Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Europoslanci pôsobia v politických skupinách, ale môžu byť i nezaradení. Ako funguje Európsky parlament?

Európsky parlament je jediným priamo voleným medzinárodným zhromaždením na svete.
Menej ako 1 min. min.

7.6.2024 (SITA.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu pôsobia počas svojho päťročného mandátu v politických skupinách. Politické strany v jednotlivých krajinách väčšinou potvrdia svoju príslušnosť k existujúcej skupine, ale môžu ohlásiť aj úmysel vytvoriť novú frakciu.

Na to, aby mohla frakcia v EP existovať, musí mať aspoň 23 členov, ktorí zastupujú aspoň štvrtinu členských štátov.

V končiacom parlamente pôsobí sedem politických skupín, poslanci však môžu pôsobiť aj ako nezaradení. Strany a poslanci sa k frakciám pridávajú na základe politickej orientácie.

Frakcie si môžu najať zamestnancov

Politickými skupinami v Európskom parlamente, ktoré sa nazývajú aj frakcie, sú: Európska ľudová strana (EĽS, známa aj pod skratkou EPP), Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), Renew Europe, Skupina zelených/Európska slobodná aliancia (The Greens/EFA Group), Európski konzervatívci a reformisti (EKR), Skupina Identita a Demokracia (ID) a Skupina ľavice v Európskom parlamente – GUE/NGL (The Left).

Poslanci sa radia do nich, aby mali väčší vplyv. Frakcie v Európskom parlamente fungujú podobne ako politické strany v národných parlamentoch. Keďže žiadna skupina nemá väčšinu, snažia sa medzi sebou dohodnúť a hľadať podporu pre svoje návrhy.

Vytvorenie politickej skupiny sa musí oznámiť predsedovi EP. Vyhlásenie musí obsahovať názov skupiny, mená členov a zloženie predsedníctva.

Frakcie si môžu najať zamestnancov a dostanú administratívne vybavenie financované z rozpočtu parlamentu. Predsedníctvo EP stanovuje pravidlá, ako sa budú tieto peniaze a vybavenie spravovať a kontrolovať.

Volia sa každých päť rokov

Peniaze, ktoré frakcie dostanú, môžu minúť na pokrytie administratívnych a prevádzkových nákladov zamestnancov skupiny, ale aj nákladov na politické a informačné činnosti súvisiace s politickými aktivitami Európskej únie.

Nesmú ich použiť na financovanie žiadnej formy európskej, vnútroštátnej, regionálnej či miestnej volebnej kampane ani na financovanie politických strán na vnútroštátnej a európskej úrovni alebo ich orgánov.

Poslanci Európskeho parlamentu sa volia každých päť rokov. Európsky parlament je jediným priamo voleným medzinárodným zhromaždením na svete a jeho úlohou je zastupovať záujmy občanov EÚ na európskej úrovni.

Voľby do EP sa na Slovensku konajú 8. júna a ľudia si volia 15 slovenských zástupcov. Výsledky volieb budú známe až v nedeľu po tom, čo sa uzavrie posledná volebná miestnosť v EÚ.

Viac k témam: Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Europoslanci pôsobia v politických skupinách, ale môžu byť i nezaradení. Ako funguje Európsky parlament? © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie