Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Európska únia a Varšava vyjadrili znepokojenie nad ohlásenou Orbánovou cestou do Moskvy

Predseda Európskej rady Charles Michel a poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok vyjadrili znepokojenie nad plánovanou cestou maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Maďarsko je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade Únie. Informujeme o tom podľa agentúry AFP. Orbán je jediný líder členskej krajiny Únie, ktorý udržiava blízke vzťahy s Kremľom aj po spustení ruskej invázie […]
Menej ako 1 min. min.

Predseda Európskej rady Charles Michel a poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok vyjadrili znepokojenie nad plánovanou cestou maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Maďarsko je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade Únie. Informujeme o tom podľa agentúry AFP.

Orbán je jediný líder členskej krajiny Únie, ktorý udržiava blízke vzťahy s Kremľom aj po spustení ruskej invázie na Ukrajinu, konštatuje AFP. Maďarsko v pondelok 1. júla prevzalo polročné rotujúce predsedníctvo v Rade Únie od Belgicka.

“Rotujúce predsedníctvo v Únii nemá mandát na angažovanie sa s Ruskom v mene Únie,” napísal Michel na sociálnej sieti X. Postoj Európskej rady je podľa jeho slov jasný: agresorom je Rusko. “Žiadne rokovanie o Ukrajine sa nemôže uskutočniť bez Ukrajiny,” dodal.

Poľský premiér Tusk na X uviedol, že “správy o vašej ceste do Moskvy nemôžu byť pravdivé, Viktor Orbán, alebo môžu?”

Orbán sa má v Moskve stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedli viaceré médiá. V prípade uskutočnenia cesty bude prvým európskym lídrom, ktorý Rusko navštívil od apríla 2022, keď tam bol rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer, pripomína AFP.

Maďarská vláda v súvislosti s cestou na žiadosť o vyjadrenie nereagovala. Orbán sa v utorok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie