Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska komisia rozhodla o ukončení konania s Poľskom kvôli stavu právneho štátu

Európska komisia dnes rozhodla o ukončení konania s Poľskom kvôli stavu právneho štátu, ktorému Varšava čelila viac ako šesť rokov. Na pravidelnej tlačovej konferencii po rokovaní komisie to oznámil jej hovorca Eric Mamer. Šéfka exekútívy Únie Ursula von der Leyenová už na začiatku mája uviedla, že v Poľsku neexistuje riziko závažného porušenia zásad právneho štátu, […]
Menej ako 1 min. min.

Európska komisia dnes rozhodla o ukončení konania s Poľskom kvôli stavu právneho štátu, ktorému Varšava čelila viac ako šesť rokov. Na pravidelnej tlačovej konferencii po rokovaní komisie to oznámil jej hovorca Eric Mamer.

Šéfka exekútívy Únie Ursula von der Leyenová už na začiatku mája uviedla, že v Poľsku neexistuje riziko závažného porušenia zásad právneho štátu, a preto EÚ ukončí takzvanú procedúru podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii.

Ukončenie konania dnes navrhla podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová a komisia ho schválila. Ako poznamenal hovorca Európskej komisie, išlo o posledný formálny krok, o ktorom bola informovaná Rada EÚ aj Európsky parlament.

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017. Európska komisia kritizovala najmä zásahy predchádzajúcej poľskej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS) do justície a zmrazila kvôli tomu Varšave miliardy z únijných fondov.

Predchádzajúci kabinet vládol v rokoch 2015 až 2023, terajší predseda vlády Donald Tusk sa ujal úradu vlani v decembri.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie