Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska komisia odporúča začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskom

Európska komisia odporučila členom Európskej únie začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskom, uviedla hovorkyňa komisie Ana Pisonero na tlačovej konferencii v Bruseli. “Bod o prístupovom procese s Moldavskom a Ukrajinou bol dnes na programe rokovania Coreperu (Výbor stálych predstaviteľov v Európskej únii – pozn. red.). Rozumieme, že tento bod bol teraz uzavretý. A skutočne môžeme potvrdiť, že […]
Menej ako 1 min. min.

Európska komisia odporučila členom Európskej únie začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskom, uviedla hovorkyňa komisie Ana Pisonero na tlačovej konferencii v Bruseli.

Bod o prístupovom procese s Moldavskom a Ukrajinou bol dnes na programe rokovania Coreperu (Výbor stálych predstaviteľov v Európskej únii – pozn. red.). Rozumieme, že tento bod bol teraz uzavretý. A skutočne môžeme potvrdiť, že zo strany komisie sme členským štátom poskytli samozrejme všetky aktuálne informácie a máme za to, že všetky kroky boli zo strany oboch krajín splnené. <…> Teraz je rozhodnutie v rukách členských štátov,” poznamenala.

Hovorkyňa dodala, že podľa Európskej komisie Kyjev splnil všetky podmienky vrátane tých, ktoré stanovilo Maďarsko a ktoré sa týkajú ochrany práv etnických menšín.

Portál Politico predtým s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že krajiny EÚ majú v úmysle začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskom 25. júna, pretože Maďarsko prevezme predsedníctvo v Rade EÚ 1. júla. Podľa zdrojov nie je jasné, akú politiku bude Budapešť v súvislosti s pristúpením Ukrajiny presadzovať.

Na zasadnutí v Bruseli 14. – 15. decembra 2023 sa lídri EÚ rozhodli začať rokovania s Ukrajinou a Moldavskom o vstupe do únie. Európska komisia 12. marca oznámila, že vypracovala rámcovú príručku pre budúce prístupové rozhovory s Kyjevom a Kišiňovom a predloží ju Rade EÚ. Podľa EK sa v rámcovej príručke stanovujú usmernenia pre prístupové rokovania s každou kandidátskou krajinou. Po tom, ako Európska komisia predloží usmernenia členským štátom a Rada EÚ ich schváli, Brusel skutočne začne rokovania s Ukrajinou a Moldavskom. 

Príspevok Európska komisia odporúča začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskom je zobrazený ako prvý na tvotv.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie