Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Europoslankyňa Karvašová sa chce sústrediť na regióny, východné Slovensko podľa nej vyťaží zo vstupu Ukrajiny do Únie (video)

Karvašová pripomenula, že najbližšie dva roky bude predmetom diskusií to, ako má vyzerať politika súdržnosti a podmienky na čerpanie eurofondov pre ďalšie obdobie.
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 (SITA.sk) – Pre novozvolenú slovenskú europoslankyňu Ľubicu Karvašovú bude prioritou rozvoj regiónov. Ako prezradila v rozhovore pre agentúru SITA, v Európskom parlamente sa chce venovať tejto otázke a byť súčasťou výboru, ktorý má na starosti regionálnu politiku. Netají sa tým, že by chcela presadiť priamy prístup k európskym zdrojom pre slovenské regióny a mestá.

„Myslím si, že to je tá vec, ktorá nám umožní rozvíjať krajinu, jej prosperitu aj životnú úroveň ľudí. Myslím si, že Európsky parlament v tom má veľmi významnú úlohu,“ uviedla Karvašová, ktorá sa do európskeho zákonodarného zboru dostala z kandidátky hnutia Progresívne Slovensko.

Predmet diskusií na najbližšie dva roky

Karvašová pripomenula, že najbližšie dva roky bude predmetom diskusií to, ako má vyzerať politika súdržnosti a podmienky na čerpanie eurofondov pre ďalšie obdobie.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/rozhovor_karvasova_eurovolby.mov.mp4

„Budeme sa snažiť vyrokovať to, aby regióny si mohli samé definovať svoje potreby. Najlepšie vedia, čo potrebujú… Aby získali flexibilitu v rámci európskej legislatívy tak, aby mohli priamo využívať európske zdroje a nemuseli ísť výlučne cez rozhodnutia vlády, ktorá je centrálna a nemusí poznať všetky detaily potrieb a špecifík regiónov,“ dodala Karvašová a podotkla, že „každý región sa musí rozvíjať podľa svojich možností a svojich silných stránok“.

Východné Slovensko môže ťažiť z Ukrajiny

Pozitívne vníma tiež tému rozširovania Európskej únie. Vraví, že tak, ako kedysi východ Rakúska profitoval z ambícií Slovenska vstúpiť a neskôr aj zo samotného začlenenia do Európskej únie, tak môže teraz východné Slovenska vyťažiť z budúceho členstva Ukrajiny v Únii.

„Teraz je ten priestor na východnom Slovensku, na hranici s Ukrajinou, využiť toto obdobie, povedzme 10-15 rokov, aby bolo východné Slovensko pripravené na moment, keď sa Ukrajina začlení do EÚ. Aby bolo východné Slovensko pripravené s politikami, infraštruktúrou, železnicami, cestami, vedecko-výskumnými inštitúciami, ktoré dokážu pritiahnuť investorov a pracovnú silu, dokážu vytvoriť pracovné miesta pre ľudí a rozvíjať obchod so západnou Ukrajinou,“ skonštatovala pre agentúru SITA Ľubica Karvašová.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, regióny, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024, Vstup Ukrajiny do EÚ
Zdroj: SITA.sk – Europoslankyňa Karvašová sa chce sústrediť na regióny, východné Slovensko podľa nej vyťaží zo vstupu Ukrajiny do Únie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie