoločnosti Bybit, Hao Yang, uviedol: „Keďže sám Buterin rieši problémy, ktorým čelí Ethereum, ako je MEV a likvidné staking, niet pochýb o tom, že pred nami je dlhotrvajúci boj o udržanie rovnováhy a zabezpečenie toho, aby Ethereum zostalo čo najdecentralizovanejšie a najdemokratickejšie.“

Budúcnosť kryptopriemyslu

Yang tiež vyjadril optimizmus ohľadom budúcnosti kryptopriemyslu v kontexte najnovších schválení: „Schválenie prináša nový pocit dôvery do širšieho odvetvia kryptomien, ako aj širšie dôsledky na ďalšie vyhliadky na projekty v oblasti DeFi, NFT a ďalších aplikácií založených na tokenoch.“

Skeptici voči krypto ETF

El Isa nie je jediná skeptická voči krypto ETF kvôli obavám z centralizácie. Josef Tětek, analytik Bitcoinu v hardvérovej kryptopeňaženke Trezor, predtým tvrdil, že spotové Bitcoin ETF môžu investorov odviesť ďalej od vlastnej úschovy alebo dokonca vytvoriť „milióny nekrytých Bitcoinov“. Generálny riaditeľ spoločnosti Trezor Matej Zak tiež tvrdil, že ukladanie základnej kryptomeny ETF na platformách, ako je Coinbase, robí spotové krypto ETF zraniteľné voči hackerom.

Emitenti ETF však tvrdia, že neexistuje žiadny priamy konflikt medzi self-custody a spotovými krypto ETF.

Zdroj: cointelegraph

Príspevok Ethereum ETF a ich dopad na decentralizáciu je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie