Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Eurofondy na zriedkavé choroby

Dnes trochu z iného súdka. Pár suchých čísel a štatistík k zriedkavým ochoreniam, ktoré pod lupou otvárajú významné riziko pre financie v zdravotníctve. V Európskej únii označujeme chorobu ako zriedkavú vtedy, keď nepostihuje viac ako päť z 10-tisíc osôb. Pomenovanie „zriedkavá“ je teda trefné. Pri celkovom počte šesť- až sedemtisíc takýchto diagnóz to už však začína byť zaujímavé. Zasahujú totiž […]
Menej ako 1 min. min.

Dnes trochu z iného súdka. Pár suchých čísel a štatistík k zriedkavým ochoreniam, ktoré pod lupou otvárajú významné riziko pre financie v zdravotníctve. V Európskej únii označujeme chorobu ako zriedkavú vtedy, keď nepostihuje viac ako päť z 10-tisíc osôb. Pomenovanie „zriedkavá“ je teda trefné.

Pri celkovom počte šesť- až sedemtisíc takýchto diagnóz to už však začína byť zaujímavé. Zasahujú totiž približne šesť až osem percent obyvateľov EÚ. Predvídavý čitateľ už cíti napätie. V odbornej literatúre navyše každý týždeň pribúda do päť nových druhov zriedkavých chorôb. Ich presný počet sa mení v závislosti od použitých výskumných metód a definícií. Populačná prevalencia pacientov so zriedkavou chorobou je minimálne na úrovni 3,5 percenta (približne 200-tisíc obyvateľov Slovenska).

Skeptikov presvedčila až pandémia

Medzinárodná klasifikácia uvádza 6 171 zriedkavých chorôb. Z nich je do klasifikačného systému MKCH10, ktorý využívajú zdravotné poisťovne, možné jednoznačne zaradiť len 1 055. Zvyšných päťtisíc zriedkavých chorôb je „ukrytých“ pod 645 kódov MKCH10. To znamená, že vlastne nemáme riadne dáta o všetkých diagnostikovaných.

Keďže jednotlivé choroby postihujú malý počet osôb, nie je dostatočne rozvinutá diagnostika, prevencia ani liečba. Vzhľadom na to, že ide o chronické, zhoršujúce sa, často až život ohrozujúce choroby, je vhodné, aby boli zachytené čo najskôr. Len včasná, vhodná lekárska starostlivosť môže znížiť negatívne následky. Lenže príznaky týchto chorôb sú zväčša nejednoznačné, preto pacienti blúdia v systéme a diagnóza sa stanovuje v podstate vylučovacou metódou. Takémuto blúdeniu dokážu predísť skríningy novorodencov, ale na Slovensku sa robia len pri tých chorobách, kde existuje možnosť efektívnej liečby. Iné choroby si vyžadujú komplikovanú a zdĺhavú diagnostiku, preto sa najčastejšie definitívna diagnóza potvrdí až genetickými vyšetreniami.

Pre úplný pohľad na vec musím spomenúť aj cenu diagnostiky a liečby. Pri takej SMA sa cena jedného pozitívneho výsledku zo skríningu vypočíta ako celkový náklad na skríning delený počtom pozitívnych nálezov. V SR sa ročne očakáva narodenie piatich detí s SMA. Cena ich diagnostiky je zhruba 1,6 milióna eur, čiže na jedného 320-tisíc. Cenu liečby už vďaka medializovaným prípadom pozná asi každý – sú to dva milióny na pacienta.

Európska komisia podporuje túto oblasť v rámci Spoločného európskeho programu pre zriedkavé choroby a špecifického programu Európskych referenčných sietí. Vytvára sa priestor, ako čerpať európske finančné prostriedky na inovácie aj v oblasti zdravotníctva. Videli ste u niekoho z kandidátov do europarlamentu túto tému? Ak nie, zrejme preto, že je vysoko etická a odborne náročná, a nie mainstreamová.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie