Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Europoslankyňa Beňová neplánuje ani po eurovoľbách tlačiť na to, aby Smer opätovne prijali do Strany európskych socialistov

"Radšej budem s hrdosťou sedieť medzi nezaradenými poslancami, ako sa doprosovať o členstvo vo frakcii, ktorá sa úplne z nezmyselných pohnútok rozhodla suspendovať moju stranu.“
Menej ako 1 min. min.

18.5.2024 (SITA.sk) – Europoslankyňa a líderka kandidátky Smeru-SD do eurovolieb Monika Beňová nebude ani po júnových voľbách tlačiť na to, aby Strana európskych socialistov opätovne prijala Smer-SD do svojich štruktúr.

„Určite na to nebudem tlačiť a určite to nebudem odporúčať ani nášmu predsedovi Robertovi Ficovi, ak sa na neho strana európskych socialistov s takouto ponukou obráti. Nebudem to odporúčať ani kolegom z Hlasu, ktorí boli takisto suspendovaní,“ povedala Beňová v rozhovore pre agentúru SITA (rozhovor bol nahrávaný ešte pred atentátom na Roberta Fica, pozn. SITA).

Všetci poslanci na rovnakej úrovni

Ako zdôvodnila, zo svojich 20-ročných skúseností z pôsobenia v Európskom parlamente vie, že keď si poslanci zachovajú hrdosť a dôstojnosť, tak si ich kolegovia v konečnom dôsledku viac vážia, ako keď sa niekto doprosuje a „je ochotný nadávať na svoju krajinu, aby ho to omilostilo v očiach francúzskeho či nemeckého poslanca.“ Zdôraznila, že poslanci z Nemecka a z Francúzska nie sú dôležitejší poslanci ako ona, pretože všetci sú rovnakej úrovni.

„Radšej budem s hrdosťou sedieť medzi nezaradenými poslancami, ako sa doprosovať o členstvo vo frakcii, ktorá sa úplne z nezmyselných pohnútok rozhodla suspendovať moju stranu,“ podčiarkla. Dodala, že nie je typ političky, ktorá bude skláňať hlavu a na kolenách prosiť, aby ju v strane ponechali, len aby si zachovala nejakú pozíciu.

Kultúrno-etické rozdiely

„Strana európskej socialistov sa z nejakých urazeneckých pohnútok jej predsedu, ktorého meno si naozaj ani nepamätám, rozhodla suspendovať moju stranu z dôvodov, že málo pretláčame LGBTI agendu a sme málo za vojnu v Ukrajine. Ja som išla za vedením našej frakcie a povedala som im spolu s Katarínou Roth Neveďalovou, že odchádzam,“ uviedla Beňová s dodatkom, že nebude vo frakcii, ktorá sa takto správa voči jej strane.

„Mne žiadna pozícia nestojí za to, aby som zrádzala ideály a aby som zrádzala svoju stranu, ktorú som zakladala, pretože Smer nič zlé neurobil,“ tvrdí Beňová. Strana Smer-SD podľa jej slov len povedala, že treba rešpektovať kultúrno-etické rozdiely a že riešenie vojny na Ukrajine nie je v dodávkach zbraní, ale v mierových rokovaniach.

Pozastavenie plného členstva strany Smer

„Verím tomu, že tieto voľby do Európskeho parlamentu, nielen na Slovensku, ale aj v iných členských štátoch, nastavia inak pomery v Európskom parlamente. Možno vzniknú nejaké nové frakcie, možno socialisti po porážke, ktorú utrpia v týchto voľbách – a oni ju naozaj utrpia, pretože to vidíme už aj v národných voľbách – prehodnotia svoj prístup k politike a vrátia sa k tomu, že mier je jednou z najvyšších sociálno-demokratických hodnôt,“ dodala europoslankyňa.

Vedenie Strany európskych socialistov (PES) v októbri 2023 rozhodlo o pozastavení plného členstva strany Smer-SD a aj asociovaného členstva strany Hlas-SD. Zdôvodnilo to odklonom Smeru-SD od hodnôt európskych socialistov.

Odklonenie od hodnôt PES

„Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A, navyše, v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany,“ uviedla vtedy strana vo svojom vyhlásení.

Európski socialisti kritizovali Smer-SD za proruské postoje, konkrétne za odmietnutie poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. Tiež pripomínali, že koalícia s krajnou pravicou by mala byť pre ľavicové strany červenou čiarou.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Predseda strany Smer-SD, Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Europoslankyňa Beňová neplánuje ani po eurovoľbách tlačiť na to, aby Smer opätovne prijali do Strany európskych socialistov © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie