Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Europoslanci podporujú využívanie mobilných bitúnkov, aby zvieratá netrpeli pri preprave

Europoslanci z poľnohospodárskeho výboru Európskeho parlamentu podporili návrh Komisie, ktorý má dať farmárom väčšiu flexibilitu pri zabíjaní zvierat priamo na farme. Vďaka tomu by sa nemuseli prevážať na veľké vzdialenosti. V nariadení prijatom v decembri minulého roka Európska komisia navrhla uľahčiť porážku zvierat na farmách, ak pri preprave hrozí nebezpečenstvo zvieraťu alebo prevádzkovateľovi. Menšie lokálne […]
Menej ako 1 min. min.

Europoslanci z poľnohospodárskeho výboru Európskeho parlamentu podporili návrh Komisie, ktorý má dať farmárom väčšiu flexibilitu pri zabíjaní zvierat priamo na farme. Vďaka tomu by sa nemuseli prevážať na veľké vzdialenosti.

V nariadení prijatom v decembri minulého roka Európska komisia navrhla uľahčiť porážku zvierat na farmách, ak pri preprave hrozí nebezpečenstvo zvieraťu alebo prevádzkovateľovi.

Menšie lokálne bitúnky v Európe postupne miznú, a to v prospech veľkých priemyselných štruktúr. To predlžuje čas prepravy živých zvierat, spôsobuje im stres a dokonca fyzické utrpenie.

Pre mimovládne organizácie a rastúci počet krajín EÚ je riešením porážka priamo na farme pomocou „mobilných bitúnkov“ – nákladných automobilov, ktoré jazdia od farmy k farme s príslušným vybavením.

„Dávame väčšiu flexibilitu porážkam na farmách,“ povedal poslancom poľnohospodárskeho výboru Koen Van Dyck, zástupca Generálneho riaditeľstva pre zdravie (DG AGRI) pod Európskou komisiou.

Jedinou podmienkou pre tento typ porážky je podľa neho dodržiavanie hygienických pravidiel, ktoré majú zaručiť bezpečnosť potravín. Mäso sa totiž predáva na európskom trhu a môže sa aj vyvážať, pričom z hľadiska pravidiel nie je rozdiel medzi ním a produktmi z priemyselných bitúnkov. V oboch prípadoch napríklad platí, že pred porážkou musí byť na mieste veterinár, aby na všetko dohliadol.

Poslanci návrh ako celok podporili, podľa Nemca Martina Häuslinga (Zelení/EFA) však stále obsahuje príliš veľa byrokracie. Sťažoval sa predovšetkým práve na podmienku prítomnosti veterinára na mieste.

„V Európe sú milióny poľovníkov, a keď porážajú jeleňa, nie je pri tom žiadny veterinár,“ dodal nemecký europoslanec a ekologický poľnohospodár v jednom. Rumunský europoslanec Daniel Buda (EPP) zase upozornil na to, že „nie je dostatok veterinárov na to, aby mohli byť všade, kde sa zvieratá porážajú“.

Komisia túto kritiku odmietla s tým, že prehliadku zvieraťa veterinárom pred porážkou považuje za nevyhnutný postup, ktorý má zabezpečiť, že mäso bude rovnako bezpečné ako akékoľvek iné mäso na trhu.

Reportérka Šišoláková: Hospodárske zvieratá nie sú teplé rožky

Máme už publikovaných 180-tisíc vedeckých prác o tom, ako majú vyzerať dobré životné podmienky zvierat. Prepravcovia sa už nemôžu tváriť, že prevážajú tovar, ale cítiace bytosti, hovorí redaktorka RTVS Barbora Šišoláková.

Ekonomická udržateľnosť

„V Rumunsku v tejto chvíli nie je veľa bitúnkov, takže Komisia by teraz mala zabezpečiť, aby členské štáty túto legislatívu skutočne implementovali,“ dodal Buda a vyzval na finančnú pomoc farmám na nákup potrebného zariadenia.

Tento bod europoslanci spomínali už vo svojej vyšetrovacej správe o ochrane zvierat počas prepravy z roku 2021.

Francúzsky poslanec Gilles Lebreton (ID) zdôraznil, že prvé francúzske mobilné bitúnky, ktoré začali prevádzku v roku 2021 (Bœuf Ethique), skrachovali po iba dvoch rokoch činnosti, a to pre pokles zákaziek v dôsledku protipandemických opatrení, rastúcim nákladom a nesplateným účtom.

„Vie vôbec Komisia o tomto zlyhaní vo Francúzsku?“ spýtal sa europoslanec. Zároveň ale uznal, že tento systém v iných krajinách funguje, napríklad vo Švédsku.

Škandinávska krajina, ktorá je veľmi citlivá na otázky dobrých životných podmienok zvierat, je v tomto ohľade vzorom pre ostatných. V posledných rokoch investovala veľké prostriedky do výroby vysokokvalitných živočíšnych produktov v malom meradle.

Podľa Európskeho dvora audítorov sa poľnohospodári využívajúci mobilné bitúnky tiež „stretávajú s problémami v oblasti logistiky a ziskovosti“. Pre prevádzkové náklady je nutné „vytvárať pridanú hodnotu“ a zvyšovať ceny pre spotrebiteľov.

Francúzska europoslankyňa Irène Tolleret (Renew) argumentovala, že jasné označovanie spôsobu porážky by poľnohospodárom umožnilo „zvýšiť hodnotu ich mäsa a vybudovať lojalitu zákazníkov“.

Postupná liberalizácia

Pravidlá EÚ zakazujú porážky na farmách od roku 2004. Od roku 2021 sú však poľnohospodári oprávnení odkrvovať a omračovať zvieratá na farme, ak hrozí nebezpečenstvo pre zviera alebo obsluhu počas prepravy.

V decembri 2023 prijala Komisia delegovaný akt, ktorým sa porážky na farmách rozširujú aj na ovce a kozy (zatiaľ čo doteraz sa obmedzovali len na kone, hovädzí dobytok a ošípané), ak existuje riziko počas prepravy. Každý poľnohospodár teraz môže zabiť až tri kravy, šesť ošípaných alebo deväť oviec alebo kôz ročne.

Podľa údajov Európskej komisie trvá viac ako tretina prevozov živých zvierat v EÚ 8 až 24 hodín. V prípade koní, hovädzieho dobytka, oviec a kôz to predstavuje viac ako 40 percent ciest.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie