Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky až do roku 2032

Nový Akt o gigabitovej infraštruktúre zabezpečí, že ceny pre SMS-ky v EÚ nebudú vyššie ako šesť centov a minúta volania nezdražie nad 19 centov bez DPH. Opatrenie má zabezpečiť dostupnú telekomunikáciu aj pre sociálne slabšie skupiny.  Europoslanci v utorok (23. apríla) schválili Akt o gigabitovej infraštruktúre 594 hlasmi za. Iba sedem europoslancov hlasovalo proti. Na pomery europarlamentu […]
Menej ako 1 min. min.

Nový Akt o gigabitovej infraštruktúre zabezpečí, že ceny pre SMS-ky v EÚ nebudú vyššie ako šesť centov a minúta volania nezdražie nad 19 centov bez DPH. Opatrenie má zabezpečiť dostupnú telekomunikáciu aj pre sociálne slabšie skupiny. 

Europoslanci v utorok (23. apríla) schválili Akt o gigabitovej infraštruktúre 594 hlasmi za. Iba sedem europoslancov hlasovalo proti. Na pomery europarlamentu ide o nezvyklú zhodu.

Akt, ktorý prišiel počas posledného plenárneho zasadnutia pre eurovoľbami, má urýchliť zavádzanie ultrarýchlych internetových sietí tak, aby boli aj lacnejšie pre spotrebiteľov.

„Akt o gigabitovej infraštruktúre mení pravidlá hry. Vďaka nemu bude zavádzanie ultrarýchlych internetových sietí oveľa lacnejšie, jednoduchšie a rýchlejšie,“ uviedol pre Euractiv rumunský europoslanec Alin Mituța (RE), ktorý bol hlavným spravodajcom textu.

Akt schválili aj takmer všetci prítomní europoslanci a europoslankyne zo Slovenska. Výnimkou bol Milan Uhrík (zvolený za ĽSNS, nezaradený), ktorý sa pri hlasovaní zdržal.

Regulátor zrušil aukciu, na ktorú sa operátori pripravovali takmer dva roky

Súťaž o telekomunikačné frekvencie sa mala uskutočniť koncom minulého roka. Regulátor nakoniec aukciu zrušil a novú ohlásil na rok 2025. Operátori hovoria o premárnených prípravách, podľa regulátora ich to ale ovplyvní pozitívne.  

Koniec poplatkov a predĺženie cenového stropu

Akt stanovuje podrobnosti týkajúce sa cien volaní a SMS správ a to až do roku 2029. Nariadením o roamingu sa v roku 2017 zrušili dodatočné poplatky za SMS správy, hovory a internet v EÚ pri cestách do zahraničia.

Poplatky však stále existujú pri odosielaní SMS alebo volaní z ich domovskej krajiny do inej krajiny v EÚ. Cieľom aktu je zrušiť tieto poplatky do roku 2029.

Tieto poplatky sú regulované v EÚ a ich platnosť sa skončí 14. mája. Aby sa predišlo legislatívnemu vákuu, ktoré by umožnilo operátorom zvýšiť alebo znížiť svoje ceny, nadobudnutie účinnosti GIA sa zmenilo na tri dni namiesto 20 dní po uverejnení textu v úradnom vestníku EÚ.

„Ukončením poplatkov za volania v rámci EÚ sme v podstate vytvorili Schengen pre komunikáciu v EÚ,“ povedal Mituţa.

Europoslanci okrem toho schválili aj predĺženie platnosti cenového stropu na SMS-ky a volania v rámci EÚ. Ten bude až do roku 2032 platiť vo výške 6 centov za SMS správu a 19 centov za minútu volania. Ide o ceny bez DPH.

Doplácame na rozdrobený telekomunikačný trh, pomohla by integrácia

Expertná správa k budúcnosti jednotného trhu EÚ tvrdí, že rozdrobený telekomunikačný sektor v EÚ je jedným z hlavných dôvodov, prečo Európa stráca svoju konkurencieschopnosť.

Štáty dostanú priestor pravidlá prispôsobiť

Akt nahradí smernicu o znižovaní nákladov na širokopásmové pripojenie z roku 2014. Mal by podporiť európske digitálne ciele, medzi ktoré patrí prepojenie 100 percent EÚ k sieťam s veľmi vysokou kapacitou, čo znamená vysokorýchlostný optický internet a 5G, do roku 2030.

Štáty by podľa novej legislatívy mali urýchliť udeľovanie povolení pre operátorov, ktorí budú chcieť stavať novú infraštruktúru. Pravidlá budú o to silnejšie, keďže nejde o smernicu, ale o nariadenie.

Väčšina členských krajín v tejto súvislosti vyvíjala na Európsky parlament tlak a tvrdila, že niektoré postupy spomínané v „minimálnej harmonizácii“ sú v rozpore s ich vnútroštátnymi zákonmi o vlastníctve.

Aj keď by teda nariadenia mali byť platné rovnako v celej EÚ, text ráta s komplexným mechanizmom harmonizácie udeľovania povolení, ktorý dáva členským štátom možnosť prispôsobiť nové celoeurópske pravidlá svojim vnútroštátnym podmienkam.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie