Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

EÚ zriadila krízový štáb, obáva sa ruského vplyvu v eurovoľbách

Lídri EÚ dali pokyn spustiť dočasný krízový štáb, ktorý bude centrálne monitorovať a zdieľať informácie o ruských pokusoch ovplyvňovať júnové eurovoľby. Obavy má aj bývalý poľský premiér Morawiecki, podľa ktorého má Rusko vplyv vo všetkých politických skupinách v Európskom parlamente. Len pred pár týždňami odhalili české a poľské orgány proruskú ovplyvňovaciu operáciu v Európe, v […]
Menej ako 1 min. min.

Lídri EÚ dali pokyn spustiť dočasný krízový štáb, ktorý bude centrálne monitorovať a zdieľať informácie o ruských pokusoch ovplyvňovať júnové eurovoľby. Obavy má aj bývalý poľský premiér Morawiecki, podľa ktorého má Rusko vplyv vo všetkých politických skupinách v Európskom parlamente.

Len pred pár týždňami odhalili české a poľské orgány proruskú ovplyvňovaciu operáciu v Európe, v ktorej mali byť zapojení aj niektorí poslanci Európskeho parlamentu a kandidáti do nadchádzajúcich eurovolieb. V médiách sa niekedy označuje ako RussiaGate.

V reakcii sa lídri EÚ dohodli na spustení dočasnej pracovnej skupiny pre riešenie krízových situácií v rámci integrovaného systému reakcie na politické krízy (IPCR). Lídri zároveň zvážia vytvorenie trvalého systému, oznámil belgický premiér Alexander De Croo v stredu večer počas stretnutia lídrov EÚ.

Opatrenia IPCR umožňujú krajine, ktorá práve predsedá Rade EÚ (v súčasnosti Belgicku), zriadiť pracovnú skupinu na rýchlu koordináciu a rozhodovanie v krízových situáciách. Tieto opatrenia sa uplatnili počas pandémie COVID-19 a v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Sme vo vážnej situácii, hrozbou je pre nás Rusko aj Čína, hovorí budúci člen NATO

Švédsko sa nachádza vo vážnej medzinárodnej situácii a čelí rastúcim hrozbám zo strany zahraničných mocností, ako je Rusko, píše sa vo výročnej správe švédskej bezpečnostnej služby Säpo. 

Podľa belgického premiéra bude Komisia, Európska služba pre vonkajšiu činnosť, Parlament a Rada EÚ „veľmi pozorne sledovať, čo sa deje, aby koordinovali informácie a odovzdávali ich vnútroštátnym orgánom a úradom, aby mohli v prípade potreby zasiahnuť“.

Silnejší OLAF a EPPO?

Belgický premiér De Croo a český premiér Petr Fiala zaslali pred summitom ostatným lídrom list, v ktorom okrem iného píšu, že cieľom odhalenej propagandistickej siete bolo inštalovať svojich ľudí ako asistentov novozvolených europoslancov.

Apelovali tiež na lídrov, aby zvážili rozšírenie mandátu pre OLAF (Európsky úrad boja proti podvodom) a EPPO (Európsku prokuratúru), aby mohli vyšetrovať podobné aktivity cezhranične.

„Prvá analýza ukazuje, že zmena tohto mandátu je niečo, čo si vyžaduje čas, ak sa má urobiť poriadne (…) Je to niečo, čo musíme urobiť, ale bude si to vyžadovať čas,“ povedal belgický premiér. Znamená to, že by šlo o otázku, ktorá sa otvorí až po voľbách do Európskeho parlamentu.

Obavy Morawieckého

V rozhovore pre portál EURACTIV bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki (PiS) varoval, že všetky politické skupiny v Európskom parlamente sú infiltrované Ruskom. Podľa Morawieckého je Rusko „majstrom propagandy“.

„Rusi sú veľmi aktívni v každej politickej skupine EÚ,“ povedal Morawiecki v reakcii na vývoj udalostí a dodal, že ho najnovší škandál, takzvaný RussiaGate, „neprekvapil“.

Ani Morawieckého vlastná strana Právo a spravodlivosť a jeho európska politická rodina ECR nie sú, podľa jeho slov, mimo rizika: „Som si istý, že infiltrovali aj ECR, alebo sú pokusy o infiltráciu, a neprekvapilo by ma, keby som vedel, že ten či onen člen spolupracuje s Rusmi, pretože oni sú mimoriadne efektívni v získavaní ľudí.“

Von der Leyen chce bojovať proti „Putinovým priateľom v Únii“

Úradujúca predsedníčka Európskej komisie odštartovala svoju kampaň na znovuzvolenie prísľubom, že bude bojovať proti krajne pravicovým „Putinovým priateľom, ktorí chcú uniesť budúcnosť EÚ“. Do popredia dala aj otázku európskej obrany či zelenej dohody.

„Neprekvapuje ma, že (Rusi) prenikli do (krajne pravicovej skupiny) ID – vlastne práve naopak: som si úplne istý, že sa tiež snažia preniknúť do (stredopravej) EPP a k socialistom (S&D),“ hovorí Morawiecki.

„Som si úplne istý, môžem na to staviť peniaze, že sú aktívni v skupine socialistov,“ tvrdí.

Hoci zatiaľ neboli vznesené žiadne formálne obvinenia, médiá s odvolaním sa na české spravodajské zdroje informovali, že Petr Bystroň, vysokopostavený člen nemeckej krajne pravicovej AfD a hlavný uchádzač svojej strany o kreslo v Európskom parlamente v júnových voľbách, bol obvinený z prijatia 25-tisíc eur od ruskej propagandistickej siete.

AfD je súčasťou európskej politickej skupiny Identita a demokracia (ID), s ktorou chce Morawiecki spolupracovať po júnových voľbách do EÚ.

Od Kataru po Nemecko

Už škandál QuatarGate, do ktorého bolo zapojené Maroko a Katar, ako aj socialistickí poslanci Európskeho parlamentu, ukázal náchylnosť Bruselu na zahraničné zasahovanie.

Európski audítori: Lobisti vedia ľahko obchádzať pravidlá

Lobisti v európskych inštitúciách využívajú medzery v Registri transparentnosti, ktorý mal zabezpečiť, aby sa lobing v únii riadil etickými štandardmi.

Morawiecki osobitne spomenul aj o Nemecko, kde Rusko po zjednotení krajiny „zanechalo obrovské aktíva“. Poukázal na nedávne správy o špionáži v nemeckej armáde.

V marci Rusko zverejnilo tajne nahraný audiozáznam rozhovoru medzi vysokými predstaviteľmi nemeckého letectva a Bundeswehru o rozmiestnení rakiet Taurus na Ukrajine, čo minister obrany Boris Pistorius označil ako „súčasť informačnej vojny, ktorú Putin vedie“ s cieľom rozdeľovať nemeckú spoločnosť.

Brusel podľa Morawieckého príliš podceňuje silu ruských spravodajských služieb a propagandy, ktorú Rusko využíva ako nástroj vojny proti Európskej únii.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie