Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska komisia zdôrazňuje potrebu nezávislosti verejnoprávnych médií, situáciu na Slovensku pozorne sleduje

Pozorne sleduje vývoj v súvislosti s reformou verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a analyzuje legislatívne zmeny.
Menej ako 1 min. min.

25.6.2024 (SITA.sk) – Európska komisia (EK) zdôraznila potrebu nezávislosti verejnoprávnych vysielateľov. V stanovisku pre Euractiv sa EK vyjadrila, že pozorne sleduje vývoj v súvislosti s reformou verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a analyzuje legislatívne zmeny.

Ako Euractiv pripomenul, parlament rozhodol o tom, že RTVS zanikne a vznikne nový mediálny subjekt Slovenská televízia a rozhlas (STVR), ktorý bude mať nového generálneho riaditeľa a vedenie zvolené rezortom kultúry a parlamentom, v ktorom má väčšinu vláda Roberta Fica (Smer-SD). Národná rada SR tento zákon schválila aj napriek veľkej kritike a štrajkom zo strany zamestnancov RTVS.

Komisia pozorne sleduje situáciu

„Trvalo len pár dní, kým zároveň začal odporovať Aktu o slobode médií (EMFA), ktorý Európsky parlament prijal v podobnom čase,” upozornil Euractiv. EK sa vyjadrila, že eviduje schválenie návrhu zákona o verejnoprávnych médiách.

„Komisia v súčasnosti túto legislatívu analyzuje a pozorne sleduje vývoj situácie,“ napísala hovorkyňa Komisie s tým, že zákon ešte musí podpísať prezident Peter Pellegrini. Ak by ho však vetoval, parlament má dostatok poslancov na prelomenie veta. EK zdôrazňuje, že z verejnoprávnych vysielateľov sa nikdy nesmú stať vládni vysielatelia.

Záruky nezávislosti médií

„Preto sme v Akte o slobode médií predložili silné záruky nezávislosti a stabilného financovania verejnoprávnych médií,“ uviedla komisia s tým, že situáciu sleduje aj v súvislosti s vypracovaním správy o právnom štáte na rok 2024.

Ako Euractiv priblížil, Akt o slobode médií je účinný od mája 2024 a bude sa v plnej miere uplatňovať od augusta 2025, pričom plánovaná štátna kontrola STVR sa bije s jeho ustanoveniami.

Nátlak na novinárov

Nová legislatíva totiž zakazuje verejným orgánom vyvíjať nátlak na novinárov vládnymi, politickými, ekonomickými, súkromnými či inými zásahmi, a hovorí aj o potrebe právnych záruk pre nezávislé fungovanie verejnoprávnych médií.

Problematické je v tomto zmysle predčasné skončenie generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja, ktorý z inštitúcie odchádza len po dvoch rokoch od zvolenia do funkcie.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Premiér Slovenskej republiky, Prezident Slovenskej republiky, Sloboda médií, verejnoprávne médiá
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia zdôrazňuje potrebu nezávislosti verejnoprávnych médií, situáciu na Slovensku pozorne sleduje © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie