Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európa dnes zaviedla clá proti Číne. Slovensko máta odveta, tá môže mať drvivý dosah (otázky a odpovede)

Čína je najväčším a najdôležitejším odbytiskom automobilov na svete. Mimoriadne dôležitá je pre celú Európu a rovnako aj pre Slovensko, ktoré je v rámci Únie štvrtým najväčším exportérom na tento ázijský trh. Túto pozíciu môže však aktuálne ohroziť najnovší krok Európskej komisie. Tá sa rozhodla na tamojších výrobcov uvaliť dodatočné clá. Tarify platia od piatka […]
Menej ako 1 min. min.

Čína je najväčším a najdôležitejším odbytiskom automobilov na svete. Mimoriadne dôležitá je pre celú Európu a rovnako aj pre Slovensko, ktoré je v rámci Únie štvrtým najväčším exportérom na tento ázijský trh.

Túto pozíciu môže však aktuálne ohroziť najnovší krok Európskej komisie. Tá sa rozhodla na tamojších výrobcov uvaliť dodatočné clá. Tarify platia od piatka 5. júla. Na to, aké sú dôvody tohto kroku, kto ho môže zvrátiť, ako reagujú automobilky a aký dosah môžu mať recipročné opatrenia na našich výrobcov, sa rozhodli HN pozrieť v otázkach a odpovediach. 

Európska únia zavádza dočasné clá na dovoz čínskych elektromobilov

Prečo sa rozhodla Únia uvaliť clá?

Expanzia čínskych elektromobilov je vážnym problémom ohrozujúcim celý európsky automobilový priemysel, ktorý zamestnáva priamo a nepriamo takmer 14 miliónov ľudí a generuje sedem percent hrubého domáceho produktu vďaka ročnej produkcii na úrovni približne 11 miliónov vozidiel. 

Pre segment je veľkým problémom fakt, že Čína dokáže  produkovať kvalitné, lacné, teda mimoriadne konkurencieschopné elektromobily. Únii má prekážať najmä tamojšia štátna podpora segmentu, ktorá má hospodársky poškodzovať našich výrobcov. Vyplýva to z jej antisubvenčného vyšetrovania, ktoré sa začalo v októbri minulého roka. 

Aká je výška ciel a koho sa týkajú?

Automobilka BYD, ktorá ak…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie