Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

EÚ obišla maďarské veto, Ukrajine pošle výnosy zo zmrazených ruských peňazí

Rada schválila použitie 1,4 miliardy eur zo zmrazených ruských aktív na vojenskú pomoc Ukrajine. Našla spôsob, ako právne obísť maďarské veto. Na presmerovaní výnosov zmrazených ruských aktív Ukrajine sa Únia dohodla už v máji, 90 percent z peňazí bolo určených na vojenskú pomoc. Maďarsko sa vtedy hlasovania zdržalo. Odvtedy však blokovalo prijatie potrebných právnych krokov. […]
Menej ako 1 min. min.

Rada schválila použitie 1,4 miliardy eur zo zmrazených ruských aktív na vojenskú pomoc Ukrajine. Našla spôsob, ako právne obísť maďarské veto.

Na presmerovaní výnosov zmrazených ruských aktív Ukrajine sa Únia dohodla už v máji, 90 percent z peňazí bolo určených na vojenskú pomoc. Maďarsko sa vtedy hlasovania zdržalo.

Odvtedy však blokovalo prijatie potrebných právnych krokov. Podľa informácií z prostredia rokovaní Budapešť podmieňovala súhlas tým, že Únia uvoľní 6,3 miliardy eur z európskych fondov, ktoré zadržuje pre problémy s právnym štátom a korupciou v Maďarsku.

Komisia však s dohodou nesúhlasila.

V pondelok Rada pomoc Ukrajine odsúhlasila. Našla spôsob, ako obísť maďarské veto: šéf európskej diplomacie navrhol, aby krajiny, ktoré neparticipovali na pôvodnom odsúhlasení použitia zmrazených ruských peňazí, nehlasovali ani o spôsobe, akým budú využité.

„Keďže sa Maďarsko nezúčastnilo na rozhodnutí (autorizovať použitie fondov), nemalo by sa zúčastňovať ani na jeho implementácii,“ povedal Borrell novinárom po stretnutí ministrov.

Maďarský minister financií Péter Szijjártó neskôr reagoval na sociálnej sieti Facebook: „Ďalšie miliardy pre Ukrajiny – tentokrát porušením európskych pravidiel a vynechaním Maďarska.“

Podľa štyroch ľudí z prostredia rokovaní maďarský minister neprotestoval, keď bol návrh na obídenie veta prezentovaný na Rade. Neskôr v ďalšom facebookovom poste informoval, že maďarský právny tím hľadá možnosti, ako rozhodnutie napadnúť.

Štáty EÚ sa zhodli na nákupe zbraní pre Ukrajinu z ruských peňazí

Deväťdesiat percent zo získaných peňazí pôjde na nákup zbraní pre Ukrajinu. Maďarsko aj Slovensko naznačovali, že majú problém odsúhlasiť využitie financií na vojenské účely. Nakoniec plánu dali zelenú. 

Zmrazené ruské aktíva majú pomôcť Ukrajine

Schválená 1,4-miliardová pomoc je prvou časťou z 2,5 miliardy, ktorú by mala Ukrajina tento rok dostať zo zmrazených ruských aktív.

Lídri krajín G7 sa dohodli aj na masívnejšej forme pomoci: Ukrajina by dostala pôžičku 50 miliárd eur, ktorá by bola splácaná z výnosov z ruských aktív. Pondelňajšie rozhodnutie by jej mohlo otvoriť cestu.

Maďarsko to však môže skomplikovať, ak by zablokovalo predĺženie sankcií, na základe ktorých boli ruské aktíva v EÚ zmrazené. O predĺžení platnosti sankcií sa hlasuje každého pol roka, rozhodnutie musí byť jednomyseľné.

Východné krídlo NATO stráca trpezlivosť s Viktorom Orbánom

Východoeurópski diplomati NATO a EÚ diskutovali o možnosti vylúčenia Maďarska z budúcich stretnutí Bukureštskej deviatky z dôvodu jeho neustáleho blokovania rozhodnutí vo vzťahu k Ukrajine, tvrdia zdroje z tohto prostredia.

Vylúčenie Maďarska

Právna kľučka, ktorá umožnila schválenie pomoci Ukrajine, je však skôr výnimočnou situáciou. Maďarsko využíva veto systematicky, aby Úniu prinútilo uvoľniť miliardy, ktoré má zablokované pre problémy s korupciou a nefunkčným právnym štátom. Ide mu aj o čas: ak do konca roka nevyužije jednu miliardu zo zablokovaných peňazí, definitívne o ňu príde.

Budapešť takto blokuje aj 6,6 miliardy eur, z ktorých má byť preplatená aj pomoc, ktorú už členské štáty vrátane Slovenska Kyjevu poslali.

Ako informujú Financial Times, ostatné členské štáty hľadajú trvalejší spôsob, ako sa s problémom maďarského veta vysporiadať. Belgické predsedníctvo navrhlo, aby sa na niektoré rozhodnutia využívala kvalifikované väčšina, nie jednomyseľnosť, od vetujúcich krajín chce požadovať podrobnejšie vysvetlenie hlasovania či vyjasnenie okolností, za ktorých môžu rozhodnutie vetovať.

O belgickom návrhu dnes rokujú ministri pre európske záležitosti.

Už o niekoľko dní však preberie rotujúce predsedníctvo v Rade práve Maďarsko a premiér Orbán vyhlásil, že postoj nezmení a európsku vojenskú pomoc Ukrajine bude ďalej blokovať.

Niektoré vlády navrhujú bojkotovať ministerské stretnutia, ktoré sa budú konať v Maďarsku, či pripájať k európskym dokumentom neverejné prílohy, ktoré popíšu alternatívne spôsoby dosiahnutia dohody medzi 26 krajinami bez Maďarska.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie