Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európa je závislá od Nórskeho plynu. Po poruche by sa mali problémy problémy s dodávkami zlepšiť

Problémy s dodávkami nórskeho plynu do Európy sa zmierňujú, keďže kľúčový plynovod bude pravdepodobne do piatka opravený a obnoví prevádzku. Informujeme o tom na základe správy Reuters. Výpadok dodávok cez toto potrubie ovplyvnil vývoz plynu z Nórska a viedol v pondelok k nárastu cien komodity. Obnova jeho prevádzky v závere tohto pracovného týždňa zmierni obavy z […]
Menej ako 1 min. min.

Problémy s dodávkami nórskeho plynu do Európy sa zmierňujú, keďže kľúčový plynovod bude pravdepodobne do piatka opravený a obnoví prevádzku. Informujeme o tom na základe správy Reuters.

Výpadok dodávok cez toto potrubie ovplyvnil vývoz plynu z Nórska a viedol v pondelok k nárastu cien komodity. Obnova jeho prevádzky v závere tohto pracovného týždňa zmierni obavy z nedostatku dodávok, ale stále bude slúžiť ako čerstvá pripomienka závislosti Európy od nórskeho plynu.

Nárast cien plynu

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v nasledujúcom mesiaci na burze TTF v Amsterdame do 10:25 nášho času klesla o štyri percentá na 34,93 eura za megawatthodinu. Pondelňajší výpadok vyhnal európske ceny plynu na 38,56 eura/MWh, čo bola najvyššia úroveň od decembra 2023.

Nórsky Equinor urýchli produkciu: Investuje do rozšírenia ťažby plynu v najväčšom európskom poli Troll

Spoločnosť Gassco, prevádzkovateľ potrubia z Nórska do Európy, pripísal problémy prasknutiu potrubia na plošine Sleipner Riser spoločnosti Equinor.

Výpadok dodávok plynu v Európe zvýšil ceny aj v USA a Ázii pre obavy, že by mohol viesť k napätiu na trhu a súboju o zabezpečenie skvapalneného zemného plynu. USA sú hlavným vývozcom LNG a výpadky dodávok inde zvyšujú dopyt po exporte z Ameriky a následne zvyšujú domáce ceny plynu.

Najväčší dodávateľ

Nórsko v roku 2022 predbehlo Rusko a stalo sa najväčším dodávateľom plynu do Európy po invázii ruskej armády na Ukrajinu. Tým sa akékoľvek výpadky na nórskych poliach stali možným spúšťačom vyšších cien.

V roku 2022 pokrylo Nórsko 26 percent spotreby zemného plynu v Británii a Európskej únii. “Výpadky opäť poukazujú na riziká na európskom trhu s plynom, ktorý je stále veľmi závislý od jednotlivých producentských krajín,” uviedla šéfka komoditného výskumu Commerzbank Thu Lan Nguyenová.

Alfred Hansen, vedúci systémových operácií v Gassco, po stretnutí s predstaviteľmi Equinoru vyjadril presvedčenie, že problémy sa onedlho vyriešia. Pripustil, že opravy by mohli trvať dlhšie alebo aj kratšie, ale nepredpokladá, že budú trvať týždne.

Gassco je v neustálom kontakte so spoločnosťou Equinor a na svojej webovej stránke aktualizuje vývoj situácie, povedal Hansen.

Nórske nominácie na dodávky plynu v utorok mierne vzrástli na 264 miliónov metrov kubických za deň, z 256 miliónov m3/deň v pondelok, podľa údajov spoločnosti Gassco, ale stále sú výrazne pod 300 alebo viac miliónov m3/deň, ktoré sa bežne plánujú.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie